AURORA BOREALĂ care a înroșit inclusiv cerul de deasupra Aradului – explicații științifice, conspiraționisme… SPECTACOL!

aurora szeged scaled
Distribuie:

Fenomen rar – și probabil cel mai intens din ultumii 50 de ani – în România: o AURORĂ BOREALĂ … vecină cu halucinația a fost vizibilă în seara de duminică, 5 noiembrie, în mai multe localități de câmpie din județul Arad – din Șiștarovăț la Almaș, Dieci, Secusigiu, Olari, Cuveșdia, Lipova, Turnu… majoritatea celor aflate la atitudini joase, cel mai clar în Câmpia de Vest, în localitățile de la granița cu Ungaria. 


Aurora Boreală a fost observată în mai multe zone din județele Cluj, Timiș, Bihor, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, și în majoritatea zonelor din Nordul, Estul și Europei  Centrale.


Cea mai coerentă explicație a acestui fenomen este oferită de astronomul Adrian Șonka. El a explicat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind observat în 2015. „Aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.”

Există, însă, și destule „variante conspiraționiste”, dintre care, cea mai demnă de băgat în seamă ar fi aceasta:

aurora conspr


Pagina de facebook AstroInfo

este cea care a oferit cele mai frumoase fotografii de, dar și cele mai multe informații în limba română, de la începutul și până la sfârșitul femomenului de aseară.

„Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din județul Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova).

Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea etc.
Harta  prezintă predicția activității aurorei acum, Kp-index fiind 7. Mai multe detalii despre activitatea solară și despre aurora polară găsiți la adresa:
aurora 2

Cele mai frumoase fotografii au fost făcute la granița dintre România și Ungaria, dinspre Turnu spre Sezeged


„Spectacol pe cer la Cuveșdia”:


Fotocover: Sütő’s Photography– pusta dintre Turnu și Szeged.


[ACTUALIZARE] Cei de la AstroInfo au revenit cu explicații suplimentare asupra fenomenului luminos care s-a produs în seara de 5 noiembrie

„Revenim cu câteva precizări în legătură cu aurora boreală apărută aseară pe cerul României.
Aurora polară este un fenomen luminos natural care se produce în atmosfera Pământului și a altor planete sau sateliți. Aurora apare ca urmare a perturbărilor produse de vântul solar în magnetosferă, particulele încărcate electric ajungând în atmosfera înaltă și producând ionizarea moleculelor de aer, acestea emițând lumină de diferite culori. În general, aurorele apar în zonele polare, dar în funcție de activitatea solară (erupții solare, furtuni geomagnetice), acestea pot fi observate și la latitudini mai mici (30°-40° latitudine nordică sau sudică sau chiar mai puțin).
Am primit mai multe comentarii și mesaje cum că apariția din seara zilei de 5 noiembrie 2023 ar fi fost una artificială. Acest lucru nu este adevărat, aurora de aseară fiind rezultatul erupției solare care s-a produs pe 3 noiembrie 2023, astfel că fenomenul a coborât mai mult spre Ecuator, fiind observat și din țări aflate mai la sud de România cum ar fi Bulgaria, Grecia și Italia. Tot datorită intensității erupției solare și densității particulelor în vântul solar care a ajuns în atmosfera Pământului, aurora a fost foarte strălucitoare și destul de extinsă pentru a fi observată pe scară largă vizual și fotografic. Astfel de apariții sunt foarte rare pe cerul României.
De asemenea, unii pun la îndoială fenomenul, din cauza culorii. După cum am distribuit și ieri, hărțile cu ovalul aurorei este situat în zonele polare, acolo aurora fiind vizibilă la zenit. Cum noi am fost în afara acestor zone, evident că am aurora a fost observată deasupra orizontului nordic, iar noi am văzut partea superioară a aurorei aflată la altitudini de peste de 200 km.
Atașăm o diagramă pentru a înțelege mai bine modul în care se produc aurorele polare.”


 

Categorie: Știri
Etichete: Adrian Șonka, Almas, AstroInfo, AURORA BOREALĂ, Cuvesdia, dieci, Lipova, olari, secusigiu, Sütő's Photography, turnu
Distribuie:
Articolul anterior
[Profile în câteva linii] GLAD VARGA            
Articolul următor
Ce spectacole pot vedea arădenii la teatru, în luna noiembrie: program complet

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

received 1672712050307062

Promoția 25 la Şcoala de Sudură Crişan

În 7 decembrie 2025, cea de a 25-a promoție de sudori ai Școlii de Sudură Crișan (www.scoalacrisan.ro), care funcționează sub egida Filialei Județene Arad a Confederației Patronatului Român au dat…