Eleva IARINA LIZICA MIUȚA de la Liceul German, PREMIUL AL III-LEA la etapa națională a concursului „JUGEND DEBATTIERT”

iarina miuta
Distribuie:
PREMIUL AL III-LEA LA ETAPA NAȚIONALĂ A CONCURSULUI ​​„JUGEND DEBATTIERT”, OBȚINUT DE ELEVA IARINA LIZICA MIUȚA DE LA LICEUL GERMAN ​

Proiectul „Jugend debattiert”, finanțat de Fundația „Hertie” din Germania, desfășurat în cooperare cu Serviciul Central pentru școlile din străinătate (din cadrul Ministerului de Externe al Germaniei) și cu Institutul Goethe, își propune dezvoltarea gândirii critice și a capacității de argumentare, prin raportarea la probleme social-politice de actualitate. În activitățile de tip dezbatere, sunt antrenate peste 200 de școli din Europa. Anul acesta, concursul a activat, în țara noastră, 16 școli, printre care și Liceul „Adam Müller Guttenbrunn”.

​Eleva IARINA LIZICA MIUȚA a avut un parcurs de excepție,

dovedind că stăpânește arta oratoriei, că poate lua atitudine față de întrebări diverse (regăsite în existența cotidiană, la diferite niveluri ale societății), că găsește cu abilitate argumente puternice pentru a deconstrui argumentele celuilalt. A câștigat finala de la nivelul școlii, desfășurată în 2 martie și s-a calificat la etapa următoare, alături de Andra Ceauș din clasa a XI-a A.

A urmat finala regională online, dar ecranul computerului nu a limitat cu nimic puterea de persuasiune, așa că Iarina s-a luptat cu cei mai buni din țară pentru etapa superioară a concursului.

Semifinala și finala au avut loc la Brașov, în perioada 25-26 mai.

Confruntarea finală s-a realizat între 8 elevi, grupați câte doi, în funcția de poziția „pro” sau „contra” moțiunii propuse („Dacă ar trebui sau nu ca zborurile de scurtă durată să fie interzise în UE”), acestea fiind stabilite prin tragere la sorți.

Locul al III-lea și o experiență de neuitat se înscriu de acum în palmaresul Iarinei! De remarcat că în anul școlar trecut a câștigat o competiție similară dedicată tinerilor („Lesefüchse”).

Este un concurs despre dialog, despre frumusețea și puterea cuvintelor, despre decizii și capacitatea de a le cântări… Mă bucură performanța Iarinei și sunt încântată de ceea ce am construit împreună de-a lungul acestei competiții. Eu am antrenat-o pentru etapele superioare – bazele pentru participare le avea de la clasă și le-a constituit împreună cu Martin Schwägerl… Este un competitoare ambițioasă, cu un profil cultural de invidiat, o adevărată maestră în manevrarea cuvintelor!” a declarat prof. Alexandra Kaiser.

„Concursul acesta a fost o ocazie inedită de a mă putea exprima și exterioriza în limba germană, însă și o oportunitate de a dezbate teme actuale. Să întâlnesc tineri cu care am putut împărtăși această pasiune pentru dezbatere a fost o experiență copleșitoare și m-a ajutat să conștientizez (încă o dată) că vocea tinerilor este cea mai clară și cea mai dornică de a fi auzită dintre toate. De asemenea, acest concurs mi-a oferit șansa să mă documentez despre diverse teme care, în lipsa situației date, nu mi-ar fi stârnit niciodată vreun interes, aspect care mi-a lărgit orizontul cultural și științific.” a precizat Iarina Lizica Miuța.

 

Categorie: Știri
Etichete: Fundația „Hertie” Germania, IARINA LIZICA MIUȚA, Institutul Goethe, Liceul „Adam Müller Guttenbrunn”, Proiectul „Jugend debattiert”
Distribuie:
Articolul anterior
De 1 Iunie, parcul din cartierul Gai se va transforma în destinația ideală a copiilor de toate vârstele
Articolul următor
DGASPC Arad recrutează asistenți maternali profesioniști

1 comentariu. Leave new

  • avatar of mihuț lizica
    Mihuț Lizica
    30 mai 2023 13:11

    Și Serviciul Central pentru Școlile din străinătate din cadrul Ministerului de Externe al Germaniei a fost organizator.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu 1 scaled

ATENȚIE! COD PORTOCALIU pentru județul Arad

În această după-amiază, 24 mai 2024, în intervalul orar 13:55- 15:30 meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru județul Arad, localitățile: Șiria, Covăsânț.  Se vor semnala averse torențiale…
profesori almas large

Profesori almășeni în Cipru

Timp de o săptămână, la prima mobilitate, în cadrul proiectului Erasmus+, un grup de profesori de la Școala gimnazială „Lazăr Tâmpa” din Almaș au participat la workshopuri de dezvoltare și…