Lupaș, retoric: „Cine își asumă încă un eşec de proporţii la CET. A fost acesta premeditat?”

marin lupas clm
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

În şedinţa Consiliului Local din 22 august, administrația locală propune schimbarea finanţării proiectului de reabilitare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, din fonduri nerambursabile prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, în fonduri proprii ale arădenilor, ca urmare a pierderii celor peste 6,5 milioane de franci elveţieni.

„Cert este că Aradul pierde milioane de lei nerambursabili pentru un proiect vital dereabilitarea reţelelor termice şi modernizarea punctului termic din cartierul Aradul Nou. Îl invit pe primarul Falcă să explice motivele acestui eşec, dar lăsând la o parte contrele politice deoarece realizarea acestui proiect este vehiculată de PNL peste 4 ani de zile. Am văzut că având acces la documentele din ministere, senatorulPSD Fifor a ieşit deja la atac, ori cred că arădenii nu au nevoie de atacuri politicianiste inutile pe un asemenea subiect important”, spune Lupaș.

Practic, în ședința CLM se vor lua 25 milioane de lei din altă parte pentru a acoperi valoarea banilor pierduţi. De unde se iau? O parte cel puţin de la consultanţa pentru depunerea proiectelor din fonduri europene, sugerându-se că aceasta este mult mai ieftină decât s-a prevăzut la construcţia bugetului.„Mi-e frică de un scenariu sumbru în care să rămânem fără reabilitarea reţelelor termice, iar depunerea proiectelor europene pe domeniile disponibile să fie amânată cu riscul de a pierde şi acele oportunităţi, aşa cum s-a întâmplat cu programul elveţiano-român”, consideră Marin Lupaş.

Au fost piedute fondurile intenționat?

Consilierul municipal independent cere explicaţii ferme din partea primarului şi aparatului administrativ. „Nu se poate să fim minţiţi electoral ani de zile cu un proiect care presupune o asemenea investiţie pierdută. Este un nou eşec al administraţiei Falcă, în continuarea celui din 2015 cu certificatele CO2, dar acum cineva trebuie să şi-l asume, sau să dezvăluie adevăratele motive. Pentru că mă întreb dacă nu s-au pierdut fondurile intenţionat: acum vor fi trecuţi banii din bugetul local pentru modernizarea reţelelor, proiectul nu se face în viitorul apropiat  şi vom ajunge să folosim banii în altă parte, eventual pentru a mai acoperi din crizele perpetue ale achiziţionării gazului pentru CET.”

Lupaș se gândește pe termen mediu și lung la proiectele administrației locale, concluzionând că „între timp proiectul „regenerării urbane” se face repede pentru că vin alegerile şi, bine-nţeles, nu-şi va mai asuma nimeni încă o răscolire a spaţiilor dintre blocuri pentru schimbarea conductelor de termoficare,  ca urmare pierderile sistemului centralizat de termoficare vor deveni din ce în ce mai mari şi uite aşa CET-ului i se asigură o moarte lentă dar sigură.” Consilierul independent acuză „această strategie perfidă pe care se brodează tot felul de scandaluri politicianiste pe care sunt sigur că le vom mai avea pe tema sistemului centralizat de termoficare. Ca de obicei, din păcate arădenii sunt la mijloc, privesc înmărmuriţi cum politicienii se ceartă  în timp ce ei plătesc din ce în ce mai mult pentru încălzire”,  a declarat Marin Lupaş.

Categorie: Știri
Etichete: CET, criza cet arad, marin luas, politica arad, primaria arad
Distribuie:
Articolul anterior
UTA II s-a impus la Felnac. Nicio remiză nu s-a înregistrat în runda a II-a din Liga IV [REZULTATE / MARCATORI]
Articolul următor
Ionuț Popa e supărat pe numeroasele ratări, dar și pentru arbitrajele din deplasare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie