Concubinajul guvernamental le-a îndepărtat electoratul. Conform ultimului SONDAJ, AUR a trecut de PNL și suflă-n ceafa PSD

sondaj iunie 2023
Distribuie:

Ultimul sondaj realizat pe luna iunie 2023  de către INSCOP arată că PSD a pierdut, comparativ cu luna anterioară, două procente (este la 28,7%), AUR este al doilea partid în preferințele românilor cu 20,1%. PNL este cotat cu 18%, în timp ce USR se menține în jurul a 12%. Chiar dacă este în scădere, PSD aflat la cel mai mic scor din ultimii doi ani, se poziționează tot pe primul loc la intenția de vot.

O să fie astfel un an electoral 2024 interesant și nu neapărat plin de surprize. Este evident deja că PNL pierde electorat, inclusiv propriul electorat, iar PSD deși dă semne de „rezistență” se va șubrezi în următoarele luni de guvernare. AUR deși controversat, rămâne în creștere și-și va revendica multe „scaune” cel puțin în consiliile locale, dejucând anumite planuri ale dinozaurilor în administrație ai PNL și PSD.

 Concubinajul la guvernare a avut ca efect scăderea în sondaje a PNL și PSD

Potrivit unei analize efectuate pe intenția de vot măsurată de INSCOP Research pentru principalele partide efectuată pe baza unor sondaje până în iunie 2023, PSD a pierdut aproximativ 7 procente (în iunie 2021 PSD – 30,2%), iar PNL își poate poziționa în jos săgeata, după ce a pierdut peste 8 procente (în iunie 2021 PNL – 26.6%).

Potrivit analizei INSCOP, erodarea la guvernare a afectat mai mult PNL „pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare”.

În schimb PSD care se află la guvernare de un an și jumătate a pierdut aproximativ 7 procente, iar erodarea la guvernare începe să își producă efectul și asupra social-democratilor.

PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021 când era în opoziție (de la 30,2% in iunie 2021, la 28,7% in iunie 2023) si aproximativ 7 procente față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% in decembrie 2021, la 28,7% in iunie 2023).

image 2023 07 5 26377595 0 grafic sondaj inscop

AUR  e cu vârful pantofului pe gâtul PNL, iar USR recuperează nesemnificativ în sondaje față de începutul anului

În timp ce partidele-mamut pierd procente consistente, AUR a câștigat simpatia electoratului, înregistrând în ultimii doi ani o creștere de 6 procente, potrivit sondajelor Inscop, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creștere relativ constantă a intenției de vot.

USR, care a plecat de la putere, în iunie 2021, și a intrat în opozitie, stagnează (13,2% in iunie 2021, respectiv 12,7% in iunie 2023). De la începutul acestui an, USR a început să crească ușor, recuperând aproximativ 3 procente față de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022.

Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate în ultimii doi ani.
Categorie: Politice
Etichete: an electoral 2024, aur, PNL, PSD, sondaj INSCOP, USR
Distribuie:
Articolul anterior
Festivalul Părădăicilor de la Macea este la ediția a IX-a. Program complet
Articolul următor
Se prelungesc înscrierile la „Fotogeografica”, concursul destinat pasionaților din toată țara

1 comentariu. Leave new

  • avatar of virgil florea
    virgil florea
    15 iulie 2023 11:37

    Toate sondajele din anii preelcetorali nu fac altcve decât să îmbete cu apă pe fraieri. Pot fi chiar reale. Anul electoral aduce cu el sondaje care dau teme de lucru. Acestea nu vor semăna deloc cu cele publicate în anii de dinainte, dar vor da aproape la milimetru configurația noului Parlament. Semn că oamenii și-au făcut treaba. În timp ce românilor li se vor da subiecte de groază tip: azile de bătrâni, poduri prost făcute, spitale care iau foc, specialiștii alegerilor muncesc precum furnalul. Pe aceștia nu-i cunoaște nimeni din presă și nici nu vor ieși vreodată să spună vorbe pe undeva. Au o țintă și stau cu ochii pe ea până la final. Așa se face treabă bună în România. Cu mare atenție la detalii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie