Imediat după vizita la Arad, Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia

sorin cîmpeanu
Distribuie:

În plin scandal de plagiat, Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației. Joi, 29 septembrie, acesta a anunțat public, pe pagina sa de Facebook: „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis joi seară că a acceptat demisia ministrului Sorin Cîmpeanu și a precizat că după consultările din partid și din coaliția cu PSD și UDMR se va stabili cine îl va înlocui pe Cîmpeanu la Ministerul Educației.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației.

A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului național de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei „România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele.
Am elaborat proiectele Legilor „România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile „România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.
Proiectele legilor „România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.
Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!” – este anunțul postat de ministrul Sorin Cîmpeanu, în seara de joi, 29 septembrie, pe pagina sa de Facebook.
Scandalul plagiatului
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Mai mult, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Aflat în vizită la Arad,  cu ocazia inaugurării noului cămin studențesc al Universității Aurel Vlaicu, acesta a făcut o serie de declarații în contextul acuzelor de plagiat. „Cei care lansează acuzele de plagiat sunt un fel de habarniști în domeniul educației”
„Pe cei care își doresc cu orice preț să blocheze legile educației, îi anunț că nu vor reuși să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii și tineri cu eventuale acuze la nivel personal.
Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferențieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare științifică. Îndrumătorul de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenților.
Un îndrumător de lucrări practice cuprinde nomograme, cuprinde legi, cuprinde formule și scheme de calcul, cuprinde diagrame și tabele care nu pot fi schimbate și care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarniști în domeniu educației.
Numele trecute pe îndrumător trebuie să fie al cadrului didactic care susține acele lucrări practice. Să treci nume precum Arhimede la autori, cred că nu era cazul. Este un mod de lucru specific, respectat întocmai pentru îndrumătoare de lucrări practice, pentru îndrumătoare de lucrări de proiect și pentru caiete de seminar, lucrări fără ISBN.
Cei care doresc să blocheze aceste legi ale educației o fac prin faptul că pun în antiteză lucruri care țin de cariera unei anumite persoane. Sunt curios, după ce au fost preocupați de o teză de doctorat susținută în anul 2000, acum sunt preocupați de caiete de seminar, sunt convins că vor ajunge la lucrările de control din clasa a VII-a și sunt convins că vor găsi la un moment dat că am copiat ceva rezolvări dintr-o culegere de probleme sau dintr-un manual de matematică. După care sunt convins că vor găsi ceva ciorne de prin școala gimnazială”, declara ministrul Educației, marți 27 septembrie.
Proiectele de legi ale educației
Demisia acestuia vine și după ce a lansat în dezbatere două proiecte de legi ale Educației, unul pentru preuniversitar si unul pe zona universitară, cu prevederi extrem de criticate. Cele mai multe critici s-au referit la articolele propuse pentru amnistierea plagiatorilor, la anularea ca obligatoriu a examenului de Evaluare Națională și introducerea unui examen doar la colegiile naționale.
Categorie: Politice
Etichete: demisie Sorin Cîmpeanu, legile educației, ministrul educației Sorin Cîmpeanu, scandal de plagiat
Distribuie:
Articolul anterior
Șoferul de 45 de ani care a murit pe A1 era preot greco-catolic la Dumbrăvița
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Hoțul de biciclete care (nu) seamănă cu John Malkovich a fost depistat și reținut de polițiștii de la Ineu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie