Mai multe asociații de elevi au depus la Ministerul Educației, joi, 1 februarie, un Proiect al noului Statut al elevilor. Proiectul a fost elaborat împreună cu Organizația Salvați Copiii. Draftul a fost depus la registratura ministerului de un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor.
Elevii solicită drepturi noi prin noul statut pe care l-au depus la Ministerul Educației.
Printre acestea se numără dreptul la odihnă și timp liber, protecție pentru cei care sesizează nereguli în școli și le raportează, educație nediscriminatorie dar și o reglementare clară a temelor astfel încât acestea să vină în sprijinul copiilor și nu să fie date pentru evaluarea acestora. De menționat faptul că, multe dintre solicitările elevilor sunt deja prevăzute într-un ordin de ministru din 2020 sau în legea Educației, dar nu sunt aplicate.
Prevederi din noul Statut al elevului depus:
- Evaluările planificate nu se pot stabili în două zile școlare consecutive și nici două evaluări în aceeași zi, conform Art. 23 (12).
- elevii de clasele primare să învețe cel mult 4 ore pe zi, cei de gimnaziu cel mult 5 ore pe zi iar cei de liceu, nu mai mult de 6 ore zilnic.
- interzicerea ca două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu să fie puse una după alta în orar.
- Activitatea de scriere să nu se desfășoare la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră
- Orele de desen, mai ales de desen tehnic, să se efectueze în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural.
- Orele de educație fizică nu se efectuează în prima oră a turei de după-amiază.
- profesorii ar putea să justifice notele elevilor de la lucrările scrise, în termen de 15 zile de la comunicare, la solicitarea copilului sau părintelui, în loc de maximum 5 zile de la comunicare, cum este prevăzut în statutul în vigoare.
- introducerea în noul Statut al Elevului a unor noi funcții în cadrul consiliilor școlare ale elevilor, cu statut de directori de departamente, elevi ambasadori antibullying, cu scopul de a crește încrederea pe care elevii o au în colegii lor care îi reprezintă.
-
procedura pentru protectia elevilor care formulează diverse sesizări în interes public, astfel încât aceștia să nu mai fie pedepsiți când semnalează nereguli și abuzuri din sistemul de învățământ. Este prevăzut și un mecanism de sesizare și de adresare a încălcărilor punctuale ale drepturilor elevilor în funcție de nivelul la care se produc acestea: școlar, local, național.
-
regulile privind răspunderea disciplinară a elevilor, corelată cu prevederile Codului civil astfel încât să înceapă odată cu vârsta de 14 ani. Exmatricularea elevilor se va putea face doar pentru infracțiuni și doar după luarea unor măsuri privative de libertate.
Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare. Una dintre modificările publicate în Monitorul Oficial este cea care prevede posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.
Pe 28 decembrie 2023, Consiliul Național al Elevilor a venit cu propriile propuneri pentru modificarea statutului elevului, printre care curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, dreptul la produse de igienă în școli, consiliere pentru elevii exmatriculați.