Biroul Teritorial Timișoara al Parchetului European și-a început activitatea

eppo timisoara copy
Distribuie:

Biroul Teritorial Timișoara al Parchetului European funcționează încă de la sfârșitul lunii august. Anunțul oficial a fost făcut, însă, la mijlocul lunii octombrie, pe pagina de Facebook a Parchetului European. când au avut loc întâlniri regionale între Autoritățile Naționale de Poliție și toți procurorii europeni delegați români cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi.


 „Deschiderea a două noi birouri EPPO în Cluj-Napoca și Timișoara” – a fost postarea de pe pagina de facebook EPPO la data de 12 octombrie.

procurori eppo


Competența teritorială a Biroului Teritorial Timișoara al Parchetului European acoperă șapte județe și anume: Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Hunedoara, Gorj și Dolj.

În acest moment, ca structură de personal, funcționează cu trei procurori europeni delegați – Flavius Cristea, Lavinia Rus și Lucian Rus (notă: între cei doi procurori nu există grad de rudenie, e doar o coincidență de nume) – , doi polițiști, un specialist și un grefier. În viitor s-ar putea mări schema de personal cu polițiști, un specialist, încă un grefier și un șofer.

În cele nici trei luni de existență, la Biroul Teritorial sunt în lucru aproximativ 10 dosare, acoperind aproape toate cele șapte județe din aria de competență.

Toate rechizitoriile și acordurile de recunoaștere a vinovăției în spețe care intră în competența Parchetului European vor fi soluționate de Tribunalul Timiș, indiferent de județul (din cele șapte) de care aparține.

eppo timisoara

EPPO are competența de a investiga, urmări penal și trimite în judecată autorii infracțiunilor împotriva bugetului UE. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv:
  • frauda
  • corupția
  • spălarea banilor
  • frauda transfrontalieră în materie de TVA

Raportarea unei infracțiuni la EPPO

Ce tipuri de infracțiuni puteți raporta?

EPPO are competența de a judeca infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Acestea sunt acte intenționate — așa-numitele „infracțiuni PIF”, precum frauda, corupția, spălarea de bani și deturnarea de fonduri — care pot avea un impact negativ asupra banilor contribuabililor din UE. Aceste infracțiuni PIF sunt enumerate în Directiva (UE) 2017/1371, astfel cum a fost pusă în aplicare de legislația națională.

EPPO are competențe și în cazul infracțiunilor legate de participarea la o organizație criminală — dacă scopul acesteia este comiterea de infracțiuni PIF în cazul în care:

  • infracțiunile au fost săvârșite, integral sau parțial, pe teritoriul unuia sau mai multor state membre ale UE participante;
  • infracțiunile au fost săvârșite de un cetățean al unui stat membru al UE participant;
  • infracțiunile au fost săvârșite de o persoană care se supune Statutului funcționarilor Uniunii Europene și Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii.

Ce NU puteți raporta?

EPPO nu are competențe pentru infracțiunile care nu afectează interesele financiare ale UE. Astfel de infracțiuni se raportează la autoritatea națională competentă.


Cine poate să raporteze o infracțiune?

Oricine (cetățeni ai UE sau cetățeni din afara UE, persoane fizice sau juridice) poate raporta o infracțiune la EPPO, atât timp cât există motive întemeiate pentru a suspecta că a fost săvârșită o infracțiune care aduce atingere intereselor financiare ale UE.


Când ar trebui să raportați o infracțiune la EPPO?

De îndată ce aveți motive întemeiate să suspectați că a fost săvârșită o infracțiune care aduce atingere intereselor financiare ale UE, trebuie să o raportați la EPPO.

Nu sunteți obligat să furnizați documente justificative dacă acestea nu sunt disponibile.


Cum puteți raporta o infracțiune la EPPO?

Puteți raporta o infracțiune la sediul EPPO din Luxemburg, în oricare dintre limbile oficiale ale UE, prin formularul online „Raportați o infracțiune”.

ATENȚIE!  nu există posibilitatea să raportați online o infracțiune în mod anonim. Dacă normele naționale permit însă acest lucru, puteți să raportați infracțiunea direct procurorului european delegat din țara dumneavoastră.


Cum raportați o infracțiune online?

Înainte de a raporta o infracțiune, trebuie să confirmați și să fiți de acord ca informațiile și documentele furnizate de dumneavoastră să fie prelucrate de EPPO, în conformitate cu condițiile EPPO pentru protecția datelor.

Veți primi îndrumări pentru raportarea infracțiunii în formularul online. Unele câmpuri sunt obligatorii pentru a continua raportarea infracțiunii; vă rugăm să completați toate câmpurile, cu toate informațiile pe care le dețineți, într-un mod clar și concis.

După trimiterea formularului on-line, veți primi o confirmare de primire care conține numărul de înregistrare al infracțiunii raportate. Acest număr de înregistrare trebuie menționat în eventualele comunicări viitoare cu EPPO.

În această etapă a procesului nu veți primi nicio altă comunicare din partea EPPO, dar veți putea fi contactat într-o etapă ulterioară.


Ce se întâmplă mai departe?

Se va  evalua dacă infracțiunea raportată intră în sfera de competență a EPPO și dacă informațiile transmise sunt suficiente pentru a justifica deschiderea unei investigații.

Dacă infracțiunile legate de faptele raportate intră în sfera de competență a EPPO, se va deschide și se va desfășura o investigație fără întârzieri nejustificate.

Informațiile pot fi transmise de EPPO altor instituții, organe, oficii și agenții ale Uniunii Europene, precum și autorităților naționale, în cazul în care neregulile nu intră în sfera de competență a EPPO, dar intră, în schimb, în sfera lor de competență.

Veți fi contactat dacă:

  • sunt necesare clarificări sau informații suplimentare;
  • infracțiunea este în mod vădit în afara sferei de competență a EPPO, iar documentele pe care le-ați furnizat trebuie să vă fie returnate

La încheierea investigației, în funcție de normele statului membru (statelor membre) în care s-a desfășurat investigația, EPPO vă poate informa cu privire la rezultatul investigației.

Raportarea unei infracțiuni poate avea consecințe grave. Raportarea unei infracțiuni despre care se dovedește ulterior că este intenționat falsă sau înșelătoare sau trimisă în mod intenționat în scopuri ilicite poate avea consecințe juridice pentru expeditor, inclusiv sancțiuni administrative și/sau penale, dar fără a se limita la acestea.


Citește și: Procurorul Lucian Rus părăsește Structura Centrală a DNA și revine la Timișoara în funcția de Procuror european delegat


 

 

Categorie: Regional, Timiș
Etichete: Biroul Teritorial Timișoara al Parchetului European, EPPO, Flavius Cristea, Lavinia Rus, Lucian Rus, procurori europeni delegați
Distribuie:
Articolul anterior
„Efectul Căpâlnaș”: Iustin Cionca despre drumul Dieci – Dezna: „E gata «Transalpina» Aradului!”
Articolul următor
Conferința Post-Educația #2: Educația în era post-internet, post-umanism și post-adevăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta 1 large

Un campionat de ținut minte!

UTA – FC U CRAIOVA 1948 3-1 (2-0) Au marcat: Luckassen (6), R. Pop (31), J. Pedro (67) – Ibrahim (87) 6 mai 2024, ora: 18:00, stadion: „Francisc Neuman“, temperature:…
liga4 large

LIGA 4 ARAD | O ETAPĂ CU UN SAC DE GOLURI

LIGA 4 ARAD |  Rezultatele etapei a 25-a Frontiera Curtici 2004 – Păulişana Păuliş 2-2 Crișan 90/autogol, Zsogo 90+1- Moldovan 59, 62 CS Glogovăţ 2013 – Victoria Felnac 3-1 Mariș 36,…
1.liga 3 seria 8 3 large

LIGA 3 | Fotbal mic în Vinerea Mare

Liga 3, seria 8 | Rezultate etapa a 6-a Play-off: FC Bihor – CSC Peciu Nou 1-0 Farcaș 80 Phoenix Buziaș – Politehnica Timișoara 2-3 Grancea 25/penalty, Chistrugă 62 –…