Aradul – noul „loc de joacă” al interlopilor din „Clanul Corduneanu”? – sau micul pas de la paranoia la realitate

cordunenii
Distribuie:

 

La început a fost „paranoia”… Prin februarie, când am auzit-o, am taxat-o cu „taci, mă, ce să facă Cordunenii la Arad? Bați câmpii cu interlopii tăi!”… Se auzise că iau fostul local Patchouli de lângă Ziridava și-l transformă în cazinou – ceea ce s-a și produs… imediat… în aprilie. „Așa – și dacă-l iau, ce?! Niște interlopi își iau între ei banii la păcănele și grosul merge la Corduneanu – wtf it cares?” – am tot pasat subiectul și l-am ținut pe silent în pofida evidențelor… sau pentru că nu (mai) e subiectul meu preferat. Inclusiv răspunsul la sentențioasa întrebare „ce dreaq să caute o bandă serioasă de hoți în sărăcia asta populată cu clienți limitați financiar și, în plus, plictisiți?” – deși, o recunosc, m-a speriat: „pe Corduneni îi intersează Aradul ca viitoare rută pentru emigranții arabi care fug în occident” – l-am trecut la „mai târziu”. (Nu că ar fi încurcat planurile clanului cu ceva…)
Doar că nu, nu-i nicio paranoia – Cordunenii au descins la Arad și deja au intrat „pe combinații grele”! 

Atenție: discutăm despre cel mai periculos și numeros clan interlop din România

Clanul Cordunenilor este, de departe, cea mai numeroasă, unită, violentă și eficace grupare interlopă din punct de vedere al „eficienței și pragmatismului” infracțional din câte s-au născut în România după 1990. O simplă trecere în revistă, la grămadă, a titlurilor apărute doar pe un singur ziar – adevarul.ro – arată așa: Clanul Corduneanu, mângâiat pe creştet de judecători / Mai multe achitări în cel mai mare dosar de crimă organizată din ţară. Costel Corduneanu: 8 ani / Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii ’90 / Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei / Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări / Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri /  Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe / Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie / Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu / Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş” / INTERCEPTĂRI Dispreţul lui Adrian Corduneanu faţă de Poliţia Română: „Mă doare în p***, nu are ce să-mi facă”.

În luna martie, când capii Clanului Corduneanu au fost condamnați „cu blândețe” de o instanță din Maramureș, Ziarul de Iași, făcând un istoric al dosarului, 

scria că Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. Metodele de teroare şi de îmbogăţire a clanului, precum şi discuţii detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră Iaşul erau prezentate în clar în actele de la dosar.
Între timp, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eliberaţi din arest preventiv şi s-au întors acasă la Iaşi. Cordunenii sunt acuzaţi că s-au organizat pe paliere şi au derulat o vastă activitate infracţională, de la şantaj, furturi, infracţiuni imobiliare sau bancare, înşelăciune etc. Numai reţeaua de hoţi din Europa, întinsă în peste 30 de ţări din Europa, ar fi adus clanului sute de mii de euro, potrivit procurorilor. De menţionat că procurorii DIICOT au primit sprijin inclusiv din partea FBI în instrumentarea acestui dosar.”

Pe 10 martie, 2016, deci, 25 dintre cei 27 de inculpaţi din dosarul clanului Corduneanu au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Judecătorii de la Tribunalul Maramureş i-au achitat pe toţi inculpaţii pentru infracţiunea de grup infracţional organizat, pentru care pedepsele pe vechiul cod penal (în baza căruia au fost judecați) ajungeau şi până la 20 de ani de închisoare… așa că ce vedem noi în această poză, de exemplu, nu e grup infracțional organizat… o fi vreun cor de călugări baptiști…

clanul-corduneanu-1
Pedepsele aproape că sfidează ridicolul:

„Cel considerat de procurorii DIICOT ca fiind liderul grupării de crimă organizată, Costel Corduneanu, a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru 8 infracţiuni. Pedepse mai mari au primit cei implicaţi în palierul de înşelăciuni al clanului, acolo unde pedepsele maxime au ajuns până la 10 ani de închisoare. O astfel de pedeapsă a primit Vasile Călin, unul dintre membrii reprezentativi ai clanului. Un alt membru important, Adrian Corduneanu, a primit trei ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru două infracţiuni, de şantaj şi complicitate la înşelăciune” – citim pe ziaruldeiasi.ro.

Dintre Corduneni, probabil Adrian „Beleaua” este cel mai vocal, agresiv și periculos…

I s-au compus manele, este „zeu” printre interlopi și iar ca să te documentezi despre asta e suficient să-i accesezi  pagina de facebook sau vlogul de YouTube. „Înscăunat” ca lider de după decăderea lui Costel Corduneanu supranumit „Ştefan cel Mare al Moldovei” (Costel Corduneanu – interlopul cu pagină pe Wikipedia – întemeietorul găștii de infractori la începutul anilor 90), „Beleaua” a fost cantonat – habar n-avem dacă pe o perioadă lungă sau scurtă – în arestul Penitenciarului de Maximă Siguranță de pe „6 Vânători”, după ce, pur și simplu, a fost refuzat de penitenciarele din Gherla și Aiud. Pe 6 septembrie s-a produs mutarea interlopului.

„Unul dintre cei mai temuţi interlopi din România, Adrian Corduneanu a fost transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad de la Penitenciarului Iaşi. Adrian Corduneanu a fost luat în toiul nopţii şi adus tocmai la Arad, după ce reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au considerat că cel supranumit „Beleaua” ar putea să producă „evenimente negative de răzvrătire” –scrie ziaruldeiasi.ro preluat și de o parte din presa locală.
 O parte a surselor cu care am discutat despre această ciudată mutare – care induce un nou „aport de informație” zvonului potrivit căruia Cordunenii au transformat Aradul în noul „sediu de combinații” – spun că „discutăm despre o practică uzată de conducerile penitenciarelor, când un deținut periculos este «plimbat» de la o pușcărie la alta, într-o cursă de sute de kilometri cu duba, spre a i se consuma… energia infracțională.”

La nivelul ANP, Adrian Corduneanu este considerat un deţinut care s-ar fi implicat, prin instigare, la protestele deţinuţilor ieşeni ce au avut loc acum câteva săptămâni. Într-un document al ANP referitor la Adrian Corduneanu, aceştia explică: „Din informaţiile existente la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Planului de măsuri transmis către Curţile de Apel a rezultat că există posibilitatea ca deţinuţii transferaţi în anumite unităţi în următoarea perioadă de timp ar putea să producă evenimente negative de răzvrătire, revolte sau alte tipuri de abateri disciplinare.”

Este pregătită poliția arădeană să facă față unui aflux de interlopi nemaiântâlnit în istoria recentă?

Habar n-avem… dar cu certitudine, nu-i va fi ușor… și nici nouă. Din semnalele pe care le avem, interlopi… necunoscuți în oraș și cu accent ce le trădează regiunea natală tatonează locurile rău-famate din oraș, adunându-se în „mini-găști” prin Fortuna (strada Ștefan Luchian și împrejurimile brutăriei non-stop de pe Vlaicu), zona Boul Roșu, zona Orizont din Micălaca, faleza din Alfa sau Cartierul Confecții. Nu sunt cel mai plăcut „peisaj social”, nu le reclama nimeni absența și, chiar dacă monentan sunt pe „modul observare”, numărul lor crește… văzând cu ochii. În plus, se șoptește pe la colțuri că între lumea interlopă locală și „noile vinituri” se pune de-un război… care nu va fi „cu pixul” și nici „cu mănuși” – aspect asupra căruia vom reveni pe măsură ce situația va evolua, într-un fel sau altul.

Foto: ziaruldeiasi.ro, adevarul.ro

 

Categorie: Știri
Etichete: adrian corduneanu, Arad, clanul corduneanu, interlopi, penitenciarul arad
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 2] [NEWS ALERT] Polițiștii îl caută încă pe „jefuitorul de jucărie” din Micălaca. S-au audiat mai multe persoane… dar deocamdată nimic
Articolul următor
Festivalul Toamnei „Zacusca folclorică”, la baza Constructorul – ziua a II-a

3 comentarii. Leave new

 • avatar of ioan vivi fizidean
  Ioan Vivi Fizidean
  30 septembrie 2016 18:42

  Nu mai scrieți fel si fel de articole picante despre oameni si ii numiți interlopi
  Interlopi sunt pe scaune in birouri, funcți înalte
  Da da, de ei va este frica sa scrieți
  Ei va ascund repede va trimit la răcoare
  Așa ca este mai bine sa scrieți de niște oameni oarecare interlopi
  Ce înseamnă cuvântul interlop ????
  Domni Ziariști !!!
  Oare acei oameni care ia bani cu camătă Sunt oameni normali
  Atunci când nu mai vor sa dea bani înapoi ce ia împrumutat de la oameni
  După care sa scape cu bani împrumutați se duce la DIICOT , si zice: ca este amenințat de acel om ce la împrumutat.
  Domnilor procurori încurajați infracționalitatea
  Un așa zis împrumutator ( excroc ) nu a fost Arestat , condamnat pentru că excrocheaza lumea

  Răspunde
 • Are dreptate Fizi..
  Prea mult ingrosati duma deja „cRITICILOR”!!!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie