Brânza Pule, cunoscută și sub numele de magareći sir, este cea mai scumpă brânză din lume, având un preț de aproximativ 1300 de dolari americani pe kilogram.
Aceasta este produsă în Rezervația Naturală Zasavica din Serbia și este realizată din 60% lapte de măgăriță balcanică și 40% lapte de capră.
Raritatea brânzei Pule și complexitatea procesului de producție contribuie la prețul său ridicat. Doar 100 de măgărițe din rasa balcanică sunt mulse pentru producerea acestui sortiment, iar pentru un kilogram de brânză sunt necesari 25 de litri de lapte. Mulgerea măgărițelor are loc manual de trei ori pe zi, un proces complex și delicat.
Gustul brânzei Pule este descris ca fiind similar cu cel al brânzei manchego, având arome de nuci și pământ, și o textură sfărâmicioasă. În 2016, un kilogram de brânză Pule putea ajunge la prețul de 1700 de dolari.
În ciuda prețului său exorbitant, compoziția nutrițională a laptelui de măgăriță este similară cu cea a laptelui matern uman, iar gustul său distinct atrage atenția gurmanzilor din întreaga lume.
Sursa: Atlas Obscura, Wikipedia
2 comentarii. Leave new
Și eu care credeam ca e recoltata manual de pe p…, lăsate la brânzit.
Asta ar putea fi la fel de scumpă
Și aia costa un milion de euro