Universitatea Cluj – UTA 0-1 (0-1)
02.12.2024, ora: 17,30, stadion: „Cluj Arena”, temperatura: 3°C, spectatori: 4500.
A marcat: Kadiri 28.
„U” Cluj (antrenor Ioan Ovidiu Sabău): Gertmonas – Boboc (41 Oancea), Masoero, Van der Werff (52 Mitrea), Chipciu – Bic, Ov. Popescu (46 Rață) – Silaghi (46 Blănuță), Nistor, Thiam – Miranyan (69 Tchassem).
Pe bancă: Gorcea – Lasure, Simion, Codrea, Oaidă, Sfaiț, Bettaieb.
Cartonașe galbene: Oancea, Chipciu, Rață.
UTA (antrenor Mircea Rednic): R. Popa (88 Mitrovic) – Râpă, Poulolo, Trif, Mabea – Tsouka, Mihai – Ghezali (70 Vuletich), Fabry (79 Hrezdac), Omondi (88 Cristea) – Kadiri (79 Zsori).
Pe bancă: – Cîmpanu, Dragoș, Țăroi.
Cartonașe galbene: Tsouka, Fabry, Poulolo, Mabea, Mihai, Mitrovic.
Arbitri: Marian Barbu (Făgăraș) – Ovidiu Artene (Vaslui), Imre Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe). Rezervă: George Cătălin Roman (Timișoara).
Arbitrii VAR: Istvan Kovacs (Carei), Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Observator FRF: Ioan Onicaș (Zalău)
Observator LPF: Claudiu Boaru (Mediaș).
No, faină o fost vizita la Cluuuj!
Dormi în pace, Helmut Duckadam! A fost primul gând la alinierea echipelor pe „Cluj Arena”, când s-a păstrat un moment de reculegere în memoria marelui portar arădean trecut luni în neființă. UTA a început timid jocul în fața gazdelor de la Universitatea Cluj, arădenii stând cuminți în „tranșee”, pentru a bloca atacurile „șepcilor roșii”.
Asemenea unei gospodine care face ciorbă bună din ce are prin casă, Mircea Rednic a încropit o echipă legată, cu ce a avut apt prin vestiar. Și tocmai „improvizațiile” au fost piese de bază în angrenajul „Bătrânei Doamne”. Ca moral, ce mi-a fost „U”, cu un punct din nouă în ultimele trei etape, ce mi-a fost UTA, cu zero puncte în același interval. Dar hai să zicem că gazdele aveau atuul locului ocupat, încă primul, la startul partidei de luni.
Și „alb-negri” lui Neluțu au avut o primă șansă de a marca în minutul 8, din fază fixă (normal!), cu centrare Nistor din corner și un „cap” peste, a lui Van der Werff. Și ambianța sonoră a fost faină, că ultrașii clujeni au pe cine susține și nu sunt doar niște „lălăitori” din sistem. După ce s-a ocupat numai de închis și blocat, UTA a ieșit prima dată mai hotărât spre careul advers, derulând un prim atac mai lung în minutul 13. Kadiri chiar a reușit să bage mingea în poartă, dar era în offiside, dar de aici, „roș-albii” au rămas mai în față, controlând mai bine mijlocul.
Pe modelul reușitei cu ăilalți studenți, din Craiova, Fabry a demarat – pe stânga de data asta – din terenul propriu, a ajuns în dreptul careului mare, a încercat centrarea, dar Gertmonas a fost pe direcție și a interceptat mingea. Tot Fabry a șutat din 12 metri stânga, peste poartă, la doar un minut. Pentru ca în minutul 28, la o minge aruncată în careul clujean, defensiva gazdelor a respins pe „16”, Trif a retrimis spre centrul careului, de unde Kadiri, aflat cu spatele la poartă și marcat de Masoero, a reluat din foarfecă și mingea a intrat în poartă, în stânga lui Gertmonas. Reușita putea să fie repetată peste patru minute, când Mabea a centrat la bara a doua, de unde Ghezali a ratat reluarea, la doar trei metri de poartă.
Și „studenții” clujeni au tresărit la șutul din 11 metri pe colțul lung a lui Miranyan, dar acesta n-a prins cadrul porții. În rest, clujenii au părut prea delăsători, fără nerv, de parcă uită ce trebuie să facă atunci când joacă cu UTA.
UTA a avut și-un pic de baftă în prelungiri. Prima dată, la o fază prelungită în fața porții arădenilor, mingea a lovit bara laterală, a circulat prin careul mic ca la „Flipper”, dar important pentru oaspeți e că n-a intrat unde se punctează. N-a intrat nici în 45+3, din cauza lui Bic, ratangiu în trei metri și scorul a rămas 0-1 după prima repriză.
Multe de spus nu-s nici despre actul doi.
Neluțu Sabău a schimbat în toate compartimentele, că a avut cu cine, dar UTA și-a văzut de joc. Trif a fost un stâlp în defensivă lângă Poulolo (mai bun cu o clasă decât Stolnik), Tsouka a închis de parcă juca de-un secol acolo, mijlocul a ajutat și-n spate și-n față și uite așa, „U” a fost ținută la respect, drept fiind că (fostul) lider n-a arătat că și merită locul unu. Clujenii au pasat, dar a contat numai la procentaj, venind cu mai mult nerv spre careul arădenilor în ultimele zece minute, fără să-și creeze ocazii la poarta lui Mitrovic, debutant „de nevoie”, după ce și Popa s-a accidentat.
Ei, fain îi drumul Clujului, pentru Rednic și elevii săi. O spune toată lumea că aerul de pe Someș le priește. Lui Kadiri nu mai spun…UTA a bătut aici când avea nevoie mai mare de puncte și chiar dacă zice „Strâmbul” că la Arad nu-i răbdare, îi spunem că este! Dar tot cu zero, zero, zero, în clasament, uite că ajungi în zona de baraj. Acum, cu trei, UTA a sărit pe zece. Și mai e loc, că „roș-albii” mai joacă cu d-astea, de nivelul lor. Deci, cu Slobozia, Oțelul, Botoșani, hai cu trei, cu trei, cu trei și altfel curge vinul de Jidvei… N-am găsit altă rimă!
Declarație la final:
Mircea Rednic: „Cred că Dumnezeu așa a vrut, Dumnezeu a făcut echipa asta. A fost un meci de luptă, știam, îi felicit pe jucători pentru că în momente grele se vede spiritul echipei, caracterul jucătorilor. Nu-i ușor să pierzi patru-cinci titulari, dar cei care au jucat au făcut-o foarte bine. Ne-am temut și de atmosfera care este la Cluj, dar știam că odată și odată o să vină victoria. Și pe noi ne iubește Dumnezeu, am trecut și eu prin două situații dificile, dar asta-i viața. Acum trebuie să recunoaștem că am avut și șansă și în prima repriză. Trebuie să zic că ei au avut câteva situații, n-au fost inspirați. Poate la ultima pasă, s-au și grăbit, s-au precipitat, că trecea timpul și n-au ales soluțiile cele mai bune… Adversarii de azi au calitate, dar nu cred că s-au relaxat cu Neluțu, cum știu eu, nu cred că s-au relaxat. Ei trebuie să înțeleagă că nu doar simpla prezență câștigă un meci. Au calitate, eu sunt sigur că își vor reveni”.