JUSTIȚIA GERMANĂ | Gregor Formanek (100 de ani), născut la Arad, ultimul gardian în viață al lagărului de la Sachsenhausen și considerat responsabil de moartea a 3.300 de deținuți, poate fi judecat

gregor formanek 2
Distribuie:

Germania încearcă să-i aducă în fața justiției pe ultimii foști criminali de război naziști care au supraviețuit, deoarece o hotărâre de referință din 2011 a deschis calea pentru mai multe procese. Printre aceștia, ultimul gardian al lagărului de la Sachsenhausen, Gregor Formanek (100 de ani) – născut la Arad și considerat responsabil de moartea a 3.300 de deținuți, poate fi judecat, fiind recent declarat „ complet apt”, după ce anterior scăpase de urmărirea penală „din cauza capacității limitate, psihice și fizice, de a fi judecat”, conform publicației britanice Daily Mail.


Gregor Formanek (100 de ani) a fost acuzat în anul 2023 de contribuție la crimă în 3.322 de cazuri, în timp ce era gardian al lagărului de concentrare Sachsenhausen, de lângă Berlin, între iulie 1943 și februarie 1945. Instanța regională superioară din Frankfurt a anunțat, marți, 3 decembrie, că a anulat hotărârea unei instanțe inferioare conform căreia bărbatul născut la Arad a fost găsit inapt să fie judecat, transmite Daily Mail

 În august anul trecut, procuratura din Giessen l-a pus sub acuzare pe Gregor Formanek, „pentru că a contribuit la crimele din lagărul de la Sachsenhuasen în peste 3.300 de cazuri, între iulie 1943 și februarie 1945”.

Identificat la Frankfurt, unde trăia de zeci de ani, bătrânul cu ochelari care se plimba sprijinit de baston prin Frankfurt pe Main, împreună cu soția sa, așa cum l-a prezentat ziarul german Bild pe prima pagină, scăpase de urmărirea penală „din cauza capacității limitate, psihice și fizice, de a fi judecat”. Imediat după decizie, dr. Hans-Jürgen Förster, avocatul coreclamanților lui Formanenk, a declarat că „vom depune o plângere împotriva deciziei în termen”.

gregor formanek e1733298881497

(foto – BILD.de)


Acum, tribunalul de la Frankfurt a recunoscut că decizia expertului medical „nu s-a bazat pe suficiente fapte” și a decis că „suspectul este complet apt pentru a fi judecat”. Expertul însuși a declarat că nu a fost posibil să se intervieveze inculpatul și că nu a fost disponibilă posibilitatea de a efectua teste psihiatrice ample. Fostul gardian SS locuia într-o suburbie din Frankfurt, nerecunoscut, timp de zeci de ani. El nu a comentat niciodată acuzațiile. 

Curtea Supremă Bild are documente despre Formanek din Arhivele Federale și arhiva de documente Stasi.

O fișă de la Biroul Principal al Personalului SS atestă că Formanek, care s-a născut în România, la Arad, ca fiu al unui maestru croitor vorbitor de germană, a intrat în SS la 4 iulie 1943 și a aparținut Batalionului de Gardă Sachsenhausen. Formanek a intrat în SS la 4 iulie 1943 și a aparținut Batalionului de Gardă Sachsenhausen. Arestat de Armata Roșie, Formanek a făcut 10 ani de închisoare în Rusia. După război, Formanek a fost arestat de Armata Roșie la Fürstenwalde (Brandenburg), la sfârșitul anului 1946, și condamnat la 25 de ani de închisoare de un tribunal militar sovietic din Potsdam pentru spionaj și crime împotriva umanității. După 10 ani, Formanek a fost eliberat și s-a mutat în Germania de Vest.

Tabloidul britanic The Sun a scris, anul trecut, despre „ultimul nazist care se va confrunta cu justiția”. În CV-ul său, Formanek a omis rolul său de gardian al lagărului de concentrare, spunând doar că a fost „chemat pentru serviciul militar în Germania, unde am petrecut 20 de luni”. Gregor Formanek era gardian într-un lagăr de concentrare unde 100.000 de prizonieri au murit în timpul Holocaustului.

Lagărul Sachsenhausen, 50 de kilometri nord de Berlin, care a fost deschis în 1936, a fost văzut ca un teren de antrenament pentru exterminare în masă. Peste 200.000 de prizonieri au trecut prin lagărul de muncă dotat cu cameră de gazare și laboratoare pentru experimente medicale.



Despre aceste atrocități ale istoriei a vorbit un martor care a supraviețuit acelui lagăr, iar mărturia acestuia a fost publicată în Bild.de în noiembrie 2023.



Surse și foto: Daily Mail , Bild.de, Wikipedia


 

Categorie: Externe
Etichete: exterminare, Germania, Gregor Formanek, holocaust, Lagărul Sachsenhausen, SS, ultimul nazist
Distribuie:
Articolul anterior
Întâlnire literară cu Ștefan Mitroi: lansarea romanului „Ziua înmormântării lui Gheorghe”
Articolul următor
Provocarea stupidă de pe TikTok a băgat în spital și trei adolescenți arădeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tiktok sua pr

TikTok a devenit nefuncțional în SUA

TikTok a devenit nefuncțional în Statele Unite ale Americii, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a noii legi privind interzicerea platformei. Utilizatorii americani au primit un mesaj în…