În acest an se organizează prima ediție a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică pentru elevii de liceu. VEZI CONDIȚII / REGULAMENT

osc 2024 1
Distribuie:

În 2024, Ministerul Educației organizează prima ediție a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică (OSC). Elevii din clasele de liceu au oportunitatea de a participa la prima ediție a competiției naționale, iar cei mai buni 15 se pot califica pentru lotul național preliminar al României care se va pregăti în această vară pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (European Cyber Security Challenge – ECSC) ce va avea loc la începutul lunii octombrie la Torino, Italia.



Dacă ești elev și te pasionează securitatea cibernetică, hai să-ți testezi cunoștințele. Dacă ești profesor, oferă-le elevilor tăi posibilitatea de a dobândi noi competențe care să-i ajute să devină specialiștii de mâine din acest domeniu.
În universul competițional, participanții vor avea de rezolvat exerciții ce includ concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.
Ești pregătit? Inscrie-te AICI

Pe 2 martie are loc Olimpiada de Securitate Cibernetică 2024, etapă județeană, activitate ce face parte din calendarul olimpiadelor care se vor organiza și desfășura în anul școlar 2023 – 2024, publicat de Ministerul Educației.

Olimpiada de Securitate Cibernetică se va desfășura în două etape, astfel:
  • faza județeană (2 martie 2024) și
  • faza națională (22-25 mai 2024).

Sesiunea etapei județene se va desfășura pe durata a 6 ore, este formată dintr-o probă teoretică de 1 oră și o probă practică de 5 ore cu o pauză de maxim 30 de minute între cele două. Cele doua probe se vor organiza intr-o singura zi.

La etapa națională va fi susținută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy. Etapele vin cu niveluri de dificultate diferite, în conformitate cu „Programa pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică” publicată pe website-ul oficial al competiției, https://osc.rocsc.ro.

Selecția pentru lotul lărgit va fi susținută în cea de a doua zi de concurs și constă într-o probă de aplicații practice cu un grad mai mare de dificultate mai mare, ce cuprinde: o probă practică de tip Attack & Defence. La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenți cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la etapa națională, indiferent de clasa la care au participat.

Calendarul evenimentului:
  1. faza județeană: online, 2 martie 2024, în paralel cu etapa de calificări a RoCSC 2024
  2. faza națională: 22-25 mai 2024, în paralel cu etapa finală a RoCSC 2024
  3. RoCSC24 – Bootcamp (on-site, Bran): perioada iulie – august (selecționați din finaliștii RoCSC 2024 și OSC 2024)
  4. ECSC 2024 – Finala (on-site, Torino, Italia): 08 – 11 octombrie (lotul național selecționat în Bootcamp, format din 10 persoane + 2 rezerve)

Primii clasați la Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică 2024 pot avea șanse să intre in selecția finală a lotului național pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC24.

Competiția este organizată de Ministerul Educației cu sprijinul Comisiei Centrale a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum și profesori și experți din partea partenerilor din mediul privat, Orange România și Bit Sentinel, ce vin cu o vastă experiență în organizarea de competiții de securitate cibernetică.

osc 2024


Premii

Elevii clasați pe primele locuri în clasamentul general al etapei naționale vor obține premii sau mențiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare. Totodată, OSC oferă oportunitatea primilor clasați la faza națională de a face parte din lotul național extins al României care se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, ce va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino (Italia).

Echipa națională de securitate cibernetică (Team România) va fi formată din cinci Juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci Seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componența echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel.

Mai multe detalii sunt pe site-ul https://osc.rocsc.ro.


Categorie: Educație
Etichete: Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică (OSC)
Distribuie:
Articolul anterior
Percheziții în Arad la locuințele unui bărbat de 30 de ani pentru infracțiuni comise în Austria
Articolul următor
Slayer se reunește oficial și anunță primul concert de reîntoarcere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta 1 large

Un campionat de ținut minte!

UTA – FC U CRAIOVA 1948 3-1 (2-0) Au marcat: Luckassen (6), R. Pop (31), J. Pedro (67) – Ibrahim (87) 6 mai 2024, ora: 18:00, stadion: „Francisc Neuman“, temperature:…
uta dinamo scaled

SĂRACĂ IRIMA MEA!

UTA – DINAMO: 2-1 (1-1) Au marcat: Micovschi (41), Freitas (90+2,penalty) – Politic (8) 06.11.2023, ora:18,00, stadion: „Iuliu Bodola”, spectatori: 8000. UTA (antrenor Mircea Rednic): Iacob – Capușă, Conte, Stolnik,…