Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat

Casa din pamant
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

 

Festivalul Internațional de Pământ REGIO EARTH România și casele de pământ din Banat

 

Asociația REcult din Timișoara, împreună cu partenerii săi, derulează proiectul cultural „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”, sub forma unei campanii de conștientizare a potențialului caselor rurale din pământ. Proiectul este co-finanțat de AFCN și selectat ca eveniment oficial al Anului European al Patrimoniului Cultural.

Echipa noastră își propune, printr-o abordare interdisciplinară, să inspire o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra acestui tip de patrimoniu. Mai exact, identifică modalități de transformare         a casei din pământ în marcă regională, prin diverse căi: cercetarea și documentarea patrimoniul material și imaterial din pământ, filmarea mărturiilor legate de arhitectura tradițională din pământ, identificarea meșterilor locali care încă mai știu cum se construiau odinioară casele în Banat și conceperea unor trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu.

Una dintre aceste case este Taverna, de la The Village, din satul Buzad, loc care va găzdui, în perioada 27 – 31 August 2018, evenimentul principal al campaniei noastre, a doua ediție a festivalului itinerant de pământ, REGIO EARTH. Prima ediție a avut loc anul trecut în Ungaria. Ediția din România va fi coordonată de specialiști în pământ din Italia, Franța, Ungaria, Serbia, Germania și România. În cadrul atelierelor acestui festival se va realiza o tencuială decorativă cu rol de pictură murală, într-un spațiu al școlii vechi din Buzad, se vor experimenta diverse tehnici tradiționale și se va construi un pavilion deschis comunității din satul Buzad, cu un cuptor de pământ integrat. Rezultatele atelierelor noastre vor fi marcate și incluse într-un circuit turistic, putând fi vizitate pentru prima dată în  cadrul Festivalului ELECTRORUGA (1-2 septembrie, Buzad), organizat de partenerii noștri de la The Village & Essential Experience.

 Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat

Festivalul Internațional de Pământ  REGIO EARTH România

Proiect co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național (AFCN)

Organizator: ASOCIAȚIA REcult

Coordonator de proiect: ALINA NEGRU (arhitect)

Coordonator tehnic: ALESSANDRO SERRA (arhitect)

Coordonator de imagine: IOANA DOROBANȚU-GORDON (regizor de film)

Parteneri implicați: Essential Experience, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT), Administrația publică a comunei Bogda, Fundația Universitatea de Vest din Timișoara (FUVT), Institutul Național al Patrimoniului (INP), TERRApia, Hungarian Strawbale Association (Ungaria), Fine Arts and Crafts Club (Serbia), Asociația În comunitate, Institutul Francez România-Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, TVR Timișoara, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Asociaţia Città della Terra Cruda (Italia)

 

Mulțumiri: Cercul de Donatori Timișoara, Fundația Comunitară Timișoara

Facebook:   @desprepamant /  @regioearth

#SaAvemGrijaDeCeAvem!

 

 

Categorie: Cultură
Etichete: Asociația Fondului Cultural Național, Asociația REcult, Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat, Festivalul Internațional de Pământ REGIO EARTH Romania, The Village & Essential Experience
Distribuie:
Articolul anterior
Cu cine se luptă preşedintele?
Articolul următor
Marius Copil rămâne în TOP 100 ATP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

Urmăriți-ne pe