Elon Musk dă în judecată OpenAI pentru „trădarea” misiunii inițiale și acțiuni ilegale de concurență

elon musk
Distribuie:

Miliardarul Elon Musk, cunoscut pentru comapaniile precum Tesla, SpaceX și X (ex-Twitter), a intentat un proces împotriva OpenAI, acuzând organizația că a abandonat misiunea sa inițială și că se află sub investigația autorităților pentru concurență ilegală din cauza relațiilor strânse cu Microsoft.


Elon Musk, cofondator al OpenAI în 2015 împreună cu Sam Altman, actualul CEO, a părăsit organizația în 2018 și a devenit un critic vocal al acesteia. În documentele depuse la un tribunal din San Francisco, Musk susține că evoluția OpenAI în 2023 reprezintă o „trădare flagrantă a acordului fondator.”

La înființare, OpenAI era o organizație fără scop lucrativ, angajată să lucreze pentru binele umanității și să dezvolte programe de inteligență artificială „open source.” Însă, conform plângerii lui Musk, OpenAI nu a făcut public codul ultimului său model, GPT-4, încălcând astfel contractul inițial.


Avocații lui Musk susțin că acordul fondator a fost grav compromis, acuzând OpenAI că își orientează acum acțiunile spre obținerea de profituri, cu posibile consecințe catastrofale pentru umanitate.

Nikolas Guggenberger, profesor de drept la Universitatea din Houston, comentând asupra situației, a declarat: „S-au abătut de la ceea ce proclamă a fi misiunea lor? Eu aș spune clar că da.”

Avocații lui Musk merg mai departe susținând că OpenAI a devenit practic o „filială de facto” a Microsoft, cea mai mare companie de tehnologie din lume. Ei au evidențiat injectarea masivă de aproximativ 13 miliarde de dolari din partea Microsoft și colaborarea dintre cele două companii în comercializarea serviciilor de inteligență artificială generativă.

Plângerea lui Musk solicită excluderea GPT-4 din licența acordată de OpenAI către Microsoft, precum și despăgubiri financiare.

În ciuda acestei acuzații, OpenAI și Microsoft au refuzat să comenteze iar documentele depuse la tribunal vor sta la baza unei posibile bătălii legale între cele două părți. Situația este cu siguranță una de urmărit, având în vedere implicațiile sale în lumea tehnologiei și a inteligenței artificiale.


 

Categorie: IT
Etichete: AI, Elon Musk, gpt-4, ia, microsoft, open ai
Distribuie:
Articolul anterior
Fundația Progress despre percepția românilor asupra bibliotecilor publice
Articolul următor
[CRITIC GUEST] Ioana Madi Dumitrescu: „Hexagonul 9”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

fotbalul romantic 1

Florin Fabian și „Fotbalul romantic”

Mie mi-a plăcut tot timpul când cineva „din iarbă” a scris. În ziar, cum savuram în fiecare marți prin 82-83, rubrica lui Mircea Lucescu din „Drumul socialismului”, cotidianul de pe…
vali visky.pr

Spre UTA, cu ochii larg închiși

Se-ncheie-n curând anul 2024. A trecut încă unul… Și toți ne spunem că prea repede trec. Iar atunci, înainte de show-ul de artificii, tragem linie – urăsc șablonul ăsta, da-l…