Fenomen rar – și probabil cel mai intens din ultumii 50 de ani – în România: o AURORĂ BOREALĂ … vecină cu halucinația a fost vizibilă în seara de duminică, 5 noiembrie, în mai multe localități de câmpie din județul Arad – din Șiștarovăț la Almaș, Dieci, Secusigiu, Olari, Cuveșdia, Lipova, Turnu… majoritatea celor aflate la atitudini joase, cel mai clar în Câmpia de Vest, în localitățile de la granița cu Ungaria.
Aurora Boreală a fost observată în mai multe zone din județele Cluj, Timiș, Bihor, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, și în majoritatea zonelor din Nordul, Estul și Europei Centrale.
Cea mai coerentă explicație a acestui fenomen este oferită de astronomul Adrian Șonka. El a explicat pentru Digi24.rocă fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind observat în 2015. „Aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.”
Există, însă, și destule „variante conspiraționiste”, dintre care, cea mai demnă de băgat în seamă ar fi aceasta:
este cea care a oferit cele mai frumoase fotografii de, dar și cele mai multe informații în limba română, de la începutul și până la sfârșitul femomenului de aseară.
„Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din județul Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova).
Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea etc.
Harta prezintă predicția activității aurorei acum, Kp-index fiind 7. Mai multe detalii despre activitatea solară și despre aurora polară găsiți la adresa:
[ACTUALIZARE] Cei de la AstroInfo au revenit cu explicații suplimentare asupra fenomenului luminos care s-a produs în seara de 5 noiembrie
„Revenim cu câteva precizări în legătură cu aurora boreală apărută aseară pe cerul României.
Aurora polară este un fenomen luminos natural care se produce în atmosfera Pământului și a altor planete sau sateliți. Aurora apare ca urmare a perturbărilor produse de vântul solar în magnetosferă, particulele încărcate electric ajungând în atmosfera înaltă și producând ionizarea moleculelor de aer, acestea emițând lumină de diferite culori. În general, aurorele apar în zonele polare, dar în funcție de activitatea solară (erupții solare, furtuni geomagnetice), acestea pot fi observate și la latitudini mai mici (30°-40° latitudine nordică sau sudică sau chiar mai puțin).
Am primit mai multe comentarii și mesaje cum că apariția din seara zilei de 5 noiembrie 2023 ar fi fost una artificială. Acest lucru nu este adevărat, aurora de aseară fiind rezultatul erupției solare care s-a produs pe 3 noiembrie 2023, astfel că fenomenul a coborât mai mult spre Ecuator, fiind observat și din țări aflate mai la sud de România cum ar fi Bulgaria, Grecia și Italia. Tot datorită intensității erupției solare și densității particulelor în vântul solar care a ajuns în atmosfera Pământului, aurora a fost foarte strălucitoare și destul de extinsă pentru a fi observată pe scară largă vizual și fotografic. Astfel de apariții sunt foarte rare pe cerul României.
De asemenea, unii pun la îndoială fenomenul, din cauza culorii. După cum am distribuit și ieri, hărțile cu ovalul aurorei este situat în zonele polare, acolo aurora fiind vizibilă la zenit. Cum noi am fost în afara acestor zone, evident că am aurora a fost observată deasupra orizontului nordic, iar noi am văzut partea superioară a aurorei aflată la altitudini de peste de 200 km.
Atașăm o diagramă pentru a înțelege mai bine modul în care se produc aurorele polare.”
Campania electorală s-a încheiat oficial sâmbătă dimineață la ora 7, fiind deci interzisă continuarea propagandei electorale. În acest context, Centrul de Comunicare Județean Arad face o serie de comunicări publice…
Vineri, ANCOM a lansat o avertizare privind prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. Ministerul de Interne a intervenit cu precizări. Rețeaua de tip…
O femeie a fost lovită de un autoturism marca Audi combi. Evenimentul s-a produs sâmbătă, în jurul orei 9:45, pe Calea Romanilor, exact pe trecerea de pietoni. Sosită la fața…
Bărbatul de 37 de ani din Pecica s-a bucurat de libertate o singură zi. Acesta a fost eliberat din penitenciar unde-și ispășea condamnarea pentru furturi și infracțiuni rutiere, în 29…
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat calendarul obligațiilor fiscale pe luna mai 2025, pentru firme și alți contribuabili din România. În această lună sunt prevăzute mai multe termene…
Orașul Ineu marchează o etapă semnificativă în procesul de tranziție către energia regenerabilă, prin inaugurarea unei investiții private în domeniul energiei verzi. Cel mai important proiect de acest tip realizat…
Europenii fug de X în masă, potrivit unui nou raport de pe platforma de socializare a lui Elon Musk. Conform publicației Politico.eu, cele mai recente cifre de la X publicate…
Ministerul Educației și Cercetării a emis Ordinul nr. 3781/2025, care aprobă Procedura privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar. Regulile de supraveghere video în școli intră în vigoare în…
Administrează consimțământul
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
1 comentariu. Leave new
Multumim pt. informare și pt fotografii