„Intrările în Arad” – o altă țeapă (309.508,77 lei) care ne face orașul de rușine!

intrari arad pr
Distribuie:

 

Din orice direcție ai intra în Arad pe cale rutieră, primul impact vizual îl ai cu indicatorul sau cum s-o numi, „ARAD”. Ne-am amintit că acestea au fost modificate recent și cândva prin anul 2019 au fost montate. Chiar eram în trecere pe DN7, la bariera peste calea ferată dinspre Vladimirescu și urmăream live cum un modul albastru cu „ARAD” răsărea din bălării pentru că nimeni nu s-a gândit să curețe vegetația înainte.

Am neglijat atunci subiectul și venind peste noi pandemia l-am uitat cu totul. De curând cineva din alt județ, în drum spre Nădlac, ne-a sunat să „ne tragă de urechi” și ne-a zis „măi, voi nici măcar intrări în Arad n-aveți, sărăciilor”. N-am știut efectiv ce să-i răspundem și ne-am rezumat la o replică de ofticat de genul „bine că ești tu deștept, barosanule”.

Numai că, a durut rău mișto-ul amicului și am început să căutăm care-i faza cu amenajarea intrărilor în municipiu.  Am aflat că a existat un proiect de „Amenajare a intrărilor în municipiul Arad, pe căi rutiere, dinspre Nădlac, Oradea, Deva” , demarat în 2017 și finalizat în 2019 (exact cum ne aminteam)  și că acestea ne-au costat 309.508,77 lei (inclusiv TVA) conform cronologiei de mai jos

Finanţarea implementării proiectului a fost aprobată din fonduri ale bugetului general al municipiului Arad și aprobată în Consiliul Local prin HCLM nr. 516/2017. Conform acelei Hotărâri a  Consiliului Local al Municipiului, au fost aprobaţi indicatorii tehnico – economici ai obiectivului de investiţie „Amenajarea intrărilor în municipiul Arad, pe căi rutiere, dinspre Nădlac, Oradea, Deva”. Valoarea totală a obiectivului a fost stabilită în anul 2017 conform Devizului General la suma de 271.955 lei ( inclusiv TVA).

Conform proiectului, principalele caracteristici tehnice ale investiției – Construcții – arhitectură / Caracteristici, parametri şi date tehnice specifice, preconizate, înscrisuri sunt:

-soclul: 800x250x60 cm – beton armat – culoare albastră;
-volumul de încadrare al mesajului stilizat ARAD: 600x80x230 cm – metalic (tablă) – culoare albă;
-înscrisul de la baza mesajului stilizat ARAD: ORAȘ MARTIR, VILLE MARTYR, MARTYR CITY – culoare neagră;
-pe fața mesajului se va stiliza cu culoare albastră și neagră răul Mureș și Cetatea Aradului.

Toate dimensiunile se pot reduce proporțional cu 20%.

Contractul a fost semnat în anul 2018, cu firma Drast Company Srl (cea care a „finalizat” înainte de ultima campanie electorală și Stadionul UTA) conform informațiilor preluate de Harta Banilor publici

 

intrari in arad1

intrari in arad2

 

În 2019, prin Adresa SC DRAST COMPANY SRL Arad nr.97/07.03.2019, înregistrată la PMA cu nr.17654/07.03.2019,  înaintează documentația economică, cu Rest de executat la 01.01.2019, și solicita majorarea valorii manoperei ofertate, prin actualizare, conform prevederilor legale. Prin HCLM 197 / 16 aprilie 2019 se aprobă majorarea contractului prin actualizare.

hclm197 pg1

hclm197 pg2

 

A fost actualizată valoarea manoperei pentru Restul de Executat la 01.01.2019, conform prevederilor legislative şi a fost recalculat Devizul General pentru această investiţie. Majorarea contractului prin actualizare se va face cu suma de 36.890,81 lei cu TVA. Astfel valoarea reprezentând lucrările va crește de la 207.000 lei fără TVA la 238.000,68 lei fără TVA. Valoarea totală a contractului va fi de 295.245,76 lei (inclusiv TVA). Astfel, valoarea totală actualizată în 2019 a obiectivului a fost de:  Valoarea investiţiei: 309.508,77 lei (inclusiv TVA) din care C + M: 283.220,81 lei (inclusiv TVA).

Această creștere a valorii lucrărilor a fost solicitată în baza art.71 din OUG 114 /2018 care stabilea pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, în domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Așadar, DRAST COMPANY SRL fiind o societate din domeniul construcțiilor și-a solicitat acest drept. Având în vedere obiectul acestui contract, oare era justificată această solicitare? Mai ales că, la data solicitării, dacă ne raportăm la termenul de execuție din contract ( 7 luni, începând cu luna iulie 2018 când a fost semnat contractul), acesta era în faza finală (sau așa ar fi trebuit să fie).

Cum arată intrările în municipiul „ARAD: ORAȘ MARTIR, VILLE MARTYR, MARTYR CITY” dinspre  Deva, Nădlac și Oradea? Exact așa arată:

Intrare dinspre Deva – nu se vede de stâlpi, cabluri și vegetație:

intrare arad deva 6

intrare arad deva 8

Intrare dinspre Nădlac:

intrare arad nadlac 5

intrare arad nadlac 6

Intrare dinspre Oradea – acesta este amplasat în benzinărie:

intrare arad oradea 1

intrare arad oradea 2

Nu ne dăm seama nici după ce reguli estetice și de urbanism s-au ghidat în construirea și amplasarea  lor, dar totuși, bine că au fost recepționate și plătite la supra-prețul pentru firmele de casă. Chiar, valoarea de aproximativ 70.000 de euro pentru cele trei bucăți de „ARAD” (respectiv 23.333 euro bucata) este justificată?

Apropo, „ARAD: ORAȘ MARTIR, VILLE MARTYR, MARTYR CITY” este aproape șters și este ilizibil pe acel soclu. Încă e bine că putem înghiți orice pe banii noștri…

 

Categorie: Investigații
Etichete: drast company srl, intrari in municipiul Arad
Distribuie:
Articolul anterior
[ANUNŢ PUBLIC] Obţinerea avizului de mediu
Articolul următor
Am fost să dau declarație la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate că NU EU SUNT JON SNOW!
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

colaj ccr

Curtea de Conturi a documentat PLĂȚI NELEGALE de 3,7 milioane lei efectuate de PRIMĂRIA ARAD în doar 45 de zile! „Campioana absolută a sifonărilor” este ELBA Timișoara, urmată de Centrul Cultural Municipal și Universul Verde [VEZI TOT DOCUMENTUL]

  Cel mai recent dintre raporturile Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Arad – operat la Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Arad și destinat Domnului Primar Gheorghe Falcă a…
florian coldea dna large

„Marș, mă!”

Dacă până acum puteam doar bănui că Florian Coldea nu poate fi suspectat că ar deține o inteligență superioară, ba din contră, este un monument de prostie întărită de orice…