Indemnizație creștere copil în 2023. Ce acte sunt necesare la dosar

mama si copilul 38625500
Distribuie:

În 2023, mama sau tatăl nou-născutului poate beneficia de indemnizație de creștere a copilului, în condițiile legii. Iată lista completă cu actele necesare și felul în care se face calculul.


Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut poate depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.

Acte necesare pentru indemnizația de creștere a copilului în 2023:


 • cerere tip pentru indemnizație creștere copil actul de identitate al solicitantului – părintele care va sta în concediul de creștere copil – (copie şi original);
 • actul de identitate al celuilalt părinte – (copie şi original); certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original). Acolo unde este cazul
 • hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
 • livretul de familie (copie) certificat de căsătorie (copie şi original); adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte că persoana îndreptăţită: – a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 luni anterior datei naşterii copilului,
 • nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă, dacă este cazul) – prima şi ultima zi de concediu de maternitate, – data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie, prima zi de concediu de creştere a copilului;
 • Declaraţie pe proprie răspundere (în cazul în care dreptul se solicită de către tată) din care să rezulte dacă mama a beneficiat sau nu de concedii medicale pentru nou-născut; dosar cu șină extras de cont bancar pe numele beneficiarului, pentru opţiunea de virare în cont bancar 

Cine poate beneficia de indemnizație creștere copil în 2023

Potrivit legislației în vigoare, beneficiază de indemnizație creștere copil persoanele, care în ultimele 24 de luni înainte de nașterea copilului au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri supuse impozitului pe venit şi care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului.

Este important de menționat că, dacă nu se îndeplinește condiția de mai sus, poți beneficia de indemnzițație creștere copil și dacă:

 • ți-ai însoțit soțul în misiune permanentă în străinătate
 • ai beneficiat de indemnizație de șomaj ai beneficiat de indemnizație creștere copil până la 2 sau 3 ani
 • ai avut pensie de invaliditate
 • ai beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare sau perfecționare profesională din proprie inițiativă sau cu acordul angajatorului ai beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate
 • ai realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii ai avut pensie de invaliditate
 • ai urmat sau urmezi cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar sau liceal
 • au trecut cel mult 60 de zile de când ai absolvit cursurile de zi ale învățământului universitar, cu examen de diplomă și/sau licență
 • pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul cuvenit în luna respectivă

Indemnizația pentru creșterea copilului în 2023. Cum se face calculul

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Totuși, chiar dacă valoarea indemnizației se calculează ca procent din media veniturilor nete, nu poate fi mai mică de 1.250 de lei și nici mai mare 8.500 de lei. Asta indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în concediu de creștere copil.


La cât timp se depun actele necesare pentru indemnizație creștere copil

Legea prevede că indemnizația de creștere a copilului se va plăti fie imediat după nașterea copilului, în cazul persoanelor care nu au drept la concediu postnatal, fie după ce se termină concediul postnatal. Condiția ca indemnizația să fie plătită de la aceste date este ca dosarul cu actele necesare să fie depus în termen de 60 de zile.

Deși drepturile pentru indemnizație de creștere a copilului se aplică din momentul terminării concediului postnatal (respectiv de la data nașterii copilului), în realitate indemnizația va fi plătită după o perioadă de minimum 30 de zile de la depunerea actelor. Totuși, plata indemnizației se va face, în acest caz, retroactiv.

 • începând cu ziua următoare celei în care încetează conform legii concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
 • începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
 • începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
 • de la data depunerii cererii în celelalte cazuri.

Indemnizația de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi

Indemnizația de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi va fi majorată cu 50%, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, adoptat de Guvern, la 14 septembrie 2023.

Părinții de gemeni, tripleți și multipleți vor avea beneficii în plus, după ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022. Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil în condițiile prevăzute de lege.

Normele metodologice adoptate clarifică și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

De asemenea, sunt acordate unele facilități fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 lei, informează Ministerul Muncii.


SURSĂ: LIBERTATEA


 

Categorie:
Etichete: 2023, acte, Indemnizație creștere, necesare la dosar
Distribuie:
Articolul anterior
Topul filmelor din 2023: care sunt cele mai căutate filme, conform Google Trends
Articolul următor
Campionatul European de Șah pentru Juniori: două medalii de aur și una de argint pentru România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie