Mihai Fifor: PNL ascunde românilor creșterile de taxe și măsurile de austeritate care urmează

foto mihai fifor 26 octombrie 2020
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Mihai Fifor: PNL ascunde românilor creșterile de taxe și măsurile de austeritate care urmează

 

PNL este la guvernare, iar dacă vrea votul românilor pentru 4 ani, are obligația să le prezinte alegătorilor cum
va fi bugetul pe anul următor.

„ Dacă nu are nimic de ascuns de ce guvernul PNL nu prezintă proiectul de buget pe anul viitor? Scuza că ar fi ilegal este o sfidare la adresa inteligenței românilor. Oamenii au dreptul să știe cum vrei să guvernezi dacă le ceri votul! 

În realitate, PNL vrea să ascundă oamenilor  creșterile de taxe, de TVA, măsurile dure de austeritate care urmează, pentru că se teme că-și compromite șansele electorale.

Cîțu minte și dezinformează, ca de obicei, atunci când spune că e ilegală prezentarea proiectului de buget. Una e votarea, alta e prezentarea bugetului. Ar fi complet inoportun (dar nu ilegal) ca Parlamentul care își încheie mandatul să decidă viitorul buget; e firesc ca acest lucru să-l facă viitorul Parlament. Dar punerea în transparență a proiectului de buget este obligatorie. E de minim bun simț ca PNL și guvernul său  să anunțe măcar principalii indicatori economici și sociali pentru anul viitor, adică ce taxe cresc și cu cât, care este alocarea bugetară pentru salarii, care sunt încasările estimate din TVA etc. De ce n-o fac, dacă nu au nimic de ascuns? N-o fac pentru că proiectul de buget ar demasca toate măsurile de austeritate pregătite pentru anul următor, iar PNL nu își permite aflarea adevărului înainte de alegeri. 

Este un fapt că în scurt timp Guvernul Orban nu se va mai putea împrumuta de pe piață – se atinge limita plafonului de îndatorare aprobată de Parlament- și va fi nevoit să încheie un nou acord cu FMI. Intenția Guvernului de a încheia un acord cu FMI se vede în declarația din vară a lui Cîțu în care se spunea că nu e nevoie de FMI „ÎN ACEST AN”. Deci a lăsat deschisă opțiunea unui acord cu FMI pentru anul 2021.

Venirea FMI va fi condiționată de măsuri de austeritate, iar Guvernul Orban va trebui să opteze între tăierea salariilor și concedieri masive pe de o parte și creșterea TVA și a altor taxe pe de altă parte. 

Conform economiștilor de la ING, Guvernul ar putea merge mai degrabă pe majorarea TVA, pentru că măsura s-ar putea aplica rapid și ar avea un efect imediat, întrucât TVA e cel mai ușor de colectat.  Majorarea TVA s-ar vedea însă în proiectul de Buget. De aceea PNL nu dorește să prezinte bugetul pe anul următor înainte de alegeri”,  declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

Biroul de Presă al PSD Arad

 

Categorie: Politice
Etichete: acord cu FMI, Guvernul Orban, PNL, senatorul PSD Arad Mihai Fifor
Distribuie:
Articolul anterior
Goluri marcate pe final de către echipele arădene [Runda a VII-a / REZULTATE / MARCATORI]
Articolul următor
Bogdan Boca este noul Claudia Macra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie