Luni și marți elevii de clasa a VIII-a au susținut Simularea Evaluării Naționale la Limba și literatura română și Matematică. În județul Arad, nu toți cei 3495 de elevi înscriși au fost prezenți la probele de simulare. Conform datelor furnizate de ISJ Arad, 295 de elevi au absentat de la susținerea simulării la proba de Limba română și 325 de la Matematică.
Conform ISJ Arad:
Lb. română, 17 martie 2025:
Înscriși: 3495
Prezenți: 3199
Absenți: 295
Eliminați: 1
Matematică, 18 martie 2025
Înscriși: 3495
Prezenți: 3170
Absenți: 325
Eliminați: 0
Subiecte la proba de Limba și literatură română
Primul text a fost poezia „Trezire” de Lucian Blaga, iar al doilea din articolul jurnalistei Cristina Ștefan „Rezistența prin apicultură”, publicat în Dilema veche în 2017.
Pe baza acestor două texte, elevii au avut mai multe cerințe, primele fiind itemii de atenție și de identificare pe text a unor aspecte solicitate. Primii itemi sunt de tip grilă, în care elevii trebuie să încercuiască litera corespunzătoare răspunsului corect.
Subiectul al II-lea, notat cu 20 de puncte, le-a cerut elevilor să scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinte mesajul poeziei/o semnificație a poeziei „Trezire” de Lucian Blaga.
Plecând de la textul Cristinei Ștefan, „crezi că, odată ce ai făcut o alegere, este bine să îți păstrezi opțiunea, indiferent de situație?” – subiectul aștepta un răspuns motivat în 50-100 de cuvinte.
Subiecte la proba de Matematică
Elevii de clasa a VIII-a au primit 18 exerciții și probleme la simularea probei de Matematică. La primul subiect au fost 5 itemi de tip grilă și unul de precizat dacă o afirmație este adevărată sau falsă. Subiectul al II-lea a fost integral grilă și majoritatea problemelor au fost de geometrie. Iar la subiectul al III-lea itemii au solicitat scrierea pe foaia de examen a rezolvărilor complete. La problema de geometrie în spațiu, ultimul item, elevii au avut un tetraedru regulat.
Miercuri, 19 martie, este programată simularea la proba de Limba și literatura maternă – probă scrisă.
Rezultatele simulării vor fi comunicate individual pe 31 martie. Acestea vor fi analizate în cadrul fiecărei școli prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și în consiliile profesorale, urmărindu-se adoptarea unor măsuri de sprijin pentru îmbunătățirea performanțelor.
Notele nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazurilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru în scris.
Lucrările redactate de elevi vor fi evaluate digitalizat, proces introdus în 2024 pentru toate examenele naționale organizate de MEC. Pentru a oferi clarificări suplimentare, ministerul a pus la dispoziție un ghid informativ pentru profesorii asistenți și evaluatori.