Manifestări artistice în spiritul sărbătorilor | Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” la Filarmonica din Arad
Devenită deja o tradiție, cunoscuta Serbare de Crăciun a elevilor de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” a făcut neîncăpătoare sala Filarmonicii din Arad. Cuvântul serbare este însă impropriu în acest caz, pentru că vorbim de o activitate complexă, nu doar din punct de vedere artistic.
Spiritul sărbătorilor înseamnă, în primul rând, a fi împreună.
Așadar, a fost vorba despre o sărbătoare a lui a fi împreună de-a lungul timpului, o întâlnire de suflet între generații diferite: de elevi, apoi foști elevi deveniți acum profesori ai liceului, respectiv foști elevi deveniți artiști consacrați. O întâlnire de suflet între generații diferite de directori consacrați, care au făcut ca această școală să crească de la an la an. Astfel manifestarea a fost deschisă prin luarea de cuvânt a foștilor și actualilor directori: prof. Silvia Demian, prof. Marinela Tudoran și prof. Dorina Trandafir, care au tras linie, au adunat anii, momentele din devenirea școlii și realizările ei.
Spectacolul artistic a fost prezentat de prof. Alina Fabri, care în același timp i-a introdus pe invitații de onoare: primarul Călin Bibarț și prof. Silvia Demian, iar din partea I.S.J. Arad, inspector școlar general adjunct, prof. Janina Coraș.
În scenă și-au făcut intrarea, rând pe rând: corul „Eutherpe”, condus de dirijor prof. Cristina Cameniță; corul „Prichindel”, condus de dirijor prof. Monica Tebuie, corul „Clopoțeii de argint”, condus de dirijor prof. Florina Gabor, corul „Voci de primăvară”, condus de dirijor prof. Corina Teuca, orchestra mică a colegiului, condusă de dirijor prof. Laurențiu Muntean, iar la sfârșit, încheind partea muzicală a spectacolului, orchestra colegiului, condusă de dirijor prof. Jean Filip Preotesoiu.
Ansamblurile corale au fost acompaniate de prof. Alexandru Pop și prof. Patrick Văcean, precum și de elevii Tiberiu Cioc și Alexei Ormanji, din clasa a XI-a muzică. Publicul a audiat cu bucurie piese din repertoriul internațional de Crăciun și i-a primit cu entuziasm pe colidătorii care au adus în scenă secvențe muzicale din tradițiile românești ocazionate de această sărbătoare.
O, ce veste minunată!
Talentul artistic muzical a fost dublat de cel plastic.
În foaierul Filarmonicii publicul a putut admira și achiziționa produse realizate cu multă creativitate și bun gust de elevii claselor V-XII de la secțiile de arte plastice, arte decorative și arhitectură, care, coordonați de profesorii lor, au realizat o expoziție cu scop umanitar, așa cum ne-a informat prof. Bianca Hociung. Astfel, cei prezenți au vizitat pe rând standurile pline de obiecte, felicitări și decorațiuni din diferite materiale cum ar fi: ceramică, hârtie, materiale textile sau chiar elemente naturale, bucăți de lemn sau conuri de brad pictate.
Legat de expoziție, prof. dr. Anda Tămaș, directorul adjunct al colegiului, ne-a spus: „Intenția a fost să realizăm aceste produse fără prea multe costuri, din materiale reciclabile și altele pe care le-am avut la îndemână. La orele de atelier și la cele de specialitate, copiii au lucrat cu mult entuziasm, nu mai puteai să-i oprești. Pe de altă parte, inițiativa a venit și din partea părinților, de la care am primit, de altfel, tot sprijimul. A fost astfel o colaborare exemplară între toți factorii implicați, și asta pentru că a fost o activitate dedicată unui scop nobil, acela de a ajuta un caz medical mai deosebit.”
Spiritul sărbătorilor s-a exprimat așadar și prin gestul generos de a sprijini pe cei care au nevoie de ajutorul semenilor.
Întreaga manifestare artistică s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, de familie, în care sărbătoarea i-a reunit pe toți cei care rezonează pe lungimile de undă ale artei.