UTA – OȚELUL GALAȚI: 1-1 (0-0)
10.08.2024, ora: 19,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 32°C, spectatori: 8000.
Au marcat: J. Pedro (90+5) – Juric (13).
UTA (antrenor Mircea Rednic): R. Popa – Râpă (64 Tsouka), Conte, Benga, Diogo (64 Mabea) – Mihai (46 J. Pedro), Van Durmen – Costache (64 Cîmpanu), Fabry (81 Cristea), Omondi – Imoh.
Pe bancă: M. Popescu – Trif, David, Ekmecki, Halaf, Poulolo, Borcea.
Cartonașe galbene: Van Durmen, Mihai.
Cartonaș roșu: Miki Tomescu (fizioterapeut).
Oțelul (antrenor Dorinel Munteanu): I. Popescu – Adăscăliței, Cisse, Stevanovic, Zhelev – Zivulic (64 Teles) – Maciel (46 Djuric), Cisotti (76 Roșu), Lameira, Tănasă (64 Andronache) – Juric (64 Al. Pop).
Pe bancă: Kovalyov – Chira, Hofman, Neagu, Rus, Yabre, Maftei.
Cartonașe galbene: Zivulic, Tănasă, Zhelev, Adăscăliței.
Arbitri: Szabolcs Kovacs (Satu Mare) – Romică Bîrdeș (din Pitești) și Mihăiță Necula (din București). Rezervă: Andrei Moroiță (Ploiești).
Arbitri VAR: George Găman (Craiova) și Ciprian Danșa (Satu Mare).
Observator FRF: Nicolae Grigorescu (Timișoara)
Delegat LPF: Ioan Mărginean (Alba Iulia).
Din motive obiective, prima victorie pe teren propriu din acest campionat a fost amânată de UTA pentru o dată ce o vom anunța ulterior… Așa ar suna primul rezumat al partidei dintre UTA și Oțelul. Dar nefiind pe vremea în care Rednic juca la Corvinul (anii79-80), fac o scanare reală, obiectivă și CRITICĂ, asupra a ceea ce am urmărit sâmbătă seara pe „Francisc Neuman”.
La Arad, a venit ca adversar liderul. Ok, de conjunctură, dar Oțelul a arătat că are cu ce se bate (măcar) la play-off, campionatul ăsta. UTA s-a avântat din start spre careul gălățenilor, tribunele ridicându-se în picioare la acțiunile lui Fabry – iar în zi bună – și Imoh, acțiunea nigerianului, finalizată de Râpă, fiind blocată de defensiva adversă.
Masivii jucători ai Oțelului, s-au așezat mai bine pe teren cam la al cincilea șuierat din degete a lui Dorinel Munteanu, antrenorul oaspeților având o medie de băgat două dește în gură cam o dată pe minut. Plus că șuiertul este însoțit și de o indicație cu brațul, de nu mai știi când au timp jucătorii săi să urmărească mingea în teren. Cu toate astea, „albaștrii din Galați” au făcut prima combinație șnur după minutul 10, iar în minutul 13 au și marcat. Maciel a urcat pe dreapta – unde Diogo a fost cam apatic –, a centrat în diagonală, iar Juric a „pus capul” și a marcat peste Popa, ieșit pe traiectorie aiurea.
Și cum UTA n-a avut reacție, tot Galațiul a trecut pe lângă gol în minutul 18, în timp ce UTA a trebuit să se mulțumească cu câte un șut din afara careului, cum a încercat Fabry, dar pe direcția portarului Popescu. Căruia i-au mai fost întoarse palmele și la șuturile lui Omondi (min.41) și Fabry (min.43), portarul gălățenilor fiind salvat și de transversală la șutul din prelungiri a lui Omondi, la care mingea plesnit transversala, care vibrează poate și acum!
După pauză, era de așteptat ca UTA să combată altcumva jocul impus de Dorinel Munteanu. Care de data asta a suprins el cu un debut în forță cu două ocazii, a lui Stevanovic și Lameira. Numai că și mijlocul UTA-ei a fost mai legat, după ce Mihai a fost lăsat la pauză la vestiar. Pedro a fost mai mobil, dar n-a avut nici el „grade de libertate” între „ostașii fluierașului” Munteanu. În tot jocul ăsta încâlcit al „Bătrânei Doamne”, mi-a plăcut în sfârșit de Imoh. Că s-a implicat mai mult, s-a zbătut, a venit la mijloc la construcția din fașă a jocului, dar n-a putut ca el să centreze și tot el să dea cu capul. „Haide UTA dă-le gol!”, a strigat obsesiv publicul, dar Oțelul a fost „călit” bine și a rezistat.
Rednic n-a avut pe cine să bage în atac, decât clasica schimbare Costache-Câmpanu, ultimul nefiind în joc de data asta. A venit cu ceva vână puștiul Cristea, dar i-a pus în pită pe africanii Tsouka și Mabea, doi fundași laterali care au arătat calități peste ce are „Puriul” în lot. Și uite așa, bafta a surâs în prelungiri și arădenilor. La o minge respinsă înalt în careul oaspeților, Adăscăliței a deschis brațul când nu trebuie și a comis penalty. VAR-ul a analizat faza cu atenție,dar era prea clar să nu dea. Chiar dacă Dorinel Munteanu făcea semne cu mâna că n-a fost. Dar a fost – și Pedro l-a învins din penalty pe Iustin Popescu, deși acesta a plecat pe colțul unde a executat portughezul.
UTA a tremurat la ultima fază a partidei, când Popa a ieșit greșit în careul mic, dar Tsouka a respins de pe linia porții reluarea cu capul a lui Pop. Și uite așa, cu baftă, cu sudoare, cu publicul, dar și cu un joc slab – să recunoaștem – UTA a terminat neînvinsă meciul cu Oțelul Galați. Da, n-a fost ușor, că adversarul are anvergură mai mare ca trupa lui Rednic, cel puțin în acest debut de campionat.
Dar e puțin bai pentru roș-albi, care arată cu n-au treabă nici campionatul ăsta cu zona aia de „1-6”. E adevărat că la ce valoare are Superliga, dar și la cum prestează arbitrii în competiția asta, tot ce pronostichez eu aici se poate schimba până prin etapa a 10-a. Dar apropos, cum și-a luat baremul la fugă „Covax mic”. Și mai ales pe ce considerent arbitrează – sanchi – meciuri în acest eșalon? Jenant!
VIDEOREZUMAT
Mircea Rednic, după meci: