[DOCUMENTAR] Ideea genială a lui Einstein și două scrisori către copiii săi

einstein100th scaled scaled
Distribuie:

 

 

Albert Einstein intrigă și fascinează deopotrivă. Atinge corzi sensibile ale umanității și ale științei. Dacă alegi să  nu cauți răspunsuri din mintea lui Eisntein și să nu intri în universul lui, rămâi sărac. Este singurul care a încercat să se convingă de faptul că iubirea este cea mai puternică forță din univers. Scrisorile către copiii săi (către fiul său Albert și către fiica sa Lieserl) sunt capodopere de sentimente umane greu de egalat, literatură științifică sau pur și simplu dovezi că omul este dincolo ce poate percepe și înțelege.

În 1915, la vârsta de 36 de ani, Einstein trăia în Berlinul chinuit de război, în timp ce soția sa, Mileva și cei doi fii ai lor, Hans Albert Einstein și Eduard “Tete” Einstein, trăiau în siguranța orașului Viena. În același an, la 4 noiembrie, după ce abia terminase opera de două pagini ce-l va propulsa către celebritatea internațională și gloria istorică – teoria generala a relativității – Einstein i-a trimis fiului sau de 11 ani, Hans Albert, scrisoarea de mai jos, scrisoare ce poate fi regăsita în lucrarea  Posterity: Letters of Great Americans to Their Children (biblioteca publica). Einstein, care se mândrește cu realizările sale intelectuale, vorbește despre ritmurile asimilării creative ca și combustibil pentru motorul intern al învățării:

albert-einstein-5Dragul meu Albert,

Ieri am primit scumpa ta scrisoare și m-am bucurat foarte mult. Ma temeam că nu-mi vei mai scrie deloc. Mi-ai spus atunci când eram în Zurich că te simți ciudat atunci când vin acolo. Așadar sunt de părere că ar fi mai bine dacă ne-am întâlni într-un loc diferit, unde nimeni nu va interveni în confortul nostru. În orice caz, insist ca în fiecare an să petrecem o lună întreagă împreună, ca să poți vedea că ai un tată căruia îi ești foarte drag și care te iubește. Poți, de asemenea, să înveți multe lucruri bune și frumoase de la mine, învățăminte pe care altcineva nu ți le-ar putea oferi cu ușurința. Ceea ce am obținut prin atâta muncă asiduă nu este numai pentru străini, ci mai ales pentru băieții mei. Zilele acestea am terminat una dintre cele mai frumoase lucrări ale vieții mele. Când vei fi mai mare, iți voi povesti despre ea. Sunt foarte mulțumit să aud ca iți place să cânți la pian. Aceasta și tâmplăria mi se par cele mai bune alegeri pentru vârsta ta, mai bune chiar decât școala. Deoarece acestea sunt activități ce se potrivesc foarte bine unei persoane așa de tinere cum ești tu. Să cânți la pian mai ales piesele care iți plac ție cel mai mult, chiar dacă profesorul nu ți le recomandă. Aceasta este modalitatea de a învăța cel mai bine – atunci când faci ceva cu atâta entuziasm încât nu-ți dai seama cum trece timpul. Eu însumi, câteodată, sunt atât de implicat în munca mea, încât uit de masa de prânz. . .

Te sărut pe tine și pe Tete
Papa.
Salutări mamei.

Scrisoarea lui Albert Einstein către fiica sa

Scrisoarea se pare că este una dintre cele 1400 de scrisori donate în anii 1980 de Lieserl, fiica lui Einstein, Universității Ebraice din Ierusalim, cu mențiunea de a nu fi publicate decât după minim două decenii de la moartea tatălui său. În scrisoare, Albert Einstein dezvăluie că cea mai puternică forță din univers este Iubirea.

Când am propus teoria relativității, foarte puțini oameni m-au înțeles, iar ceea ce urmează să destăinui umanității acum, se va ciocni de neînțelegerea și prejudecățile din această lume. Te rog să păstrezi aceste scrisori atât timp cât este necesar, ani, decenii, până când societatea este suficient de avansată pentru a accepta ceea ce voi explica mai jos. Există o forță extrem de puternică, pentru care, cel puțin până în prezent, știința nu a găsit o explicație formală. Este forța care include și guvernează totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers și încă nu a fost identificată de noi. Această forță universală este IUBIREA. Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului, au uitat cea mai puternică forță nevăzută. Iubirea este Lumina, care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune și revelează. Pentru iubire noi trăim și murim. Iubirea e Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire. Această forță explică totul și oferă sens vieții. Aceasta este variabila pe care am ignorat-o de prea mult timp, poate pentru că ne este frică de iubire deoarece este singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa. Pentru a evidenția iubirea, am creat o simplă substituire în cea mai faimoasă ecuație de-a mea. Dacă în loc de E=mc2, acceptăm că energia pentru a vindeca întreaga lume poate fi obținută din multiplicarea iubirii cu viteza luminii la pătrat, atunci ajungem la concluzia ca iubirea este cea mai puternică forță ce există, deoarece nu are nicio limită. După eșecul umanității în a utiliza și controla celelalte forțe din univers, care până la urmă s-au întors împotriva noastră, este imperios să ne hrănim pe noi înșine cu o altă formă de energie… Dacă vrem ca speciile noastre să supraviețuiască, dacă vrem să descoperim sensul vieții, dacă vrem să salvăm lumea și fiecare ființă conștientă ce trăiește, atunci iubirea este unicul răspuns. Probabil nu suntem încă pregătiți să creăm o bombă a iubirii, un mecanism destul de puternic pentru a distruge ura, egoismul și lăcomia care devastează planetă. Cu toate acestea, fiecare individ poartă cu sine un mic, dar puternic generator de iubire, a cărui energie așteaptă să fie eliberată. Când o să învățăm să oferim și să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că iubirea învinge tot, că poate transcende totul și orice, deoarece iubirea este chintesența vieții. Regret profund că nu am fost capabil să exprim ceea ce este în inima mea, care a bătut în liniște pentru tine întreaga mea viață. Poate e prea târziu pentru scuze, dar cum timpul e relativ, simt nevoia să îți împărtășesc că Te Iubesc și datorită ție am ajuns la răspunsul suprem!

Tatăl tău,
Albert Einstein

 

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915) care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației.

Categorie: Uncategorized
Etichete: albert eistein, descoperiri, documentar, fizică, știință
Distribuie:
Articolul anterior
PMP organizează un miting în serie pe platoul Primăriei Arad pe parcursul întregii ultime săptămâni a campaniei electorale!
Articolul următor
Discursuri imorale pentru absolvenți inocenți

3 comentarii. Leave new

  • Asa confesiune ar trebui studiata si analizata in scola de toate gradele. Biserica si scoala nu are voie sa ignore asa document.Tinerii poate ar intelege ceva.

    Răspunde
  • Asa document ar trebui comentat de scoala si de biserica. Tinerii poate ar intelege ceva.

    Răspunde
  • Dumnezeu este iubire! Lumina sfîntã se va coborî la Ierusalim în data de 18 aprilie 2020 la biserica Sfîntului Mormînt. ,,Doamne Dumnezeul meu te rog lumineazã cu iubirea ta inima mea”.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

palfi

[ACTUALIZARE] Palfi Iosif este încă un caz în care diagnosticul pus de „specialiștii” din Arad a fost eronat! La Timișoara, pacientului i s-au efectuat analize profesioniste, corpul său a fost curățat de… efectele medicamentelor prescrise „din priviri”, iar acum este bine

Diagnosticul cu care medicii Spitalului Județean Arad „s-au scăpat” de pacientul Palfi Iosif din Șofronea a fost greșit – cel puțin așa se deduce din analizele care i s-au efectuat…