DKMT a împlinit 20 de ani! Proiecte transfrontaliere de anvergură urmează să fie implementate

dkmt novi sad 14
Distribuie:

 

Ședința festivă a Adunării Cooperării Regionale Dunăre – Criș – Mureș – Tisza (DKMT) s-a desfășurat în data de 21 noiembrie 2017, la Novi Sad, în Sala mare a Adunării Provinciei Autonome Voivodina (Serbia).

În deschiderea ședinței, au luat cuvântul Igor Mirovici, președintele Guvernului Provincial și președinte în exercițiu al Cooperării Regionale DKMT, precum și Istvan Pasztor, președintele Adunării Provinciei Autonome Voivodina. După o retrospectivă în cuvinte și imagini a ceea ce au însemnat cei 20 de ani de activitate în cadrul DKMT, au urmat alocuțiunile conducătorilor din euroregiunea DKMT.

Aradul propune un consorțiu cultural

În discursul său, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a ținut să sublinieze: „Pentru județul Arad, ziua de astăzi este una frumoasă și importantă! 20 de ani de cooperare regională Dunăre – Criș – Mureș – Tisa înseamnă pentru noi 20 de ani de dezvoltare, de proiecte, de parteneriate. Am cunoscut oameni buni, am legat prietenii. Euroregiunea DKMT a fost nu numai un mijloc de accesare a proiectelor europene, ci și de cunoaștere și colaborare în plan personal. Am cunoscut oameni care astăzi îmi sunt prieteni și cu care ne ajutăm, ne întâlnim și discutăm problemele pe care le avem, găsim soluții împreună.

România este membru al Uniunii Europene din anul 2007. În acest deceniu, județul Arad, cu sprijinul partenerilor săi, a atras aproape un miliard de euro în sfera publică și în economia privată, din fonduri europene. Iar dacă adăugăm aici și fondurile atrase de companiile multinaționale, suma este de câteva miliarde de euro! Asta înseamnă șomaj de 1,3% în județul Arad și 0,5% în municipiu. Înseamnă proiecte de aproximativ 30 de milioane de euro în ultimii ani pentru sistemul sanitar arădean. Înseamnă sute de milioane de euro în infrastructura de apă și canalizare, sute de milioane de euro pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Am crescut împreună cu partenerii noștri din Europa, am devenit un județ modern și european, în cea mai dezvoltată regiune din România. Iar parteneriatul DKMT are și el un rol important în această dezvoltare!

Anul 2021 este următorul nostru reper important. Sunt mândru că două orașe din DKMT, Novi Sad și Timișoara, vor fi Capitale Europene ale Culturii. Aradul este oraș partener cu Timișoara în acest proiect important! Consiliul Județean Arad a inițiat realizarea consorțiului cultural Activarium la nivelul DKMT, și vă invit să aderați la el, pentru ca întreaga euroregiune, de 5,5 milioane de locuitori, să beneficieze de anul 2021 și să folosească acest titlu obținut cu multă muncă pentru creșterea vizibilității, a gradului de satisfacție a cetățenilor, a dezvoltării comunităților noastre.

20 de ani este cea mai frumoasă vârstă – vârsta visării, a faptelor mari, a îndrăznelii. De aceea, deși avem deja multe realizări frumoase împreună, cred că, ceea ce e bun, acum urmează!

La mulți ani, DKMT, și tuturor celor care dau conținut, prin munca lor, acestei asocieri eficiente, una care a demonstrat și celor din România, și celor din Ungaria, și celor din Serbia, că acolo unde există înțelepciune, dialog și colaborare, poate fi numai bine”, a conchis Iustin Cionca.

Voivodina insistă pe agricultură, turism și infrastructură

Igor Mirovici, președintele în exercițiu al Cooperării Regionale DKMT, dorește să împărtășească din experiența României și a Ungariei în ceea ce privește obținerea fondurilor europene pentru proiecte din domeniul agriculturii (cercetare și finanțarea gospodăriilor mici). De asemenea, un accent deosebit ar trebui pus pe dezvoltarea turismului și a infrastructurii, pe impulsionarea unor schimburi cu conținut cultural, mai ales în rândul tinerei generații. Totul în contextul în care, în 2021, Timișoara și Novi Sad vor fi capitale culturale europene, iar Aradul – oraș partener. „Cunoașterea între oameni, multiculturalitatea, toleranța, schimbul de idei între tineri, la care se adaugă cooperarea economică și turistică, plus infrastructura, trebuie să îmbrace forma unor propuneri concrete”, a accentuat Igor Mirovici.

Timișul… cu gândul la Bega și autostradă

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a readus în atenție câteva proiecte concrete din domeniul infrastructurii care, odată puse în practică, vor ajuta la dezvoltarea întregii Euroregiuni DKMT: „Noi, timișorenii, ne gândim la infrastructură și la deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei. În privința infrastructurii, două trebuie să fie direcțiile mari de acțiune. Și anume, realizarea unui circuit navigabil pe întreg râul Bega, dimpreună cu pistele de biciclete de pe malurile sale și continuarea discuțiilor pentru demararea lucrărilor la autostrada Timișoara – Belgrad. În privința colaborării cu județele din Ungaria, dorim să dezvoltăm proiecte mari în domeniul sănătății”, a mărturisit Călin Dobra.

Cu bicicleta din Ungaria la… Novi Sad

Laszlo Rideg, președintele Adunării Generale a județului Bacs-Kiskun, a spus: „ 20 de ani reprezintă o perioadă importantă din viața noastră și a Euroregiunii DKMT. Cu contribuția tuturor am ajuns la acest jubileu. Noi propunem realizarea unei piste de biciclete Eurovelo 6, ca, din Ungaria, să punem veni pe bicicletă până la Novi Sad, ca să vedem Capitala Culturală Europeană!”, a declarat Laszlo Rideg.

Și reprezentanții județelor Caraș-Severin și Csongrad (Ungaria) și-au manifestat deschiderea și sprijinul pentru toate proiectele desfășurate în cadrul Euroregiunii DKMT.

Plachete aniversare

În finalul Ședinței festive, au fost oferite plachete aniversare celor ce și-au adus contribuția la dezvoltarea Euroregiunii DKMT. Dan Ivan, președinte al CJA în perioada 1992 – 2000, a fost unul dintre cei cărora li s-a înmânat o astfel de distincție.

Ce înseamnă Euroregiunea DKMT?

Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT), înființată în anul 1997,  este o cooperare trilaterală între regiuni din România, Ungaria şi Republica Serbia, diferite în ceea ce priveşte mărimea, populaţia, economia, dar legate prin interese comune în promovarea dezvoltării socio-economice a întregii arii de cooperare.

Partenerii DKMT sunt România: Judeţele Timis, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara; Ungaria: Judeţele Csongrád, Békés, Bács-Kiskun și Serbia: Provincia Autonomă Voivodina.

Obiectivul DKMT este dezvoltarea şi lărgirea relaţiilor dintre comunităţi locale şi reprezentanţi ai autorităţilor locale în domeniul economic, educaţie, cultură, sănătate, ştiinţă şi sport, precum şi cooperarea lor în vederea integrării în procesele moderne ale Europei. (www.dkmt.net)

Categorie: Știri
Etichete: agricultură, aniversare de 20 de ani, Arad, autostrada, Călin Dobra, consortiu cultural, Euroregiunea DKMT, Igor Mirovici, infrastructura, Istvan Pasztor, Iustin Cionca, Laszlo Rideg
Distribuie:
Articolul anterior
Astăzi colaborarea dintre Clubul UTA și jucătorul Sorin Strătilă s-a încheiat
Articolul următor
[ACTUALIZARE] În cea de-a doua zi a Simpozionului „Dialoguri româno-chineze” s-au citit lucrări ale arădenilor dedicate marii puteri, s-a lansat o carte și s-a vernisat o expoziție de fotografie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie