Ca dintotdeauna, de altfel, dar mai nașpa.
Dar chiar și-așa: inacțiunea e tot acțiune, nimic nu se pierde, orice spirit reapare, marile întrebări sunt arhetipale, totul e gata creat!
Dovada că Aradul e un oraș filosofic stă inclusiv în… iată: „Masa rotundă cu întrebări ale elevilor preocupați de filosofie” organizată joi, 19 septembrie de Colegiul Național „Moise Nicoară” după lansarea cărții despre care am relatat în articolul asociat și ale cărei coperți și cuprins le puteți răsfoi aici
– ca să vezi câți filosofi „cu legitimație” aveam și habar n-aveam de asta!…
Văzut din perspectiva cuiva care-și bate capul din plăcere cu întrebări existențiale de mic, nimic altceva decât o întâlnire a profesorilor de (ce a mai rămas din) filosofie cu întrebările primare ale tuturor generațiilor a fost ceea ce s-a întâmplat în acea oră și ceva.
„De ce este filosofia un lux?”, „Unde găsim adevărul absolut?”, „Dacă există un sens obiectiv al vieții sau fiecare persoană trebuie să-și găsească propriul sens?”, „Evoluția cauzează filosofia sau filosofia cauzează evoluția?”, „Conceptele de bine și rău au existat dintotdeauna sau sunt create de om?”, „Există bine și rău în sine sau cele două concepte evoluează în timp?” – iată „lista scurtă” a acestui exercițiu de maieutică primară, dedusă din structura noastră molecular-arhetipală de orice individ care știe să citească oameni și cărți.
Sub genericul „Tinerii întreabă, filosofii răspund”, discuțiile au fost moderate de prof. dr. Janina Flueraș. Elevii au intrat în dialog cu reprezentanți ai catedrei de limba și literatura română de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, profesori de filosofie de la Colegiul Național „Moise Nicoară” și Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, Preotul paroh conf.dr. Caius Cuțaru, membri ai Societății Arădene de Filosofie și ai Asociației „Susținem Excelența” care au încercat la întrebările lor fără vârstă, fără dată de expirare și, desigur, fără răspunsuri-formulă… pentru că filosofia nu e pentru cei care caută răspunsuri clare la veșnicele întrebări, ci pentru cei pentru care vor să le critice pe cele cu pretenții de adevăr absolut și probabil că de aceea au pus un filosof corupt din conducerea sistemului educațional s-o desființeze ca materie obligatorie: conducătorilor proști nu le plac criticile.
Despre „Societatea arădeană de filosofie” probabil că aflați, ca și noi, de-abia acum…
Care n-a fost filosof asumat înainte de pandemia care ne-a ținut încuiați în noi înșine vreme de doi ani, observ că a devenit. Cei care au cochetat până la ea cu „luxoasa preocupare” s-au transformat în neofiți, iar cei care n-au cochetat deloc – în conspiraționiști veniți din zona filmelor distopice bazate pe literatura maculată a mainstreamului… restul fiind compus din politicieni. (Ferice de cei pe care i-a prins pandemia într-o casă plină cu cărți și care abia așteptau o carantină ca asta! – dar ăștia-s atâta de puțini că, statistic vorbind, nu merită mai mult decât o paranteză.)
Societatea arădeană de filosofie este o emanație socială a acestei pandemii – dar nu orice mișcare filosofică are ca și factor de cauzalitate prim o pandemie?!
De unde să învețe copiii ăștia cum se gândește o situație complexă și care sunt căile de a-i înțelege structura dacă nu de la filosofi?…
„Nimeni nu trece nepedepsit prin filosofie”, e adevărat – dar nici nu iese mai fraier decât a intrat, și, dincolo de bine și de rău privind, inclusiv faptul că disciplina asta de la care a început tot ce știm astăzi a fost exilată într-un fel de samizdat are avantajele ei…
1 comentariu. Leave new
AIUREA, FILOSOFI ARĂDENI! NIȘTE PROFESORAȘI CARE ABIA DE ȘTIU CÂTEVA IDEI ȘI PRINCIPII DE FILOSOFIE CLASICĂ, ASORTATE CU NUME SONORE ȘI CITATE. BIRIȘ E CEVA MAI RĂSĂRIT ÎNTRE EI, DAR ĂSTA E MAI MULT LOGICIAN DECÂT FILOSOF.