Florica Duma le cântă, de azi, îngerilor

florica duma
Distribuie:

 

Florica Duma, celebra interpretă de muzică populară din Bihor, a trecut la cele veșnice, marți dimineață, în jurul orei 5,00, la Spitalul Clinic Județean Oradea. Artista, care a cântat viața țăranului din Zona Crișanei, suferea de o boală necruțătoare și fusese internată, în stare gravă, la sfârșitul lunii aprilie.

Interpreta, care a transformat chiuitul în artă, s-a născut în 9 decembrie 1946, în cătunul Cărănzel, judetul Bihor. A început să cânte de la vârsta de 9 ani, într-un borcan, care-i amplifica vocea răscolitoare și a ajuns, peste ani, să lase în urmă un repertoriu muzical de neegalat.

În anii ’80, a terminat Facultatea de Știinte Economice la Universitatea din Timișoara. Apoi, a profesat ca economist și s-a stabilit în Oradea, dar nu a rupt niciodată legătura cu zona natală. (oradeainfo.ro).

„Am adus în cântecele mele, pe toți oamenii satului: pe primar, pădurar, notar, jandarm și chiar pe șoferul de pe rata, care ne ducea la scoală la ora 5 dimineata”, declara artista în urmă cu câțiva ani.

Din repertoriul său amintim melodii precum Descunună-mă părinte, Fetele din Lazareni, Tulai, Doamne, Todorut, Doina lui Vasile Lucaciu, dar cea mai cunoscută melodie din repertoriul regretatei Florica Duma rămâne Lica Sămădau, inspirată din nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici.

Oradeainfo.ro mai anunță că apropiații Floricăi Duma afirmă că aceasta avea încă multe de spus și mai ales de cântat în muzica populară. În urmă cu un an și jumătate și-a lansat ultimul album, iar toamna trecută începuse să pregătească un altul, de doine.

„Am o carte cu 154 de cântece și texte pe care nu am reușit să le înregistrez”, declara interpreta într-o emisiune la radio.

O dată cu ea s-a stins o voce care lasă un gol în folclorul bihorean și național.

Dumnezeu să o odihnească!

 

Categorie: Știri
Etichete: a murit, bihor, biografie, florica duma, folclor
Distribuie:
Articolul anterior
Daiana Dan este o arădeancă de 21 de ani care va merge la studii în CHINA
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Momentele CEREMONIEI OFICIALE organizate de Prefectura Arad cu prilejul sărbătorii de 9 MAI într-o GALERIE FOTO

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie