Conform legii 122/2023 gospodarii nu mai au voie să vândă porci crescuți în gospodărie, pentru a opri răspândirea Pestei Porcine Africane. Acum această lege se află din nou în discuție, decizia de interzicere fiind constestată de Ministrul Agriculturii, scrie Agerpress.
Florin Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale le-a cerut celor reprezentanților ANSVSA să schimbe normativele astfel încât gospodarii să poată să vândă din nou porci crescuți în gospodării, însă cu aviz de la medicul veterinar care să ateste că porcul sacrificat nu este bolnav.
Conform celor mai recente reglementări, gospodarii sunt nevoiți să respecte un regim draconic pentru creșterea porcilor
- Fiecare animal trebuie să fie identificat în Baza Națională de Date
- Creșterea și sacrificarea porcilor sunt autorizate, însă este interzisă vânzarea lor.
- Gospodăria trebuie supusă controlului sanitar veterinar
- Porcii trebuie să fie împrejmuiți, iar adăposturile trebuie să poată fi ușor curățate și dezinfectate
- Gospodarii trebuie să asigure curățarea și dezinfecția mâinilor și a încălțămintei la intrarea în spațiile destinate creșterii porcilor
- Gospodarii trebuie să interzică, pentru minim 48 de ore, accesul oamenilor care au fost în pădure.
- Porcii trebuie hrăniți cu furaje numai după trecerea a cel puțin 30 de zile de la recoltare, iar furajele trebuie ținute într-un spațiu în care să nu facă fie împrejmuit și protejat.
- Paiele pentru așternut trebuie să fie folosite numai după 90 de zile de la recoltare.
- Resturile menajere care conțin carne sau urme de carne de porc sau mistreț, inclusiv apa folosită pentru spălarea porcilor la sacrificare să nu fie dată animalelor.
- Porcii trebuie să fie transportați numai cu mijloace de transport înregistrate/ autorizate sanitar-veterinar, iar cei care transportă porci trebuie să-și dezinfecteze mijloacele de transport după fiecare transport. Cei care transportă porci vii vor trebui să ateste dezinfectarea mijlocului de transport cu un proces verbal de la unitatea la care au apelat pentru spălarea și dezinfectarea mijlocului de transport.
În momentul de față legea este în discuție, iar reglementarea este legată de autorizarea vânzării de animale vii.
1 comentariu. Leave new
Se recomanda cumva cereale din Ucraina?Vaccinuri? Dezinfectanti?Protocol veterinar în Monitorul Oficial?