Dacă ești prost – dar foarte-foarte prost… irecuperabil de prost! – și nu doar că ai intrat pe porcăria de joc „Balena Albastră”, dar ai și urmat tripul rusului Filip Budeikin, actualmente arestat pentru crearea unei conexiuni virtuale criminale – înseamnă că nu te afli în targetul noului clip de promovare al Poliției Române.
În cadrul unei campanii de informare a Ministerului Afacerilor Interne, prin Poliția Română, a fost trimis presei sâmbătă, 8 aprilie, un clip care își propune să avertizeze copiii și adolescenții (în special) asupra pericolului „prieteniilor din mediul virtual”.
Cât de reușit – vedeți și comentați în materialul video.
În subsidiar, pruncul de 12 ani trebuie să-nțeleagă că dacă intri pe „Balena Albastră”, vin patru oameni în negru și-ți iau laptopul! – ceea ce nu-i puțin și nici lipsit de veridicitate.
Ce este „Balena Albastră” – cităm de pe site-ul playtech.ro
Un nou joc apărut pe rețelele de socializare ruse, denumit Balena Albastră, îi provoacă pe tineri să se sinucidă după ce intră pe ”un drum fără întoarcere”.
Balena Albastră este un joc apărut în social media care face victime în rândurile tinerilor din Rusia, având la activ peste 130 de victime, conform iheartintelligence.com. Încă nu este clar când și unde a apărut pe internet acest trend, dar autoritățile ruse spun că au arestat deja o persoană pe fondul acestui joc
Autoritățile ruse sunt de părere că Filip Budeikin este în spatele acestui joc, momentan fiind acuzat că a constrâns cel puțin 15 tineri să se sinucidă. Acesta a dat un interviu unei publicații ruse, susținând că numărul real ar victimelor ar fi de 17, dar și că victimele „au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.
Tinerii sunt prinși în joc prin intermediul amenințărilor, aceștia fiind avertizați de la bun început că nu există cale de întoarcere. Administratorii îi intimidează pe „jucători” spunându-le că nu se pot ascunde, printre altele, dar până acum nu există niciun incident cauzat de aceste amenințări.
Autoritățile din Kazahstan și din Kârgâzstan iau, de asemenea, măsuri împotriva acestui fenomen. Ministrul de Interne din Kazahstan solicită crearea unei baze de date cu utilizatorii de social media, în timp ce în capitala Kârgâzstanului, poliția merge în școli pentru a descoperi dacă există tineri care prezintă semne de automutilare. Deși poate părea prea mult pentru unii, alții sunt de părere că autoritățile fac ceea ce trebuie.
Linia verde antisuicid din România poate fi apelată la 0800 801 200.
Vezi și