ISU Arad a pus sigiliu pe patru unități de cazare din turism pentru încălcarea gravă a normelor legale de securitate la incendiu

isu sigiliu
Distribuie:

Privind verificările inopinate la operatorii economici în perioada 29.12.2023 – 29.01.2024


Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în continuarea acțiunilor desfășurate pe durata sărbătorilor de iarnă, în perioada 29.12.2023 – 29.01.2024, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad au desfășurat acțiuni de control inopinat la 41 operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică.

Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 121 neconformități pe linia securității la incendiu, sancționate cu 45 de avertismente și 76 de amenzi, în cuantum de 1.106.500 lei. De asemenea, controalele desfășurate au relevat faptul că 18 dintre obiective funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Totodată, acțiunile derulate au vizat și obiectivele cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilității căilor de evacuare, respectiv a echipării construcțiilor de instalații de protecție împotriva incendiilor.


Pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la 4 obiective din județul și municipiul Arad a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării și aplicate amenzi în cuantum de 290.000 lei. La majoritatea obiectivelor controlate, măsura complementară de oprire a funcționării a fost dispusă în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic, principala deficiență fiind neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă.


Important de menționat este faptul că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții.

Caracterul permanent al activității de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanților obiectivelor existente la nivel național în respectarea în fiecare moment a măsurilor de siguranță, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuți de lege. Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.

Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare.


Readucem în atenție că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar inspectoratele pentru situații de urgență primesc în format electronic documentațiile și răspund solicitanților în același format.
Prin exceptie, până în data de 31.03.2024, documentațiile se pot depune si în format letric.


Biroul de presă al ISU Arad


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: ISU Arad, operatori economici, sanctionari, verificări
Distribuie:
Articolul anterior
Ce spectacole pot vedea arădenii la teatru în această săptămână
Articolul următor
Calendarele olimpiadelor / concursurilor naționale și ale olimpiadelor internaționale, în anul școlar 2023-2024. Aradul va găzdui două etape naționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie