DRUM BUN, PROMOȚIA 2023 „Moise Nicoară”! Mesajul directorului Colegiului Național la festivitatea de absolvire

absolvire moise2023 1 scaled
Distribuie:
În 15 iunie 2023, la ora 18.00, în holul festiv al Colegiului Național „Moise Nicoară” a avut loc festivitatea absolvenților claselor a XII-a. Emoții mari la despărțirea de școală au avut nu numai absolvenții, ci și profesorii și părinții acestei noi generații de „moisiști”. Cuvântul directorului Colegiului Național „Moise Nicoară” (și) la festivitatea de absolvire din 2023 a fost unul plin de sensuri și remarcabil la rigoare. Un îndemn la „zbor” asumat, un apel la conștiință individuală și colectivă.

 

„Stimați părinți, dragi colegi profesori,
Noi știm că omul matur gândește, pentru el și pentru copiii lui, în primul rând la ceea ce este de folos, abia apoi la ceea ce place. Când copiilor le cresc dinții, suferim alături de ei, dar știm că procesul dureros le este de folos. Așa este și cu educația. Este de folos să fim exigenți, pentru că trebuie să învățăm, chiar dacă învățatul se face cu multă trudă.
Și noi, profesorii, și dumneavoastră, părinții, ne-am asumat rolul de trepte. Treptele ajută la urcuș, se parcurg cu efort și sunt călcate în picioare. Să ne iertăm pentru ce ne-am spus unii altora: că suntem trepte prea înalte, prea scunde, prea abrupte, prea tari, prea… Să înțelegem că am fost și suntem trepte, menite să înalțe. Atât.
Dragi absolvenți,
Trăim într-o lume în care ni se spune mereu că scopul nostru este să ne simțim bine, să ne relaxăm. Dar noi toți știm, încă din copilărie, că orice experiență de creștere adevărată este însoțită de efort și disconfort. Ca să păstrez metafora, ne cresc dinții – ne dor gingiile, creștem în înălțime – ne dor oasele, dacă vrem să fim sportivi de performanță – ne dor mușchii și așa mai departe. La fel e și cu mintea și sufletul nostru, care cresc mai ales prin experiența de la școală. Până mintea capătă claritate, ostenește făcând exerciții și învățând, până sufletul se așază în forma perfectă a valorilor adevărate, se revoltă și încalcă reguli.
De aceea vă spun: dacă unii dintre voi n-au suferit deloc aici, în timpul școlii, ar trebui să fim îngrijorați. Înseamnă că n-au crescut. Dacă, totuși, au crescut fără niciun efort, înseamnă că-și vor pierde repede echilibrul, fiindcă oasele lor nu sunt tari, fiindcă mintea lor nu este clară. Sperăm că la „Moise Nicoară” mulți dintre voi au simțit creșterea și au descoperit că pot fi mai mult decât credeau vreodată. Vă dorim să vă împliniți exact pe măsura muncii voastre, fiindcă nu poți mușca din viață cu dinți de lapte…
DRUM BUN, PROMOȚIA 2023!” – Director, prof.dr. Diana Achim.

Categorie: Știri
Etichete: Absolvire 2023 „Moise Nicoară”, Colegiului Național „Moise Nicoară”, prof.dr. Diana Achim
Distribuie:
Articolul anterior
UTA OFFICIAL STORE – o obligație morală față de romanticii care mai credem că se poate scăpa de MAFIA FALCĂ-MESZAR
Articolul următor
Setea pentru poezie a fost mare anul acesta. În dialog cu DIANA CORNEA și RALUCA BOANTĂ, poete din tânăra generație, la „Discuția Secretă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

baqcalaureat 2024 large

Încep probele de la BACALAUREAT 2024

Luni, 17 iunie, Bacalaureatul 2024 începe cu probele de competenţe. În județul Arad, un sfert dintre elevii care au terminat clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat. Potrivit declarațiilor…