GARSONIERE de închiriat – CORVOADĂ pentru CHIRIAȘI și PROPRIETARI

garsoniera vlaicu a 10
Distribuie:

Dacă nu ați trecut vreodată prin corvoada mutării dintr-un oraș în altul, vă informez că este de-a dreptul un coșmar. Cei care au salariul cu un pic peste minimul de economie au mai multe variante din care să aleagă: ori garsoniere mici infestate cu gândaci, ori garsoniere mai mari, cu o chirie mai ieftină, dar având cheltuieli pe măsură.

Cea mai mare corvoadă este faptul că, pe lângă chirie și întreținere, tu, ca salariat, ai de plătit și alte cheltuieli mici, dar care se adună (internet, abonament de transport public și multe altele).
Când bugetul este restrâns este bine să înveți să faci compromisuri. Din proprie experiență am aflat că trebuie să calculezi totul cu atenție, dar uneori ai nevoie și să simți că apartamentul în care pășești îți va fi într-adevăr „cămin”.

Chiriile, un venit pe termen lung pentru proprietari

În căutarea mea după chirii am întâlnit diverse tipologii de proprietari. Mulți își doreau o sursă de venit pe termen lung, însă nu întotdeauna ofereau condiții pe măsură. Am vizionat garsoniere care miroseau a insecticid, apartamente care nu aveau aragaz sau nu erau prevăzute cu destul spațiu pentru depozitare.

Pe de-o parte îi înțeleg și pe proprietari, fiindcă să cumperi mereu mobilier pe măsură ce se uzează este cu siguranță o investiție.

Totuși, să nu uităm că, închirierea pe termen lung, pentru un proprietar înseamnă un venit pe măsură. Spre exemplu, o sumă modică de 130 de euro primită lunar de la un chiriaș, aduce după sine pentru un proprietar, un profit anual de 1.560 de euro, adică vreo 7.800 de lei. Acești bani ar ajunge pentru câteva corpuri de mobilă, dar și un concediu modest.

Să nu uităm că o bună parte dintre proprietari aleg să cumpere garsoniere ieftine, în blocuri prost întreținute. Fac (un minim de) renovări, apoi le închiriază la suprapreț. Apoi, pentru a-și păstra venitul pe termen lung, spun că își vor păstra garanția dacă cei care închiriază își exprimă dorința de a părăsi apartamentul.

„În toate garsonierele sunt gândaci. Cine îți spune că nu sunt gândaci, te minte”

Un proprietar spunea odată că majoritatea blocurilor de garsoniere sunt infestate cu gândaci. Unele dintre cele mai grave zone sunt reprezentate de G-uri sau A-uri, blocuri rău fămate din cartierul Vlaicu, dar și din alte zone ale Aradului.

Cauze sunt multe. De vină pot fi acei factori precum sistemul de canalizare neîntreținut, pivnițele dezafectate – acolo unde este cazul– dar și lipsa acțiunilor de dezinsecție.

Așadar, chiriașii care aleg să stea în garsoniere plătesc, dar se aleg cu gândaci, problemă care nu este semnalată de cei mai mulți proprietari. Și dacă este semnalată, aceștia pretind că gândacii dispar, dacă în apartament chiriașii pun insecticid.

Totuși, chiriași sunt mulți, iar telefoanele proprietariilor sună continuu. Un proprietar, dacă are un apartament într-o zonă accesibilă, la un preț bun, poate avea zeci de apeluri sau vizionări, chiar și la scurt timp după ce a publicat un anunț pe o platformă de destinată imobiliarelor.

Așadar, chiriile ofertante, indiferent de condiții, se vând foarte rapid.

Sfaturi utile pentru chiriași

Dacă ești chiriaș și îți cauți un loc într-o zonă de interes, trebuie să stai mereu pe platformele de anunțuri, să fii deosebit de hotărât cu privire la ceea ce îți dorești. Trebuie să fii atent dacă scara blocului este întreținută, dacă nu se simte un miros ciudat la parter sau primele etaje.

Este necesar să ai o atenție „de polițist” și să verifici fiecare colțișor, dar și starea mobilierului, sau cum arată spațiul de depozitare.

Firma de electricitate este importantă, fiindcă prețul serviciilor diferă pe piață.

Contează și dacă apartamentul are sau nu aragaz. Pentru cei care gătesc des, un aragaz poate fi mai avantajos decât un reșou sau cuptor electric. Important este și dacă apartamentul are sau nu centrală proprie sau încălzire de la centrala de termoficare a orașului.

Este necesar să avem în vedere și venitul, atunci când închiriem un apartament. În calitate de chiriaș ai responsabilitatea să alegi o locuință accesibilă din prisma bugetului, asta pentru a te scuti de dureri de cap, penalități la plata facturilor, dar și o eventuală mutare neplanificată.

Curățenia este o altă îndeletnicire vitală, pentru că un apartament are nevoie să fie îngrijit, altfel pot apărea probleme de uzură pe termen lung și neplăceri în eventualitatea în care îl lași în urmă.

Cu siguranță, sfaturi pot fi multe, însă fiecare chiriaș trebuie să identifice propriile cerințe, în funcție de nevoile pe care le are. La rândul lor, proprietarii își pot alege apartamentul în funcție de caracterististicile pe care ei le consideră cu adevărat importante.

Ambelor tabere nu le rămâne decât să-și încrucișeze degetele și să spere că au găsit cea mai bună variantă pentru bunăstarea lor.

 

Categorie: Reportaje
Etichete: BL. A 10, blocuri, blocuri garsoniere Aurel Vlaicu, chiriași, chirii, gândaci, proprietari
Distribuie:
Articolul anterior
Elegant cât de cât: Bibi a lăsat Aradul pe mâna haterilor și s-a dus la Alba Iulia ca să-și ceară scuze de la Cargus… ăăă… Cargo!
Articolul următor
Festivalul Berii ziua 1: Cum au petrecut arădenii alături de artiștii de renume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie