Câți câini au fost eutanasiați în Arad în ultimii doi ani și cât ne-a costat

caini_bodrogului
Distribuie:

Nu este o noutate că în Arad una dintre problemele majore (printre multe altele) o reprezintă și situația animalelor fără stăpân, în principal a câinilor. Când vine vorba despre gestionarea acestei probleme fie la nivel individual, fie de autoritate publică (administrație,  instituții publice descentralizate cu obligații în acest sens), parcă există o singură constantă: neputința de a gestiona problema.

Principalul motiv invocat este, întotdeauna, de ordin financiar deși, în esență, motivele sunt cu totul altele

În această situație nu se poate ajunge pur și simplu și nici nu ar trebui să fie o normalitate să aruncăm responsabilitatea exclusiv în sarcina autorităților. Nu poate fi exclusă din această poveste macabră nici vina cetățenilor. Și asta pentru că fiecare ar trebui să aibă o minimă fărâmă de decență și de umanitate și să-și asume îngrijirea unui animal la modul firesc, cu tot ceea ce presupune, de la costuri pentru hrană, igiena animalului, sterilizarea, afecțiunea etc. Când te-ai săturat de atâta „responsabilitate”, ca cetățean iei decizia extremă: ABANDONUL. Pur și simplu. Fără nicio remușcare.

Dar dacă, autoritate publică fiind, ești incapabilă să-ți concentrezi eforturile astfel încât să întreții în condiții optime câinii fără stăpân, să-i îngrijești temporar astfel încât să fie ușor să-i oferi spre adopție, ce faci?
Iei decizia extremă: EUTANASIEREA

Ca să nu ne-ntoarcem prea mult în timp, am solicitat de la Gospodărirea Comunală Arad (entitatea care gestionează activitatea Adăpostului Public) informații privind eutanasierea câinilor fără stăpân derulată pe parcursul a doi ani (2021-2023) și anume:

  1. Câți câini fără stăpân au fost eutanasiați de GCA (sau firme contractate) în perioada 01 ianuarie 2021 – 18 ianuarie 2023. Vă rugăm să ne precizați numărul defalcat pe fiecare an.
  2. Cât a costat eutanasierea și incinerarea lor.
  3. Unde s-a făcut incinerarea.
Conform răspunsului transmis de GCA,
494 operațiuni de eutanasiere a câinilor fără stăpân au fost efectuate în perioada 01 ianuarie 2021-18 ianuarie 2023

„Operatorul S.C. Gospodărirea Comunală Arad S.A., în baza prevederilor Contractului de servicii nr.42416/2018, a efectuat în perioada 01 ianuarie 2021-18 ianuarie 2023 un număr de 494 operațiuni de eutanasiere a câinilor fără stăpân, respectiv a eutanasiat 170 capete în anul 2021 și 324 capete în anul 2022.”

Valoarea totală a eutanasierilor în perioada de referință a fost de 119.891.77 lei

„Conform contractului menționat tariful pentru eutanasierea unui câine este de 90,78 lei + TVA. Tariful pentru incinerarea unui kg de deșeu animal este de 3 lei +TVA. Acesta include și transportul deșeurilor animale. În anul 2021 s-au plătit 52.189,89 lei pentru deșeurile animale incinerate (provenite din eutanasieri și ecarisaje de pe domeniul public al Municipiului Arad), iar în anul 2022 s-au plătit 67.701,88 lei.”

Cine este prestatorul de servicii de incinerare

„Serviciul de neutralizare (prin incinerare) a deșeurilor animale de pe raza Municipiului Arad a fost și este prestat de către S.C.ALVI SERV S.R.L., în baza contractelor de servicii încheiate anual.”

raspuns gca eutanasiere

În concluzie,

când e vorba de moartea unor ființe, indiferent că oameni sau câini, rămânem strict niște numere.

 

Categorie: Administrație
Etichete: Adăpostul de câini Arad, caini fara stapan, eutanasiere câini Arad, S.C. Gospodărirea Comunală Arad S.A
Distribuie:
Articolul anterior
ATENȚIE! COD GALBEN METEO pentru zona de munte a județului Arad
Articolul următor
Gheorghe Seculici: „Arădenii au cultura muncii, cei mai mulți preferă naveta în locul șomajului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie