Forma și conținutul certificatelor de stare civilă au suferit modificări. Acestea se vor elibera atât în format tipizat cât și electronic

acte stare civila noi
Distribuie:

Regulile emiterii actelor de stare civilă au suferit modificări majore în 2022, dar aplicarea acestora a fost stabilită, după o amânare, pentru acest an, recent fiind stabilite normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă. Din acest an, certificatele de naștere, căsătorie sau deces nu se vor mai completa de mână, ci vor fi tipărite, iar obținerea actelor de stare civilă se va putea face mai ușor și mai rapid.


Din această săptămână, certificatele de naștere, cele de căsătorie și cele de deces se eliberează, în mai multe localități din țară, atât în format digital, cât și fizic, potrivit unui anunț recent al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Actele de stare civilă pot fi obținute acum în format digital de către locuitorii orașelor Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara, dar și cei ai județului Ilfov, printre alții, iar de vineri, această posibilitate se extinde la nivelul altor localități/ județe. Punerea în funcțiune, la nivel național, a Sistemului Informatic se va realiza etapizat, urmând a se finaliza la data de 24 septembrie 2024.


„Activitatea de înregistrare a evenimentelor de viață, naștere și deces, desfășurată de către ofițerul de stare civilă, se va realiza în format digital”a anunțat recent MAI. Acest lucru este posibil după ce, în aprilie, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) a fost pus în funcțiune.

Lansarea și extinderea SIIEASC vine la puțină vreme de la apariția HG 255/2024, care vizează punerea în aplicare a noilor reglementări din domeniul stării civile și implementarea proiectului privind crearea sistemului amintit.

Noua hotărâre stabilește și forma și conținutul certificatelor de stare civilă, certificatului de divorț, extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, extraselor pentru uz oficial sau uz extern, sigiliului stării civile și parafei ofițerului de stare civilă, adeverinței de înhumare, certificatului privind componența familiei și adeverinței cu privire la statutul civil.

Schimbarea formei certificatului de naștere era necesară ca urmare a identificării unui număr mare de erori în cadrul certificatelor de stare civilă care se emit în prezent, fără infrastructură informatică.


Modelele certificatelor de naștere, de căsătorie și de deces, atât versiunile tipărite, cât și cele electronice:
  1. Certificat de naștere:

a) format tipizat

certificat de nastere fizic


b) format electronic

certificat de nastere electronic


     2. Certificat de căsătorie:

a) format tipizat

certificat de casatorie tipizat


b) format electronic

certificat de casatorie electronic


      3. Certificat de deces:

a) format tipizat

certificat de deces tipizat


b) format electronic

certificat de deces electronic


Emiterea electronică a acestor acte va fi posibilă după punerea în funcțiune a proiectului-pilot SIIEASC. Implementarea, la nivel național, a proiectului-pilot are termenul stabilit pentru data de 24 septembrie 2024.

Prin actul normativ se mai stabilește și procedura de înregistrare a actelor şi faptelor de stare civilă atunci când, din cauza unor probleme tehnice, nu este posibilă completarea actelor în sistem informatic.


 

Categorie: Național
Etichete: acte de stare civila, certificat de căsătorie, certificat de decea, certificat de naștere
Distribuie:
Articolul anterior
120 de cuiburi artificiale pentru păsări, montate în aria naturală protejată Lunca Mureșului
Articolul următor
Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie