Interviu cu Lia Ardelean – LOCUL 2 pe lista Partidului Umanist Social-liberal la alegerile pentru Parlamentul European

lia ardelean
Distribuie:

Lia Ardelean, de aproape 30 de ani activă pe scena politicii naționale și locale, cu succese notabile în perioada 2004 – 2008 (când a fost aleasă ca deputat în Parlamenul României) „a prins” locul doi pe Lista candidaților PUSL pentru alegerile europarlamentare 2024.

Membrii Consiliului Național al PUSL a validat lista pentru alegerile europarlamentare, precum și candidații de la alegerile locale din 9 iunie pe data de 6 a acestei luni, iar în acestă săptămână a fost afișată pe site-ul pusl.ro. Pe o listă de 35 de nominalizați, care se deschide cu generalul în rezervă Cristian Barbu, Lia Ardelean este pe locul 2, urmată de Mugur Ciuvică.

„Candidez pe locul doi pe lista Partidului Umanist Social-liberal (PUSL) pentru Parlamentul European. Cu sprijinul vostru, vă pot reprezenta cu demnitate, onoare si curaj la Bruxelles.” – a anunțat vineri, 19 aprilie, Lia Ardelean pe pagina sa de Facebook – prilej cu care i-am pregătit și adresat un set de întrebări standardizate, raportate la demnitatea pe care intenționează să o ocupe. 


1. Care este motivația faptului că, după o pauză de destul de mulți ani, ați revenit în politica „mare”?

Îmi încep prezentarea subliniind rădăcinile mele. Sunt născută și crescută în Arad, absolventă a Liceului „Elena Ghiba Birta”. Profesional, am devenit inginer după ce am urmat Facultatea de Inginerie chimică la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timisoara; din 1993, am urmat calea antreprenoriatului.
Experiența și realizările personale m-au încurajat să pășesc în arena politică, motivându-mă dorința de a ajuta cât mai mulți oameni. Am intrat în Partidul Umanist din România (PUR este formațiunea care a stat la baza Partidului Umanist Social Liberal – n.r.), ca membru activ din anul 1995.
În calitate de deputat, în mandatul 2004-2008, am demonstrat că prin documentare temeinică și muncă asiduă se pot obține rezultate semnificative: din cele 71 de propuneri legislative inițiate împreună cu colegii mei, 15 au fost promulgate ca legi, iar alte trei au fost adoptate de guvern sub forma unor Ordonanțe de Urgență.
Recent, m-am reîntors în politică cu scopul de a reconstrui PUSL în Arad. Sunt determinată să folosesc puterea exemplului personal pentru a contribui la revitalizarea speranței locuitorilor din Arad, aspirând la o viață mai bună pentru toți.


2. Care sunt ideile principale ale programului dvs. politic pentru urămătorii 5 ani?

În perioada imediat următoare îmi voi detalia programul politic pentru următorii cinci ani – un plan ambițios elaborat de echipa PUSL. În acest moment doresc să vă transmit angajamentul meu ferm: voi participa activ la rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii noștri, concentrându-mă pe patru domenii esențiale: susținerea economiei, eradicarea sărăciei, combaterea schimbărilor climatice și întărirea securității. Fiecare dintre aceste sectoare va beneficia de strategii bine definite și de măsuri concrete, despre care voi vorbi în detaliu în curând.


3. Care loc dintre cele eligibile electoral credeți că vi se potrivește cel mai bine?… Unde credeți că ați putea activa, punându-vă în valoare calitățile?

Sunt mândră să ocup locul doi pe listele PUSL pentru alegerile Europarlamentare, o poziție care, cu sprijinul cetățenilor Aradului, îmi va permite să vă reprezint în Parlamentul European. Experiența acumulată și rezultatele pe care le-am obținut în calitate de deputat mă îndreptățesc și, totdată, mă motivează să aspir la mai mult. Am dovedit deja că, prin muncă asiduă, perseverență și seriozitate, pot contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții oamenilor. Sunt pregătită să duc această dedicare și în Parlamentul European, unde voi lupta pentru interesele și binele comunității noastre.


4. Cum vedeți clasa politică românească peste 5 ani?

Este esențială o schimbare radicală în compoziția clasei politice. Deciziile trebuie luate de profesioniști competenți în domeniul lor de activitate. De aceea încurajez constant persoanele cu realizări profesionale să se implice în politică, valorificându-și astfel experiența și pregătirea pentru a lua hotărâri corecte și bine fundamentate. Un exemplu inspirațional în această direcție este Franța, care a încercat să promoveze profesionalismul în cadrul clasei politice. Dacă nu renunțăm la practicile de clientelism politic și la numirile în funcții importante fără pregătirea adecvată, întreaga societate va avea de suferit. Astfel, voința politică de a profesionaliza clasa pe care o reprezintă este crucială pentru viitorul tuturor.


5. Cum credeți că se încadrează o femeie din societatea românească în lumea politică din capitala Uniunii Europene?

În Parlamentul European femeile sunt mai bine reprezentate decât în parlamentele naționale din majoritatea celor 27 de state componente ale U.E. Până în anul 2024, 40% dintre eurodeputați erau femei. Se observă că acestea sunt nu doar mai implicate în activitățile legislative, dar și mai responsabile în exercitarea mandatelor. Din nefericire, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește egalitatea de gen, potrivit celui mai recent raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen. Acest fapt subliniază o necesitate urgentă de a îmbunătăți situația la nivel național, inspirându-ne din modelele de succes din alte state membre.


6. Care este opinia dvs. vizavi de mișcările de emancipare sexuală (LGBTQ etc.)

Consider că acesta este un subiect care nu ar trebui să domine agenda publică, având în vedere că majoritatea românilor, la fel ca mine, înțelege familia tradițională ca fiind valoarea supremă a comunității. Vreau să vă asigur că nu voi susține niciodată eliminarea cuvântului „mamă” din vocabularul copiilor, respectând astfel tradițiile și valorile noastre culturale. De asemenea, cred ferm că viața privată este o chestiune personală și că respectul reciproc începe prin a ne respecta propria intimitate și drepturile fiecăruia la aceasta.


7. Care este modelul dvs. de om politic?

Ca femeie, sunt profund inspirată de modelele feminine remarcabile din istorie, precum Margaret Thatcher, fost prim-ministru al Regatului Unit între 1979 și 1990, provenind dintr-un mediu umil și ajungând prima femeie din Istoria contemporană în această poziție. Astfel de exemple demonstrează că fiecare dintre noi poate deveni un model pentru alte femei, încurajându-le să se implice activ în societate. Deși poate părea lipsit de modestie, mă consider și eu un model pentru femeile din Arad. Rezultatele activității mele arată că este posibil să avem un impact semnificativ, folosindu-ne propriul exemplu pentru a inspira și motiva.


8. Căror principii politice le veți rămâne fidelă, indiferent de „trendul vremurilor”?

Începând cu 1989, mi-am dedicat activitatea politică Partidului Umanist, urmărind evoluția acestuia. Doctrina umanistă, fondată de Profesorul Dan Voiculescu în 1991, a fost răspunsul la nevoia cetățenilor români de a se regăsi într-o forță politică centristă, care să reprezinte interesele clasei de mijloc. Este, conform autorului ei, „singura doctrină politică neantagonică”, una care nu pleacă de la un conflict și nici nu vizează interese divergente. Această clasă, care a suferit în tăcere și a fost adesea marginalizată, găsește în PUSL un avocat al drepturilor și demnității sale. Politica noastră pune în centru omul, cu tot ce înseamnă natura sa, cu perspectiva competitivității și a productivității obținute pe principii meritocratice, cu omul potrivit la locul potrivit.


 

Categorie: Politice, Electoral
Etichete: 9 iunie, alegerile Europarlamentare, interviu, Lia Ardelean, PARTIDUL UMANIST SOCIAL LIBERAL, PUSL
Distribuie:
Articolul anterior
650 de litri de deșeuri periculoase, 3500 de azotat de amoniu și un cerb găsit în locuința unui bărbat de 54 de ani din Munar
Articolul următor
Accident rutier mortal pe D.N. 79, în afara localității Șimand

1 comentariu. Leave new

  • am avut-o profesoara de biologie in gimnaziu, o persoana de top. competenta si empatica, dar in acelasi timp o fire corecta

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie