Javier Milei, noul președinte al Argentinei, cunoscut ca liberal extremist. A fost felicitat de Trump

javier milei
Distribuie:

 Javier Milei a câștigat duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor din Argentina, în urma unei campanii electorale controversate, scrie Rador, citat de Hotnews.


În mitingurile pentru campania sa electorală, Javier Milei a etalat o drujbă, gest menit să simbolizeze reducerea cheltuielilor publice, reducerea numărului prea mare de miniștri. El mai are în plan și abolirea Băncii Centrale argentiniene și înlocuirea monedei naționale cu dolarul.

Javier Milei este un cunoscut economist argentinian și profesor la Universitate. El a publicat numeroase cărți și a predat cursuri de micro și macro economie, creștere economică și matematică economică la universități din Argentina, dar și din străinătate.

El a fost și realizator de emisiuni radio precum Demoliendo mitos, și Cátedra libre, ambele emisiuni politice. A ajuns parlamentar în Camera Deputaților în 2021.

Ca apartenență politică, Javier Milei este cunoscut drept populist, liberal de extremă dreaptă, ultraconservator. Este adeptul unor idei precum interzicerea avortului sau faptul că fiecare om are dreptul să-și vândă propriile organe. El a fost poreclit „Trump al Argentinei”.

În urma câștigării alegerilor, Javier Milei a fost felicitat de Donald Trump. „Întreaga lume s-a uitat. Sunt foarte mândru de tine. Îți vei transforma țara, iar Argentina va reveni la speldoarea pe care o avea odată”, scrie fostul președinte american pe rețeaua Truth Social, scrie Reuters. 

Președintele Venezuelei: „Extrema dreaptă neo-nazistă a câștigat în Argentina”

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei a adus o replică la victoria controversată a lui Javier Milei. Este de părere că noul președinte Argentinian vine cu un „proiect colonial”, dar că atitudinea sa permisivă față de capitalism este „o amenințare” pentru Argentina. „Extrema dreaptă neo-nazistă a câştigat în Argentina (…) Argentinienilor le spunem: voi aţi ales, dar noi nu vom păstra tăcerea, pentru că sosirea unui extremist de dreapta cu un proiect colonial constituie un ameninţare teribilă”, spune președintele Venezuelei, redat de AFP, citat de Agerpress. 

Nicolas Manduro este adeptul unor idei anti-americane, în contextul în care în 2018 SUA nu i-a recunoscut președinția în contextul acuzațiilor de fraudă din partea principalelor partide din opoziție.


Sursă foto: CNN


 

 

 

Categorie: Externe
Etichete: Argentina, Javier Milei, Trump
Distribuie:
Articolul anterior
Ajutor de stat nerambursabil de 150 milioane de euro pentru energia verde produsă de agenţii economici din agricultură şi industria alimentară
Articolul următor
LIGA 4 ARAD, Etapa a 14-a | Rezumate din meciurile ultimului weekend

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie