Munca până noaptea târziu la APIA Ineu, procedeu „de rutină” pentru angajați și un coșmar pentru fermieri

apia
Distribuie:

Sâmbătă, câțiva fermieri bocsigani au fost chemați să dea declarație la APIA pentru verificarea culturilor de pe parcele. Programul de teledetecție al instituției a arătat culturile în mod eronat, iar fermierii au fost sunați și chemați la sediul instituției, pentru a-și declara din nou parcelele. 


APIA a luat toți fermierii la rând și i-a sunat să-și declare parcelele

APIA Ineu a verificat weekendul trecut culturile fermierilor din împrejurimi. I-au întrebat telefonic ce culturi au, vrând să verifice dacă sistemul de teledetecție are informațiile corecte. Un fermier din Bocsig a fost sunat și el sâmbătă după amiază, apoi chemat la sediu pentru a semna niște documente prin care el atestă că-și menține declarația.

Fermierul figura în evidențele APIA cu o cultură de floarea – soarelui, când de fapt, el a cultivat grâu, iar în urma recoltării a rămas miriște – adică tulpinile de la spicele de grâu. Fermierul a fost chemat și la sediu, acolo unde funcționara l-a întrebat și despre încadrarea parcelelor, pentru a verifica.

Ce spun angajații

Am mers la sediu pentru a lămuri situația, acolo unde o angajată susținea că acesta nu a fost decât o verificare de rutină. Totuși, noi știm că vineri seara una dintre funcționarele responsabile a rămas peste programul de lucru până la ora 23:00, pentru a-i suna pe fermierii din împrejurimi. Funcționara a venit la lucru și în ziua de sâmbătă, repetând din nou acest proces „de rutină”.

Fermierul din Bocsig nu a fost singurul întrebat. Cunoaștem situația altor doi, care au fost sunați și întrebați dacă ei figurează în programul de teledetecție cu tipurile corecte de culturi. De această dată, ele apăreau conforme în programul informatic.

Ședință specială de instruire cu specialiști de la București

În după amiaza zilei de luni, la sediul APIA Ineu a avut loc, în jurul orei 14:00, o ședință specială de instruire pentru sistemul de teledetecție, pe care personalul din instituție se străduia să o ascundă, la fel cum au negat problemele existente, spunând că verificarea telefonică a fost una „de rutină”.

Erori, nu doar la nivel local

Fermierii din toată țara au semnalat erori la citirea parcelelor, culturile citite de programul de teledetecție fiind diferite față de realitatea din teren. Unii fermieri care cultivau grâu sau rapiță figurau în programul de teledetecție că au porumb ori sfeclă de zahăr, potrivit Agrointel.

Într-adevăr o „rutină”: programul a mai avut erori și în alți ani

Programul de teledetecție a avut erori și în alți ani. În 2021 o fermieră din Teleorman și-a pierdut dreptul la subvenție timp de 8 luni, din cauza erorilor din program, conform sursei citate.

În anul 2016, în Gorj, peste 1.300 de culturi au figurat cu erori în program, iar în Mureș peste 1.200 de exploatații au avut probleme de citire a culturilor, scrie finanțare.ro.

În programul informatic, fiecare tip de cultură are o culoare specifică. În unele cazuri, aceste culori fie sunt neconforme, fie sunt combinate, iar erorile din program le dau fermierilor mari bătăi de cap.


 

Categorie: Știri
Etichete: APIA, Ineu, Teledetecție
Distribuie:
Articolul anterior
Bărbat din Teleorman arestat după plătirea unei minore pentru a întreține acte sexuale
Articolul următor
Institutul „Marius Nasta” București – Patru medici reținuți sub acuzația de luare de mită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

diesel

[ACTUALIZARE 3] Tragica viață a lui DIESEL poartă stigmatul aceluiași blestem numit Filon Crețiu, iar linșajul, nu doar mediatic, se manifestă disproporționat. Singurul fapt pozitiv din oribila poveste: toată lumea regretă că s-a întâmplat

Petiția online „Dreptate pentru Diesel” creată sâmbătă, 2 septembrie, de activistul arădean Arpi Nistor, a adunat pe la 4.500 de semnături până la data publicării acestui articol (actualizare – marți,…