Medicii de familie și cei din Ambulatorii au protestat miercuri, 17 ianuarie, și la Arad, în fața Prefecturii. Aceștia sunt nemulțumiți de schimbările legislative care ar urma să intre în vigoare de luna viitoare în domeniul medical și care ar presupune o tăiere de fonduri care i-ar pune în imposibilitatea de a mai șine cabinetele deschise. După desfășurarea protestului, o delegație a medicilor de familie a fost primită la discuții de prefectul Toth Csaba, care a trimis petiția lor către Guvern. Se pare că această discuție nu a fost convingătoare din moment ce medicii intenționează să facă un protest și vineri.
Aceștia și-au exprimat intențiile încă din cursul săptămânii trecute când au transmis și un comunicat prin care au prezentat și principalele nemulțumiri și anume:
În urma documentelor apărute pe site-ul CNAS, la secțiunea transparență decizională în ceea ce privește modificarea HG nr. 521/2023, Ord nr. 1857/441/2023, luni 15.01.2024, a avut loc ședința comună a medicilor de familie și a medicilor din ambulatorul independent.
De ce am ajuns în situația asta?
După cum știți, categoria socio-profesională a medicilor în general s-a delimitat de formele de protest, încercând soluționarea problemelor pe căi diplomatice și legale. În acest moment ele s-au epuizat.
Stimați pacienți, onorați membrii ai presei, trebuie să știți în ce mod și la ce valoare plătește CNAS serviciile medicale în Asistența Medicilă Primară și Asistența Medicală de Ambulatoriu. Pentru Asistența Medicilă Primară plata se face printr-un puctaj „per capita”, asta însemnând că pentru fiecare asigurat înscris există un nr. de puncte care se înmultește cu valoarea diminuată de la 12lei la 7,7 lei /an, reprezentând 35% din factura decontată și serviciile medicale 20/24/28/ zi, acestea vând un alt nr. de puncte, înmulțite cu valoarea diminuată de la 8 lei la 6,2lei, reprezentând 65% din factură. Toate serviciile acordate peste această limită, de ani de zile, CNAS și Ministerul Sănătății le introduc prin reglementări în plata per capita. Aceste diminuări în final, asociate cu modificările Codului Fiscal reduc venitul cabinetului în medie cu 45%. Din acest venit al cabinetului, medicul plătește funcționarea cabinetului, însemnând de la utilități până la plata angajaților, iar suma rămasă se consideră venitul medicului.
Pentru Asitența Medicală de Ambulatoriu plata serviciilor cu CNAS se realizează prin punctajele pentru servicii medicale și pentru proceduri, ele în final fiind înmulțite cu valoarea diminuată de la 4,5lei la 3,3lei. Trebuie menționat că există un plafon maximal peste care CNAS nu mai plătește serviciile, respectiv maxim 20/24/28/zi. Și în acest caz vorbim tot de venitul cabinetului din care se plătesc funcționarea lui (chirii/redevențe, rate la aparatură etc) și după achitarea acestora, ce rămâne este venitul medicului.
Ce ne dorim?
Normalitate și predictibilitate și un act medical sigur pentru pacient. Scăderea veniturilor cabinetelor are impact direct asupra dezvoltării acestui segment de medicină. Fără un venit predictibil nu se poate achiziționa aparatura, nu se poate realiza un serviciu medical calitativ.
Când venitul scade brusc, există riscul de a ajunge acest segment al medicinei în incapacitate de plată, respectiv faliment. Cine va suferi? Din nefericire pacientul, medicii tineri alegând să plece în țări unde sunt respectați.
Tot în aceste modificări legislative mai apare terminologia „validarea conform normelor”.
Ce înseamnă acest lucru pentru aceste cabinete, care încă din luna oct 2023 au primit cu mari întărzieri plata aferentă serviciilor efectuate?
Conform proiectului de modificare a H. G. nr. 521/2023 „validat conform normelor – însemană confirmarea înregistrării serviciului medical pe care furnizorul, pe proprie răspundere, l-a raportat ca fiind efectuat conform contractului, acesta urmând a fi supus agregării la nivel naţional şi verificării în vederea efectuării decontării. Orice serviciu înregistrat în sistem va face obiectul confirmării efectuării serviciului din partea beneficiarului /unul dintre membrii de familie cu grad de rudenie I sau II, soţ/soţie, o persoană împuternicită legal, începând cu data implementării prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. ” Acest lucru însemnând că în momentul în care nu se va realiza această confirmare, chiar și pentru un singur serviciu medical din cele în medie 420/lună, nu se va putea genera decontul și plata acestui furnizor de servicii medicale, respectiv aceste cabinete nu vor putea fi plătite.
Revenim, nu ne dorim multe ci: normalitate, predictibilitate și să putem oferi un serviciu medical de caliate. Astet lucru înseamnă un SIUI funcțional, debirocratizare și plata serviciilor la un tarif corect și la timp. În lipsa acestora suntem nevoiți să continuăm aceste proteste, chiar sistând complet activitatea.
Semnează:
Patronatul Medicilor de familie Arad – Dr. Popa Lidia
Reprezentantul Medicilor din Ambulatorul independent – Dr. Costea Cătălin
Societatea Medicilor de Familie Arad – Dr. Toth Csongor”
PREFECTURA ARAD:
Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, s-a întâlnit cu o delegație a medicilor de familie arădeni și a medicilor care lucrează în ambulatoriile de specialitate, în urma acțiunii de protest a acestora din cursul zilei de astăzi. Reprezentanții cadrelor medicale au depus la instituția noastră o petiție în care își enunță motivele pentru care au inițiat acțiunea de protest.
„Am transmis deja petiția, pe cale electronică, spre Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sunt deschis oricând dialogului cu toate categoriile sociale și de asemenea, să facilitez comunicarea între reprezentanții acestora și instituțiile de la nivel central. Încă din timpul pandemiei am promovat medicina de familie, inclusiv prin componenta centrelor de permanență, pentru a degreva presiunea pusă pe unitatea de primiri urgențe, deoarece medicii de familie și cei din ambulatorii, într-un sistem de sănătate funcțional, trebuie să fie primele uși la care să batem atunci când avem o problemă medicală de gravitate mai scăzută. Sunt convins că prin dialog constructiv se vor putea reglementa toate obiecțiile ridicate de medicii arădeni”, a declarat Prefectul Toth Csaba.
Biroul de presă al Prefecturii Arad
1 comentariu. Leave new
Când unul din cei mai importanți stâlpi ai societății,este amenințat ,neglijat și disprețuit ,acesta fiind Sistemul medical,te întrebi:
Încotro Romania ??