Descoperire uriașă de petrol în Antarctica, în teritoriile revendicate de Marea Britanie

antarctica
Distribuie:

Potrivit informațiilor dezvăluite într-o ședință a Camerei Comunelor a Parlamentului Regatului Unit și raportate de Newsweek, Rusia a identificat rezerve masive de petrol în teritoriile din Antarctica, care sunt revendicate și de Marea Britanie.


Echipa de cercetare a navei polară rusești Alexander Karpinski a făcut această descoperire surprinzătoare în 2020, când a anunțat că a găsit aproximativ 70 de miliarde de tone de petrol și gaze în Marea Weddell. Această cantitate enormă echivalează cu aproximativ 511 miliarde de barili de petrol, suficient pentru a satisface cererea globală timp de 14 ani.

Marea Weddell, parte din teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie, dar și de Chile și Argentina, a devenit acum subiectul unei dispute geopolitice intense. În timp ce Tratatul Antarcticii interzice exploatarea resurselor naturale în regiune, există temeri că Rusia ar putea încerca să își impună prezența în zonă, afectând echilibrul politic și strategic.

Cu toate că Tratatul Antarcticii stipulează că nici o țară nu poate revendica suveranitate asupra Antarcticii și interzice exploatarea resurselor naturale, acțiunile Rusiei ridică întrebări cu privire la respectarea acestor norme. Deși Rusia și alte țări au amplificat cercetările științifice în Antarctica, există îngrijorări că acestea ar putea fi acoperământ pentru activități cu caracter militar sau exploatare a resurselor naturale.

Exploatarea petrolului în Antarctica ar putea amplifica tensiunile dintre țările cu interese în regiune și ar putea duce la o competiție strategică intensificată. Confruntările diplomatice și geopolitice în Antarctica sunt deja în creștere, iar intensificarea acestora ar putea reprezenta o provocare majoră pentru stabilitatea și cooperarea internațională.


 

Categorie: Externe
Etichete: antarctica, petrol
Distribuie:
Articolul anterior
S-a adoptat legea prin care șoferii prinși băuți sau drogați la volan vor rămâne 10 ani fără permis
Articolul următor
Jocul-concurs Cangurul de informatică debutează în luna mai 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie