DSP Arad: Informații utile referitoare la consumul de ciuperci

ciuperci
Distribuie:

Condițiile meteorologice din ultima perioadă, caracterizate prin ploi dese și abundente precum și umiditate crescută, sunt favorabile apariției ciupercilor. Astfel, Direcția de Sănătate Publică Arad dorește să ofere populației informații utile cu privire la consumul de ciuperci.


Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori.

Ciupercile sunt plante inferioare (Thalophytae – Fungi), unele dintre acestea (ciupercile comestibile) fiind folosite în alimentaţia umană datorită valorii lor nutritive. Acestea conţin vitamine (B1, B2, D, C şi caroten – provitamina A) dar și săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fosfor, fier).

În Romania sunt cunoscute peste 1600 specii de ciuperci superioare, ciuperci cu „pălărie”, al căror diametru este mai mare de 4 mm. Dintre acestea aproximativ 400 sunt comestibile şi peste 200 specii sunt sigur toxice. Mare atenţie trebuie acordată însă la alegerea lor, pentru că ciupercile necomestibile conţin toxine care pot fi fatale organismului, iar de cele mai multe ori, ciupercile
necomestibile se pot confunda uşor cu cele comestibile.

ATENȚIE! Important de reținut este faptul ca toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet, iar îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. De asemenea, nu există nici un test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice.

Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist.


Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxina propriu-zisă, caracteristică speciei, dar poate avea şi alte cauze. Astfel, se diferenţiază intoxicaţiile adevarate (micetismul) datorate toxinei specifice speciei, de cele false datorate unor cauze multiple, precum consumul exagerat, consumul de ciuperci alterate sau crude, intoleranta, alergiile, precum si consumul ciupercilor in combinatie cu alcoolul.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.


De reținut!
  • Consumaţi doar ciuperci cunoscute sau achiziţionate din magazin!
  • Nu consumaţi ciuperci crude!
  • Conservaţi ciupercile la frigider si consumaţi-le în maximum 2 zile după ce le-aţi cules sau cumpărat!
  • În caz că prezentaţi unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere) în urma consumului de ciuperci, adresaţi-vă medicului, apelând numărul de urgență – 112 – cât mai repede posibil.

 

Biroul de presă al DSP Arad


Foto: Google


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: ciuperci comestibile, ciuperci ortrăvitoare, consum de ciuperci, DSP Arad, intoxicatie
Distribuie:
Articolul anterior
O nouă etapă în cadrul Circuitului Profesionist de Padel, la Timișoara
Articolul următor
Klaus Iohannis a promulgat legea care asigură consiliere psihologică gratuită pentru „părinții de îngeri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie