Bugetul județului Arad a fost retras marți de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean

consiliul judetean arad
Distribuie:

Bugetul județului Arad a fost retras marți de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean după o interpelare depusă de consilierii județeni ai USR. Motivul: nu a fost respectat termenul de 15 zile de publicare la transparență conform legii. CJA  a transmis anunțul privind organizarea unei întâlniri de dezbatere publică pe tema bugetului abia luni, 30.01.2023, cu o zi înainte de ședință. (vezi anunțul transmis de CJA la finalul comunicatului USR).

[Comunicat de presă USR]

 „Bugetul județului Arad a fost retras marți, 31 ianuarie, de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean cu proteste minime ale președintelui CJ Iustin Cionca, semn clar că a înțeles că dacă nu este respectată legea, județul Arad nu poate avea un buget credibil” – Răzvan Anghel, consilier județean USR. 

 Printre alte puncte pe ordinea de zi, ședința de astăzi a Consiliului Județean Arad cuprindea și proiectul de buget al județului. Conform legii, procesul de bugetare este unul deschis și transparent, pentru că este vorba de bani publici. Banii tuturor arădenilor din județ. 

Tot legea spune că „transparență” înseamnă că forma completă a proiectul de buget trebuie pusă la dispoziția celor interesați cu 15 zile înainte de a fi votată, prin publicare pe pagina de internet, în presa locală sau afișare la sediul instituției. 

Răzvan Anghel, președintele USR Arad și consilier județean declară că

La sesizarea noastră, publicarea pe internet și anunțul de presă s-au făcut ieri, cu o singură zi înainte de vot, însă Consiliul Județean Arad era pregătit să pretindă în ședința de azi că cele 15 zile de transparență cerute de lege au fost respectate doar pentru că bugetul a zăcut aruncat într-un avizier la sediu începând din 3 ianuarie. 

Îl avertizăm public pe președintele CJ Iustin Cionca că bunul – plac nu înseamnă bună – credință și nu poate ține loc de interpretare corectă a prevederilor legale. Legea nu este opțională. Ea trebuie respectată chiar și de către cei din PNL Arad, în frunte cu consilierii lor județeni. Poziția ocupată de Iustin Cionca, cea de președinte al Consiliului Județean, nu îl face stăpânul județului. Chiar dacă așa crede, noi, cei de la USR Arad, îl informăm că într-un stat de drept toată lumea trebuie să respecte legea. 

Îl mai informăm și că receptivitatea sa simulată la propunerea grupului USR de a retrage de pe ordinea de zi a bugetului nu face decât să-l dezonoreze, odată prins cu mâța-n sac. Dar alegerile personale rămân alegeri personale. 

USR Arad a transmis luni o interpelare prin care am cerut, în primul rând, bugetul în format editabil, pentru o analiză proprie, iar în al doilea rând am cerut clarificări asupra modului în care s-au respectat prevederile legale privind transparența. 

Răspunsul cel mai pertinent la cea de-a doua cerere a venit azi – bugetul a fost retras de pe ordinea de zi. Orice comentariu este de prisos. 

Puteți citi aici interpelarea transmisă, la care așteptăm în continuare răspuns. Tot conform legii. 

 Grupul consilierilor locali ai USR Arad 

***

[Anunţ privind organizarea unei întâlniri de dezbatere publică]

Astăzi, 30.01.2023, Consiliul Județean Arad invită pe toţi cei interesaţi la întâlnirea de
dezbatere publică privind următorul proiect de act normativ: Proiect de hotărâre privind adoptarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Judeţului Arad pe anul 2023.

Evenimentul are loc în data de 07.02.2023, ora 9, în sala „Vasile Goldiș”, aflată la sediul
Consiliului Județean Arad, din municipiul Arad, str. Corneliu Coposu nr. 22.

În baza Legii Bugetului de Stat pe anul 2023 nr. 368/2022 a fost întocmit Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli al Județului Arad pe anul 2023 și estimările pentru anii
2024 – 2026 pe structura clasificației bugetare a veniturilor şi pe categorii de cheltuieli grupate după natura lor economică si destinația acestora, proiect afișat la avizierul Consiliului Județean Arad în 03.01.2023 potrivit Legii nr. 273/2006, art. 39 alin. (3) privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Fundamentarea, dimensionarea şi repartizarea cheltuielilor bugetelor pe ordonatori de
credite, pe destinaţii, respectiv pe acţiuni, activităţi, programe, proiecte, obiective, s-a efectuat în concordanţă cu atribuţiile și specificul fiecărei instituții subordonate precum și în funcție de prioritățile stabilite de acestea, în vederea funcționării lor în interesul colectivităţii.

Bugetul Judeţului Arad pe anul 2023 şi estimări pentru anii 2024 – 2026 este compus din:

✓ Bugetul local în sumă de 607.102, 80 mii lei la partea de venituri și în sumă de 687.666,80 mii lei la partea de cheltuieli;
✓ Bugetul instituțiilor publice şi activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii în
sumă de 532.514 mii lei atât la partea de venituri cât și la partea de cheltuieli;
✓ Bugetul fondurilor externe nerambursabile în sumă de 2.398,50 mii lei la partea de venituri și în sumă de 25.578,50 mii lei la partea de cheltuieli.

Ordinea de zi a evenimentului:

• Deschiderea evenimentului (anunţarea temei şi a ordinii de zi, prezentarea reprezentanţilor
instituţiei, a procedurii şi a regulilor de desfăşurare a evenimentului)
• Prezentarea succintă a motivaţiei şi a proiectului de act normativ supus dezbaterii publice

• Prezentarea verbală de către cetăţenii interesaţi a propunerilor privind modificarea proiectului de act normativ supus dezbaterii publice
• Închiderea întâlnirii (prezentarea etapelor următoare în procesul de adoptare, cu menţionarea termenelor aferente).

Persoanele interesate să prezinte verbal propunerea lor în cadrul dezbaterii publice vor avea la dispoziţie 5 minute pentru prezentare.

Aceste persoane sunt rugate să se înregistreze online la adresa de e-mail [email protected] sau utilizând formularul online disponibil pe pagina de internet a Consiliului Județean Arad la linkul https://www.cjarad.ro/contact/ sau direct la sediul Consiliului Județean Arad, din municipiul Arad, str. Corneliu Coposu nr. 22, etaj 2, camera 10, de luni până joi între orele 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00-14:00, persoana de contact Cindy Toderita, telefon: 0357 731 227.

La dezbaterea publică sunt invitaţi să participe, în limita locurilor disponibile în sală, toţi cei
interesaţi: persoane fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale,
reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate, ai presei etc.

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

• Referatul de aprobare nr. 1.829/25.01.2023 al Președintelui Consiliului Județean Arad;
• Raportul de specialitate nr. 1.830/25.01.2023 al Direcției Economice;
• Proiectul de hotărâre nr. 29/25.01.2023 privind adoptarea bugetului general de venituri şi
cheltuieli al Judeţului Arad pe anul 2023 însoțit de:
• Anexa nr. 1 – bugetul local de venituri și cheltuieli al Județului Arad pe anul 2023 și estimările pentru anii 2024 – 2026;
• Anexa nr. 2 – bugetul de venituri și cheltuieli al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pe anul 2023 și estimările pentru anii 2024 – 2026;
• Anexa nr. 3 – bugetul fondurilor externe nerambursabile al Județului Arad pe anul 2023 și
estimările pentru anii 2024 – 2026;
• Anexa nr. 4 – Programul de investiții publice pe grupe de investiții și surse de finanțare al
Județului Arad pe anul 2023;
• Anexa nr. 5 – Programul lucrărilor de întreținere și reparații drumuri județene pentru anul 2023 și estimările pentru anii 2024 – 2026;
• Anexa nr. 6 – contribuțiile la salarizarea personalului neclerical angajat în unitățile de cult, precum și alocarea sumelor pentru completarea fondurilor proprii ale unităților de cult recunoscute în România pe anul 2023;
• Anexa nr. 7 – numărul de posturi precum și fondul de salarii aferent anului 2023 pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Arad și instituțiile subordonate;
• Anexa nr. 8 – bugetul pe titluri de cheltuieli, articole și alineate al Județului Arad pe ordonatori de credite subordonați pe anul 2023 precum şi estimările pentru anii 2024 – 2026;
• Anexa nr. 9 – bugetul general al Județului Arad pe anul 2023.

Documentația poate fi consultată:

• pe pagina de internet a Consiliului Județean Arad, la adresele
https://lotus.cjarad.ro/cja_web.nsf/mo_alte_acted.xsp și https://www.cjarad.ro/transparenta/1/
• la sediul Consiliului Județean Arad, din municipiul Arad, str. Corneliu Coposu nr. 22, etaj 1,
camera 3-4, de luni până joi între orele 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00-14:00
• proiectul de act normativ se poate obține în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Consiliului Județean Arad, de luni până joi între orele 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00-14:00.

Menţionăm faptul că propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se mai pot depune până la data de 06.02.2023, ora 16:30:

• prin formularul online disponibil pe pagina de internet a Consiliului Județean Arad la linkul
https://www.cjarad.ro/contact/ ;

• ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected] ;
• prin poștă, la adresa Consiliului Județean Arad: municipiul Arad, str. Corneliu Coposu nr. 22, cod poștal 310003;
• la Registratura Consiliului Județean Arad, la adresa: municipiul Arad, str. Corneliu Coposu nr. 22, de luni până joi între orele 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00-14:00.

Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri pentru Proiectul de hotărâre privind
adoptarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Judeţului Arad pe anul 2023”.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de
internet a instituției, la linkul https://www.cjarad.ro/transparenta/1/ .

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris.

Pentru informații suplimentare, vă stăm la dispoziție la următoarele date de contact:

telefon: 0357 731 126, e-mail: [email protected], persoană de contact: Gheorghina Ribovici – director executiv al Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Arad.

Președinte
Iustin Cionca

Categorie: Politice
Etichete: Bugetul județului Arad a fost retras de pe ordinea de zi, consilieri județeni ai USR Arad, Răzvan Anghel- președintele USR Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Sfaturi despre cum să mobilezi o garsonieră
Articolul următor
Suporter Club UTA – despre „Groparul fotbalului arădean” și gazonul de pe „Francisc Neuman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie