Fundația Progress despre percepția românilor asupra bibliotecilor publice

progress
Distribuie:

Fundația Progress, o organizație non-guvernamentală dedicată dezvoltării comunităților prin educație, tehnologie și inovație, a făcut publice rezultatele cercetării privind percepția românilor asupra bibliotecilor publice din țară. Cercetarea, demarată la începutul anului, aduce în prim plan concluzii relevante în legătură cu impactul și implicarea comunității în contextul modernizării serviciilor bibliotecilor.


57% dintre respondenți evaluează impactul proiectelor desfășurate de biblioteca publică drept unul foarte mare asupra comunității de care aparțin

Un aspect remarcabil evidențiat de cercetare este gradul semnificativ de apreciere acordat proiectelor desfășurate de biblioteci. Peste jumătate dintre respondenți (57%) consideră că aceste proiecte au un impact foarte mare asupra comunității din care fac parte. Aceasta indică faptul că investițiile recente de 37 de milioane de euro, alocate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru modernizarea bibliotecilor, au avut un impact pozitiv și au contribuit la revitalizarea acestui sector.

79% dintre respondenți declară că știu numele bibliotecarului din orașul în care locuiesc

Un alt rezultat notabil al cercetării arată că aproape 8 din 10 români (79%) cunosc numele bibliotecarului din orașul lor de rezidență. Acest aspect indică o relație personală și un grad înalt de conectare între bibliotecari și comunitatea locală. Această apropiere poate influența în mod pozitiv percepția asupra serviciilor oferite de bibliotecă.


progressLa aproape 10 ani de la finalizarea investiției de 27 milioane de dolari realizată de Fundația Bill și Melinda Gates în sistemul de biblioteci publice din România, iată, suntem în pragul unei noi investiții majore de 37 milioane euro din PNRR pentru modernizarea acestora. Ne dorim ca acest studiu să fie un benchmark, o bornă pentru a putea măsura impactul acestei investiții. În toate țările lumii, bibliotecile publice se deschid și astfel deschid porțile spre comunități. În România   s-a închis un număr masiv de biblioteci în ultima perioadă. De unde plecăm și unde sperăm să ajungem? Iată cel puțin o întrebare fundamentală la care sperăm să răspundă acest studiu”, a declarat Dr. Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.


Activități diverse și resurse bogate, factori cheie în percepția serviciilor bibliotecilor

Cercetarea a identificat că activitățile bibliotecilor care răspund diversității grupurilor de vârstă și resursele bogate au o influență semnificativă (60%) asupra percepției românilor asupra calității serviciilor bibliotecare. Astfel, bibliotecile devin mai atrăgătoare și mai eficiente atunci când oferă o gamă variată de activități și resurse.

Participarea la proiecte Fundația Progress sporește percepția favorabilă

Un aspect interesant evidențiat de cercetare este legătura între participarea la proiecte derulate de Fundația Progress și percepția favorabilă asupra serviciilor bibliotecilor. Bibliotecile implicate activ în proiecte cu Fundația Progress generează o percepție mai favorabilă față de cele care nu sunt implicate. Aproximativ jumătate dintre respondenți (53%) provin din localități unde se desfășoară cel puțin un proiect al Fundației Progress.


În contextul investițiilor semnificative în modernizarea bibliotecilor,

rezultatele cercetării Fundației Progress arată că aceste eforturi au fost bine primite de comunitate. Bibliotecile nu sunt doar spații de depozitare a cărților, aceastea devin și hub-uri comunitare esențiale. Studiul a subliniat importanța unei abordări diversificate, axate pe implicarea comunității și diversitatea serviciilor oferite.

Este un semnal pozitiv pentru viitorul bibliotecilor din România și o confirmare că aceste instituții rămân esențiale în dezvoltarea comunităților.

Pentru mai multe detalii click aici


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: biblioteci romania, educatie, perceptia romanilor asupra bibliotecilor publice, România
Distribuie:
Articolul anterior
Handbaliștii de la HC Beldiman Arad au adus primăvara la Atrium Mall
Articolul următor
Elon Musk dă în judecată OpenAI pentru „trădarea” misiunii inițiale și acțiuni ilegale de concurență

1 comentariu. Leave new

  • Voi glumiti? Despre ce hubs (hub-uri) vorbiti, astea trebuia sa fie in paralel cu imprumutul si cititul cartilor, nu „in loc de”…!!! In Arad biblioteca nu ofera decat venimente asa-zis culturale, nu au sali de citit, nici macar de imprumut, ca renoveaza sau fac sedinte si poze. De cate ori am mers acolo in toamna si n-au gasit nimic, sau cartile erau „in depozit” la Arta si Adulti! Am revenit după 3 zile si tot nu erau. Toti au alta treaba acolo, usi inchise si o atitudine de „ce carti vrei, n-avem”! Si nici nu le au la vedere, trebuie sa mearga sa la caute! Normal ca nu ma mai duc, merg la librarie si cumpar cat imi permit! Ce va mai laudati ca avem biblioteca in Arad si cetatenii nu citesc? UNDE?? Urla muzica in curte toata vara si cand vrei carti, nu-s! Lasati-ma cu bibliotecile, nu cred ca peste tot e la fel! Nici ziarele nu au ce scrie despre biblioteca din Arad, numai lansari de carte, inaugurare de spatiu pt tineri, copii, muzica, poze etc. Ce naiba ati facut cu cartile????

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie