Comisia Electorală Centrală a Colegiului Medicilor din România a invalidat primul tur al alegerilor organelor de conducere și control ale colegiilor teritoriale și ale Colegiului Medicilor din România pentru mandatul 2024-2028, de la Arad.
Invalidarea scrutinului a fost ca urmare a sesizării din oficiu a Comisiei Electorale Centrale care a constatat pe site-ul Colegiului Medicilor Arad mai multe nereguli. Primul tur al alegerilor a avut loc în perioada 20-21 septembrie, iar cel de al doilea tur a fost programat în perioada 4-5 octombrie 2024. Doar două județe din România au reușit „performanța” de a nu-și organiza legal alegerile, Aradul fiind cap de listă.
Conform Regulamentului de organizare a alegerilor, la Arad ar trebui să fie reluat primul tur al alegerilor înainte de data de 4 octombrie când este programat cel de-al doilea tur. Pe site-ul Colegiului Medicilor Arad nu apar însă informări despre reluarea turului I, ceea ce ar putea conduce la nereprezentarea Aradului la nivel național în mandatul 2024-2028. Și dacă prin absurd Aradul ar rămâne reprezentat (printr-un mandat interimar) de actualii membri, aceștia oricum nu ar putea reprezenta decât formal la nivel național. Conform informațiilor noastre, comisia electorală locală și „luptele care-pe-care” dintre medici sau alte interese meschine sunt cauza acestei situații penibile.
Pentru a fi membri în Consiliul Colegiului Medicilor Teritorial Arad s-au înscris 49 de medici. Dintre aceștia, 17 s-au înscris și pentru a fi reprezentanți în Adunarea Generală la nivel național.
Ce nereguli a constatat Comisia Centrală pe site-ul Colegiului Medicilor Arad astfel încât să invalideze alegerile la Arad
- că pe buletinele de vot au fost înscriși candidații respinși de comisia electorală teritorială, dr. Cirin Horia (medicină generală) și dr. Dărăbanțiu Adrian Dan (medicină de familie), Pușchiță Maria (medicină internă, cardiologie), Căpățănă Marius Eugen Aurel (medicină de familie).
- La data de 22.08.2024 Comisia electorală teritorială Arad a respins candidatura dlui dr. Cirin Horia motivând că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art 49 și art 50. Dl dr. Cirin Horia a formulat contestație împotriva respingerii candidaturii soluționată de Comisia Electorala Centrală prin decizia nr. 9 din data de 17.09.2024 prin care s-a respins contesția candidatului și a fost menținută decizia de respingere a candidaturii a Comisiei electorale teritoriale Arad.
- La data de 03.09.2024 Comisia electorală teritorială Arad a respins candidatura dlui dr. Darabanțiu Adrian Dan motivând că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 49 și art 50. Dl dr. Darabanțiu Adrian Dan a formulat contestație împotriva respingerii candidaturii soluționată de Comisia Electorala Centrală prin decizia nr. 10 din data de 17.09.2024 prin care s-a respins contesția candidatului și a fost menținută decizia de respingere a candidaturii a Comisiei electorale teritoriale Arad.
- Comisia Electorală Centrală a constatat că și candidaturile de membru în cconsiliului teritorial Arad a dnei dr Pușchiță Maria și a dlui dr Căpățănă Marius Eugen Aurel au fost afișate ca respinse. Precizăm că acești medici respinși nu au formulat contestație împotriva respingerii candidaturii la Comisia Electorală Centrală.
- Comisia electorală teritorială a afișat la data de 05.09.2024 lista candidaților iar medicii dr. Cirin Horia (medicină generală) și dr. Dărăbanțiu Adrian Dan (medicină de familie), Pușchiță Maria (medicină internă, cardiologie), Căpățănă Marius Eugen Aurel (medicină de familie) figurau ca respinși pentru Consiliul teritorial Arad.
- Pe lista candidaților pentru turul I afișată pe site-ul colegiului teritorial la data de 16.09.2024 cei patru medici figurează ca admiși cu încălcarea propriei decizii dar mai ales cu încălcarea Deciziei nr. 9/ 17.09.2024 și a Deciziei nr. 10/17.09.2024 a Comisiei
Aceste neregularități au condus la invalidarea alegerilor din primul tur, prin Decizia Comisiei Electorale Centrale a Colegiului Medicilor din România:
Art. 1. Invalidarea alegerilor din perioada 20-21 septembrie 2024 desfășurate la nivelul Colegiului Medicilor Arad.
Art. 2. Reluarea procesului electoral în cadrul Colegiului Medicilor Arad, turul I de vot iar în temeiul art 23 din Regulamentul electoral comisia electorala teritorială Arad organizează noi alegeri cu respectarea Regulamentului electoral.
Art. 3. Candidaturile medicilor dr. Cirin Horia (medicină generală) și dr. Dărăbanțiu Adrian Dan (medicină de familie), Pușchiță Maria (medicină internă, cardiologie), Căpățănă Marius Eugen Aurel (medicină de familie) sunt respinse pentru membru în consiliu teritorial Arad.
Art. 4. Obligă Colegiul Medicilor Arad să întocmească corect buletinele de vot cu respectarea Regulamentului electoral, a deciziilor Comisiei electorale teritoriale comunicate Comisiei Electorale Centrale și a deciziilor Comisiei Electorale Centrale.
Art. 5. Înlocuirea membrilor comisiei electorale teritoriale Arad, în temeiul art. 37 lit. gg) din Regulamentul electoral.
Despre utilitatea Colegiilor Medicilor în general s-ar putea scrie multe.
Realitatea este departe de a-i confirma importanța și necesitatea. Să faci parte din Colegiul Medicilor se rezumă la încă un rând în CV, participare la evenimente gratis, puțină influență cât să-ți mai rezolvi interese personale sau de grup în sistemul medical și cam atât. Formalitatea pe care o respectă cu strictețe Colegiul Medicilor nu face decât să întrețină, la rigoare, incompetența în sistemul medical. Pentru că această lipsă de autoritate în raport cu medicii care prestează servicii medicale de natură să lezeze interesul pacienților, nu face decât să întrețină fenomenul din moment ce principiul de bază este poți să faci orice, nimeni nu răspunde. Câte decizii ale Colegiilor Medicilor ați văzut care să constate nereguli, să le sancționeze, să nu mai permită repetarea/perpetuarea lor? Probabil că procentul este nesemnificativ, spre zero virgulă ceva. Restul, doar halate albe, spălate impecabil de mașinăria de spălat doctori în care s-au transformat aceste Colegii ale Medicilor.
2 comentarii. Leave new
Ce articol mizerabil scris care dezinformeaza mai ceva Romania TV. Regulamentul a fost deficitar facut de la bun inceput tocmai de catre comisia centrala, care nu a stabilit clar criteriile si nici conditiile si acum bajbaie cu decizii aberante de anulare a unui scrutin care tot ei l-au aprobat de la bun inceput. Cat despre utilitate, alta mizerie de paragraf pseudo-jurnalistic, exista in orice tara a europei si isi desfasoara activitatea similar. Plin de impostori pe post de jurnalisti care scriu la comanda ;).
Probabil e la fel de mizerabil ca și cei din Colegiul Medicilor Arad sau ca 80% dintre doctori. Cât despre utilitate, da, există în orice țară, dar nu sunt impostori și spălători de doctori criminali sau incompetenți ca-n România. Vezi-ți de pacienți, tratează-i bine, și lasă părerile despre despre jurnalism. Ați ajuns cea mai de jos categorie profesională dacă ne raportăm la caracter, la empatie, la onoare. Vă mâncați între voi, vă doare-n bască de pacienți, mințiți sub jurământ în instanță și nu vă respectați propriul jurământ al profesiei. La următoarea renovare a spitalului / cabinetelor private să vă pună niște oglinzi… poate mai aveți un dram de conștiință și vă analizați prin ochii pacienților. Și noi ne-am bucura ca cei care ajung în CM să fie acolo pentru că merită, pentru că au dovedit că fac ceva să fie mai sănătos sistemul sanitar.