Ce trebuie să faci, legal, dacă vrei să arunci deșeuri voluminoase

242293393 218355353665786 8176068219424884539 n
Distribuie:

 

E plină arhiva ziarelor din Arad de comunicate de presă cu privire la sancționarea unor cetățeni pentru că au aruncat deșeuri neconform, deși, la rigoare, nimeni nu a venit și cu soluția pentru evitarea acestei situații. Nu insistăm acum pe problemele colectării selective din municipiu, ci ne rezumăm la un aspect util tuturor celor care vor să debaraseze din locuințe deșeuri voluminoase, în special mobilier. Important de reținut și de conștientizat este faptul că (în cazul anumitor tipuri de deșeuri) operațiunea de colectare/ ridicare/ transport efectuată de operatori licențiați se face în baza unui tarif.

În ceea ce privește deșeurile voluminoase (mobilier, uși, obiecte sanitare) incluzând deșeurile textile de mari dimensiuni (saltele, covoare, pături și alte asemenea) se vor putea depozita în perimetrul celei mai apropiate platforme gospodărești amenajate în zona blocurilor de locuințe, fără riscul de a fi sancționat contravențional, doar cu respectarea cumulativă a unor condiții și cu anunțarea în prealabil a Serviciului Edilitar din cadrul Primăriei Municipiului Arad.

O Asociație de proprietari din municipiu a formulat o solicitare către Primăria Arad pentru a afla ce trebuie să facă în cazul în care aruncă obiectele de mobilier sau alte deșeuri voluminoase din locuințe, fără a încălca prevederile legislației de mediu sau ale conviețuirii sociale:

„Mai mulți cetățeni din scara A a blocului 1. str. Liviu Rebreanu, dorim să aruncăm deșeurile voluminoase (obiecte de mobilier) care s-au adunat în decursul timpului în apartamente. Vă rugăm să ne comunicați în ce perioadă se va organiza de către operatorul de salubrizare campania din această vară de colectarea a acestor tipuri de deșeuri și campania din toamnă. Dorim aceste informații pentru a nu cădea sub incidența legislației de mediu și a fi nevoiți să debarasăm aceste deșeuri  la punctele de colectare amenajate. Facem mențiunea că în prealabil ne-am informat și cunoaștem faptul  că operatorul delegat are obligația de a ni le colecta (Vezi Capitolul2.1.2 din S.F-ul Proiectului Județean, dar mai ales obligația asumată prin Caietul de sarcini al Contractului 1603/2017 – anexa 18 pct 3, parte integrantă a contractului de delegare de gestiune) în 4 campanii anuale gratuite și contra cost în afara celor 4 campanii gratuite. Vă rugăm să ne comunicați de asemenea care este tariful pe metru cub/tonă pentru astfel de tipuri de deșeuri în afara campaniilor gratuite și un număr de telefon unde se poate face comanda.”

Din răspunsul Primăriei Municipiului Arad aflăm că aceste tipuri de deșeuri nu sunt supuse colectării de către actualul operator delegat al serviciului (RETIM), dar că avem posibilitatea de a acționa legal atunci când debarasăm deșeuri din locuințe. În acest răspuns nu este precizat și tariful aplicat pentru colectare/transport pe fiecare categorie de deșeu, dar aceste informații ar trebui să fie menționate de fiecare operator autorizat. Ar trebui, dar nu sunt afișate pe paginile oficiale ale acestora. De exemplu, am verificat pe pagina operatorului FCC Environment și am găsit afișate informații despre serviciile de colectare prestate la cerere pentru diferite categorii de beneficiari (populație sau societăți comerciale) dar fără a fi menționat și tariful.  Neoficial, am aflat că pentru deșeuri din construcții, de exemplu, tariful este de 9 Euro + TVA/ tonă la care se adaugă  taxa pe economie circulară în valoare de 80 Lei/tonă.

Ce trebuie să facem, în funcție de tipul de deșeu

1.Deșeurile voluminoase (mobilier, uși, obiecte sanitare) incluzând deșeurile textile de mari dimensiuni (saltele, covoare, pături și alte asemenea) se vor depozita în perimetrul celei mai apropiate platforme gospodărești amenajate  în  zona  blocurilor  de locuințe, cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:

a) Deținătorul deșeurilor are obligația de a anunța în  prealabil  Serviciul  Edilitar  din cadrul Direcției Edilitare a Primăriei Municipiului Arad, la numărul de telefon 0257-281-850 interior  173 cu  privire  la  intenția  de  depozitare  a  deșeurilor  în  zona  platformei gospodărești și informațiile necesare (locația, puncte de reper) în scopul organizării de către Serviciul Edilitar, a resurselor necesare pentru preluarea și colectarea imediată a acestor tipuri de deșeuri de pe domeniul public.

b) Depozitarea deșeurilor în zona platformei gospodărești, în condițiile prevăzute la lit. a) se va face pentru o cantitate de maximum 2 mc.

c) Depozitarea deșeurilor în așa fel / în asemenea măsură încât să perturbe/îngreuneze activitatea operatorului delegat de colectare și transport a deșeurilor menajere  și reciclabile este interzisă.

d) Depozitarea deșeurilor în așa fel / în asemenea măsură încât este stânjenită/limitată circulația auto și/sau pietonală este interzisă.

e) Depozitarea deșeurilor se va face în mod ordonat, fără a aduce atingere altor tipuri de deșeuri sau altor bunuri.

2.Deșeurile rezultate din construcții și demolări (moloz) se colectează contra cost de către operatorul depozitului ecologic, situat în Arad, pe șoseaua de Centură Nord, FN (Zona CET). Pentru mai multe informații, se va contacta telefonic operatorul, la numerele: 0357- 130-920, 0749-522-792, sau prin e-mail, la adresa: [email protected].

3.Deșeurile DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) se colectează cu titlu gratuit, de la domiciliu, de către Asociația Română pentru Reciclare – RoRec, operator licențiat, în baza Protocolului de colaborare nr. 21.858 din 07.04.2014 încheiat cu Municipiul Arad, prin intermediul TelVerde 0800 444 800 (gratuit din orice rețea de telefonie fixă  sau mobilă), de luni până vineri, între 09.00 -17.00 sau prin comandă on­line, accesând site-ul www.colecteaza.ro – Secțiunea „Serviciul Local de Colectare” – Județul Arad.

Pentru mai multe informații, se va contacta telefonic echipa Serviciului Local de Colectare Arad, la numărul: 0724 602 733, sau prin e-mail, la adresa [email protected].

4.Deșeurile de baterii și acumulatori se colectează contra cost de către operatorii economici autorizați să desfășoare această activitate.

„Lista   operatorilor   economici   autorizați   să   desfășoare   activități   de   colectare   a deșeurilor de baterii și acumulatori”  este disponibila pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Arad, respectiv http://apmar-old.anpm.ro/.

5.Pentru alte tipuri de deșeuri decât cele anterior menționate (feroase, neferoase, vehicule scoase din uz, anvelope uzate etc.) recomandăm consultarea „Listei operatorilor economici autorizați să colecteze/valorifice deșeuri”, publicată pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Arad.

242371693 1223661284774318 5482487222820774800 n

pag2

242502448 594496458660540 1763925459885997698 n

 

Categorie: Administrație
Etichete: asociatie de proprietari, colectare deseuri voluminoase, mobilier, primaria arad, RETIM
Distribuie:
Articolul anterior
A venit rândul „pușculiței pentru chirie” a lui Gheorghe Falcă să se laude cu modernizarea drumului Lipova – Neudorf
Articolul următor
Atelierele „Construcția” Ineu – la momentul vernisajului. Cum interpretează un critic avizat lucrările tinerilor sculptori care mobilează ALTFEL Parcul dendrologic din centrul orașului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie