Foste glorii ale NAȚIONALEI joacă sâmbătă la Arad într-un „demonstrativ” menit să marcheze 120 DE ANI de FOTBAL în România

ajf arad
Distribuie:

 

„La meci iau parte 22 de jucători împărțiți în două echipe (…) Învingătoare va fi echipa care va reuși să trimită mingea în poarta adversarului cu piciorul, fără să o atingă cu mâna”, au fost rândurile din ziarul vremii care stârniseră curiozitatea în jurul noului joc, numit „football”.

Pe 15 august 1899, ora 17, era pentru prima dată când oamenii, arădenii,  rau chemați să vadă un meci adevărat la ei în oraș. Pe un teren din apropierea Uzinelor de Vagoane, din zona Pădurice. Și a fost 1-0 pentru „roș-negrii”, una dintre echipele formate dintre membrii „Societății de fotbal din Arad”, înființată chiar în vara acelui an.

120 de ani au trecut de la momentul de căpătâi al fotbalului românesc, iar Adrian Lucaci, președintele Asociației de Fotbal Arad, a dorit cu tot dinandinsul să facă din 2019 și mai ales din luna august o sărbătoare a „sportului rege”.

 

„Capitala politică a Marii Uniri este Aradul și mă gândeam ce frumos ar fi ca acest oraș de elită să se poată numi capitală și când vine vorba despre sport și mai ales de fotbalul românesc. Cam asta îmi doresc din funcția pe care o ocup. Oficial vorbind fotbalul românesc s-a născut pe meleagurile noastre și a rămas în familia Aradului ca un membru de bază, de valoare și, cultivat cu dragoste, a ajuns să aibă în timp tradiție și un loc aparte în inimile arădenilor”, a subliniat Lucaci înainte de a vorbi în detaliu despre seria manifestărilor de sâmbătă, 24 august, la care vor lua parte conducătorii FRF și selecționerii naționalelor majore ale României.

Numeroasa delegație federală, condusă chiar de președintele Răzvan Burleanu, va ateriza la Timișoara sâmbătă în jurul orei 11. La Arad, diriguitorii fotbalului românesc vor avea discuții cu autoritățile locale și județene și vor ajunge și pe arena „Francisc Neuman”, aflată tot la stadiul de șantier. În jurul orei 17, polul de interes se mută în Parcul Eminescu, acolo unde va fi lansată cartea semnată de colegul nostru, Radu Romanescu – 120 de ani de fotbal în Arad – Amintiri dintr-un vis nesfârșit.

Totodată, cei prezenți sunt invitați să se delecteze și cu o expoziție de poze și obiecte vechi legate de eveniment. „Evenimentul de sâmbătă va fi o sărbătoare prin prisma vizitei distinșilor oameni de la FRF și aici mă refer la președintele Răzvan Burleanu, secretarul general adjunct, Gabriel Bodescu, cel care se ocupă de dezvoltarea pe parte de Grassroots, Ciprian Paraschiv, selecționerul naționalei de seniori, Cosmin Contra, alături de secundul său Adrian Mihalcea, dar și selecționerul naționalei U21, Mirel Rădoi (foto) sau foștii fotbaliști: Lucian Sânmărtean, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Aurel Țicleanu, iar din partea lui Ion Geolgău încă așteptăm confirmarea. Pe lângă ei, vor mai veni președinți de la AJF din Bihor, Timiș, Hunedoara și Alba. După lansarea cărții din Parcul Eminescu ne mutăm pe arena Motorul, unde începem cu finala Campionatului județean de old boys la nivel județean, iar în jurul orei  19,15 se va desfășura un joc de fotbal între UTA Old Boys și echipa FRF. După cele două jocuri, vom avea diferite premieri în special ale echipelor de copii și juniori câștigătoare ale Cupei Aradului sau ale campionatelor de juniori organizate de AJF.  Și prin acest eveniment, această sărbătoare a fotbalului românesc, vrem să întreținem relația strânsă pe care o avem cu Federația Română de Fotbal. De anul viitor, având o infrastructură mai bună, ne dorim să desfășurăm diverse activități ale echipelor naționale la Arad. Cert este că fotbalul din orașul nostru nu s-a bucurat niciodată de o asemenea susținere administrativă, ca acum” a mai punctat Lucaci. Tocmai pentru ca polul de interes al după-amiezii zilei de sâmbătă să devină manifestările dedicate sărbătoririi celor 120 de ani de fotbal în România, conducerea AJF a programat întreaga etapă cu numărul doi a Ligii a 4-a în cursul dimineții, începând cu ora 11.

Categorie: Sport
Etichete: Adrian Lucaci, burleanu, contra, mirel radoi, vladoiu
Distribuie:
Articolul anterior
Francisc Kempf: „Comunitatea din Vladimirescu riscă să rămână fără magazin LIDL şi sens giratoriu din cauza intereselor personale ale primarului Crişan”
Articolul următor
Jurnal de MIGRANT în Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta craiova

Leac pentru inima lui „coach”

UTA – FC „U” CRAIOVA 1948:  3-2 (2-2) Au marcat: J. Pedro (13), Micovschi (28), Fabry (63,penalty) – Bauza (22), Dragu (42) 02.03.2024, ora: 14,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12…