Setea pentru poezie a fost mare anul acesta. În dialog cu DIANA CORNEA și RALUCA BOANTĂ, poete din tânăra generație, la „Discuția Secretă”

diana cornea - raluca boanta
Distribuie:

În cadrul festivalului ,,Discuția Secretă” desfășurat în Cafeneaua Literară Joy`s fiind la cea de a X-a ediție, am avut ocazia să intervievez două poete din Cluj, amândouă din noua generație și sub tiparul editurii OHMYGODPOETRY: Diana Cornea și Raluca Boantă. Ediția de anul acesta a fost una de succes și, în ciuda vremii nefavorabile, publicul a fost unul numeros, tânăr și extrem de diversificat. Oamenii au stat la eveniment pe ploaie, cu umbrele sau fără, doar ca să asculte poeții. Se pare că setea pentru poezie a fost mare anul acesta…

Primul interviu cu Diana Cornea, care a recitat din cartea ei „Setări avansate de lumină”
diana cornea 1
Cum ai început să scrii? 

D.C: Am început să scriu din liceu. Cred că toată lumea are la început acea perioada în care încearcă ori proză, ori poezie iar la mine a fost clicul acesta cu poezia, iar datorită profesoarei mele care m-a încurajat foarte mult am continuat să scriu. Cred că cea mai mare schimbare a fost când am aflat de poezia contemporană și de concursurile de poezie contemporană. Cumva prin intermediul lor am putut să cunosc și oameni, cercuri de poeți chiar dacă erau persoane de aceiași vârsta cu mine m-au inspirat să continui cu poezia. 

Acum te axezi pe poezie contemporană? 

D.C:  Da, tot ce scriem și am prezentat e în categoria asta de poezie contemporană, post modernă. 

Ai recitat din cartea publicată de tine, „Setări avansate de lumină”. Ce subiecte abordezi în ea? 

D.C: Proiectul meu poetic are elementul acesta personal, are foarte multe experiențe din viața mea, doar că ceea ce fac eu este să mă poziționez ca o persoană din afară care doar observă și prezintă ceea ce se întâmplă în jurul ei. Mă axez foarte mult pe spațiu și poezia mea merge foarte mult pe elemente și tehnologice, digitale și din spațiu vegetal, cumva este o combinație dintre aceste două lumi unde se întâlnesc undeva la mijloc în poezie. 

Scriitori preferați/care te-au inspirat? 

D.C: Da sigur, pentru proiectul ăsta dar nu doar am fost inspirată de Cosmina Moroșan, Deniz Otay, Alex Vasieș și consider că toate proiectele de poezie pe care le-am citit au avut un impact asupra mea chiar dacă nu se vede la nivelul textului. 

Ce părere ai despre poezia contemporana în România? Crezi că ar trebui promovată mai mult? 

D.C: Sunt foarte conștientă că latura culturală, în mod special pe poezie e foarte nișată, în așa fel încât doar un grup anume de persoane știu, și anume doar cele care au tangențe, ori sunt la litere ori cunosc pe cineva care scrie. Mi se pare interesant că la fiecare generație apar persoane care încep să scrie și care își doresc să meargă mai departe pe poezie chiar dacă o să rămână ca o chestie de nișă. A început să fie mult mai multă vizibilitate și prin evenimente. Librăriile colaborează tot mai mult cu poeții, dar desigur că există loc de mai mult, niciodată nu este prea multă promovare. 

Ai mai vizitat Aradul? 

D.C: Nu. Mi se pare un oraș frumos, iar ce m-a impresionat a fost faptul că și la evenimentul de ieri au fost foarte mulți tineri și nu mă alteptam. De obicei suntem obișnuiți ca la evenimentele literare să fie persoanele care au o tangență cu domeniul, rar persoane curioase care ar vrea să descopere subiectul. 

Cum s-a desfășurat evenimentul? Cum s-a comportat publicul? 

D.C: A fost foarte plăcut evenimentul de ieri, cel mai mult mi-a plăcut că în ciuda vremii oamenii au stat pană la finalul evenimentului. Știu că la un moment dat se deschidea o umbrelă, vântul o închidea, iar când ploaia s-a întețit ne-am dus cu toții spre margine. 

Despre Diana Cornea

Diana Cornea (n.1998) este doctorandă în anul I la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Cluj-Napoca. Pe parcursul ultimilor ani a publicat poeme în Revista Steaua, Revista Echinox, Revista TIMPUL și pe platforme online precum DLITE, Poetic Stand și Museum of Intimacy. În anul 2022 a debutat cu volumul „Setări avansate de lumină” la editura OMG Publishing.

***

Al doilea interviu este cu Raluca Boantă care a recitat din cartea sa ,,La marginea bună a corpului”.

raluca boanta 1

De ce ai ales să participi la acest eveniment?

R.B: Sincer eu știu de prin facultate de Discuția Secretă, și știam că este un festival foarte mare, când încă descopeream poezia știam că acolo este poezie si poeți și știam că este un festival foarte mare și mă gândeam că nu o să ajung niciodată acolo. Mă bucur super mult că sunt aici, fiindcă sunt un proaspăt debutant, pentru că am scos cartea anul trecut și mă bucur că sunt alături de oameni pe care îi apreciez foarte mult încă din liceu. Mi se pare că festivalurile de genul acesta dau prilejul de a întâlni oameni pe care îi apreciezi, publicul și cumva să se întâlnim și să discutăm literatură.

Ești pentru prima data în Arad?

R.B: Nu, pentru că am fost fost aici la tabăra de creație organizata la Săvârșin și am avut o lectura în Joy`s în fiecare an, deci de 3 ori deja. Dar de data asta simt că e diferit pentru că pot privi orașul cu o maturitate diferită, p0t fi mult mai atentă la oraș, la clădiri.

Ne poți spune despre ce e cartea prezentată de tine?

R.B: Da sigur. Cartea se numește ,,La marginea bună a corpului” și am lansat-o în 2022. E o carte în care am încercat și dezbat tinerețea și corporalitatea la un loc cumva, în perioada de post pandemie despre cum corpul ne poartă în lume și cum să-i acordăm importanță.  Așa a ieșit cartea asta.

Ai autori preferați sau care te-au inspirat în lucrarea ta?

R.B:  Desigur. Mă gândesc acum la Elena Vladăreanu, Deniz Osay, Alex Vasieș. M-au inspirat dar mai mult apreciez poezia lor.

Despre Raluca Boantă

Raluca Boantă (n. 1996, Bistrița) a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde locuiește în prezent. A debutat cu volumul „La marginea bună a corpului” (OMG Publishing, 2022) pentru care a primit Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei la categoria debut și Premiul Tânărul Poet al anului 2022, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022.

În concluzie,

Festivalul începe să crească, oamenii fiind tot mai interesați de poezia contemporană și post modernistă, iar a X-a ediție a festivalului ,,Discuția Secretă” organizat la Arad a decurs cu succes!

 

 

 

 

 

Categorie: Dialoguri
Etichete: Cafeneaua Literară Joy's, Diana Cornea, discutia secreta, Raluca Boantă.
Distribuie:
Articolul anterior
DRUM BUN, PROMOȚIA 2023 „Moise Nicoară”! Mesajul directorului Colegiului Național la festivitatea de absolvire
Articolul următor
Se dă startul la Ghioroc Summer Fest 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie