DGASPC Arad contestă în instanță sancțiunile primite în urma controalelor

dgaspc arad
Distribuie:

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad face următoarele precizări ca urmare a acțiunilor de control efectuate în ultima săptămână de Direcția de Sănătate Publică Arad, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Arad:

Niciun centru public destinat copiilor sau personelor adulte cu dizabilități, case de tip familial, centre de reabilitare și recuperare a copiilor cu dizabilități aflate în subordinea DGASPC Arad nu a fost închis sau suspendat, în urma controalelor.

Mai mult chiar, la nivelul DGASPC Arad există centre destinate persoanelor adulte cu dizabilități, de tip centru de îngrijire și asistență și centru de abilitare și reabilitare, care nu au înregistrat nicio sancțiune în urma acestor acțiuni de control.

Cu ocazia controalelor au fost constatate deficiențe pentru care s-au primit recomandări din partea instituțiilor și care au fost remediate sau se află în curs de remediere, fiind aplicate amenzi contravenționale (în valoare totală de achitat de 24.400 lei pentru 18 servicii sociale din subordine)

Exemple deficiențe constatate: lipsă sistem antiefracție și alarmare, în unele locuri faianța și gresia prezintă fisuri, baterii sanitare cu depuneri de calcar, solicitându-se schimbarea acestora, becuri direcționale de tip EXIT care nu iluminau permanent, lipsă abajur plafonieră – corp de iluminat, prezența ustensilelor de lemn în blocul alimentar, calea de evacuare îngustată de obiecte de mobilier, piese de mobilier din lemn vopsit în incinta bucătăriei, mașina de spălat aflată în grupul sanitar, lipsa în original a contractului pentru colectare deșeuri medicale la sediul unuia dintre centre, acesta aflându-se la sediul principal al DGASPC Arad, lipsă mână curentă grup sanitar (aflat în renovare) și care erau achiziționate, urmând a fi montate.

De asemenea, DGASPC Arad precizează că toate procesele verbale de sancționare sunt contestate de instituție în instanță.

În ceea ce privește furnizorii privați de servicii sociale oferite persoanelor vârstnice DGASPC Arad nu are nicio atribuție de coordonare sau control și niciun astfel de centru nu se află în subordinea instituției.

Niciun furnizor privat care oferă servicii sociale de specialitate și cu care Consiliul Județean Arad și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad au încheiate contracte de furnizare servicii sociale, în baza prevederilor legislative în vigoare, nu se află pe lista centrelor pentru care a fost dispusă măsura suspendării activității sau închiderii.

“Niciun obiectiv gestionat de DGASPC Arad nu este un „azil al groazei”. Dimpotrivă, la Arad se respectă regulile și suntem printre cei care promovăm bune practici la nivel național. Dacă există probleme grave, ele nu sunt la DGASPC Arad. Noi aducem fonduri europene pentru modernizarea centrelor, suntem în contact permanent cu beneficiarii de servicii sociale și cu familiile lor. Sigur, ne-am dori ca statul să ne aloce mai multe resurse, ca astfel condițiile să fie și mai bune, dar chiar și așa, cu finanțarea Consiliului Județean Arad și prin proiecte europene, cu contribuția societății civile și a mediului de afaceri, noi am construit aici, la Arad, o plasă socială sigură și eficientă. Dacă există excepții, ele nu pot fi generalizate. Cu tot respectul chiar și față de cei care ne evaluează pe baza unor informații false sau trunchiate, ne dorim, în continuare, să fim evaluați după criterii profesionale și de performanță, și nu de altă natură”, declară Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

DGASPC Arad este supusă periodic controalelor tematice și de specialitate din partea unora dintre aceste instituții cu atribuții de control.

De asemenea, în respectivele cazuri nu au fost constatate sau imputate deficiențe majore de natură să pună în pericol viața, îngrijirea și siguranța beneficiarilor, nu fost constatate cazuri de încălcare a drepturilor beneficiarilor și a prevederilor standardelor de calitate în domeniu sau comportament abuziv din partea angajaților centrelor.

Atât la nivel național, cât și județean, DGASPC Arad este evidențiată ca exemplu de bune practici în domeniul asistenței sociale.

„La DGASPC Arad punem întotdeauna pe primul loc oamenii, interesul superior al copilului și al tuturor beneficiarilor noștri, copii cu dizabilități sau persoane adulte cu dizabilități.

Niciodată în centrele din subordinea DGASPC Arad nu o să se găsească deficiențe care să pericliteze viața acestor oameni. Specialiștii instituției, angajați în sectorul administrativ sau în centrele din întreg județul, lucrează în spiritul respectării legislației și standardelor de calitate, ținând cont că în primul rând lucrăm cu toții cu oameni și suflete nevinovate, greu încercate de viață” declară Erika Stark, director general al DGASPC Arad.


 

Categorie: Comunicate de presă, Știri
Etichete: Arad, controale, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară
Distribuie:
Articolul anterior
Asociația Turism Alternativ invită arădenii să afle poveștile Filarmonicii
Articolul următor
PRESA E MAI ACIDĂ DE DUPĂ GARD…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie