Conștienți fiind că „viitorul unei națiuni este hotărât de modul în care aceasta își pregătește tineretul“ (Erasmus), anunțăm cu mare bucurie lansarea noului proiect sub acreditarea Erasmus+, pentru mobilități în domeniul formare profesională (VET), cu titlul „ACCES LA SUCCES PROFESIONAL PRIN ERASMUS +”, numărul 2022-1-RO01-KA121-VET- 000061597.
Grantul total aprobat pentru acest proiect de mobilitate este 99.490 EUR.
Scopul proiectului:
Dobândirea de competențe profesionale/abilități practice prin stagii de pregătire practică în instituții europene; dezvoltarea competentelor sociale, interculturale, civice, digitale, de comunicare în limba engleză.
Obiectivele proiectului de mobilitate:
- Dobândirea de competențe profesionale/abilități practice de bază specifice domeniului lor de formare, de către 30 de elevi/ an, prin stagii de pregătire practică de 90 de ore în instituții europene;
- Adoptarea de strategii de lucru (metode/tehnici/instrumente utilizate la nivel european în pregătirea practică a elevilor de către 3 profesori VET/an, prin activități de jobshadowing, de 30 de ore;
- Dezvoltarea competențelor sociale, interculturale, civice, digitale, de comunicare în limba engleză, pentru promovarea educației durabile a resurselor umane: elevi/cadre didactice de specialitate (VET);
- Creșterea numărului de parteneriate cu instituții din spațiul european și a numărului de mobilități pentru dezvoltare instituțională și vizibilitatea sporită pe plan local/ național/ international,
Experiențele Erasmus țin de latura culturii organizaționale.
Se pun în evidență valori ale comunității școlare definitorii pentru conturarea sentimentului apartenenței la o comunitate veritabilă, cu tradiții puternice, cu trecut memorabil, cu prezent modern, și, implicit, cu un viitor mai sigur. Iar viitorul îl reprezintă ei, tinerii acestei generații, care experimentează momente formative, așa cum sunt cele din mobilitățile Erasmus+.
Erasmus+ devine, astfel, un prilej în calea devenirii tinerilor, în transformarea lor în cetățeni europeni, depășind barierele transfrontaliere.
Experiențele Erasmus+ sunt definitorii pentru cunoaștere, intercunoaștere și autocunoaștere, pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale, dar și pentru formarea abilitătilor lingvistice în noul cadru de referință european.
Proiectul se adresează elevilor din clasele a X-a A
(Tehnician proiectant CAD), a X-a B, a XI-a B (Tehnician electrician electronist auto), a 10-a A școala profesională (calificarea Mecanic auto), a 10- a B școala profesională (calificarea Operator CNC), și profesorilor VET de pregătire teoretică/ practică în domeniul mecanic/ electric.
Mobilitatea se va desfășura în 2 fluxuri:
Fluxul 1,
format din 15 elevi, 2 profesori însoțitori, 3 profesori VET și 1 monitor, va participa la mobilitate în Barcelos, Portugalia, având ca partener de proiect Mobility Friends.
Elevii beneficiari ai acestui flux, 6 elevi de la calificarea Tehnician proiectant CAD, clasa a X-a A, liceu; 6 elevi de la calificarea Mecanic Auto, clasa a 10-a A, șc. profesională; 3 elevi de la calificarea Operator CNC, clasa a 10-a B, șc. profesională, vor participa la stagiul de practică timp de 3 săptămâni, în perioada 24 aprilie – 13 mai 2023.
3 profesori VET în domeniul mecanic/electric vor desfășura o activitate de jobshadowing în cadrul unor instituții școlare cu profil similar de formare profesională, timp de o săptămână, în perioada 8 – 12 mai 2023.
Fluxul 2,
format din 15 elevi, 2 profesori însoțitori și 1 monitor, va participa la mobilitate în Granada, Spania, având ca partener de proiect MEP Europrojects Granada S.L.
Elevii beneficiari sunt 12 elevi de la calificarea Tehnician electrician electronist auto, clasele a X-a B și a XI-a B, liceu, precum și 3 elevi de la calificarea Mecanic Auto, clasa a 10-a A, șc. Profesională, vor efectua stagiul de practică de 3 săptămâni, în perioada 15 mai – 2 iunie 2023.
În perioada următoare,
echipa de implementare a proiectului va demara procesul de selecție a beneficiarilor, respectiv depunerea dosarelor de candidatură, desfășurarea probelor de selecție, depunerea eventualelor contestații și afișarea rezultatelor finale, (30 ianuarie 2023- 20 februarie 2023), conform procedurii de selecție, respectând accesul egal al tuturor, elevi/ cadre didactice VET.
Vor fi selectați elevi cu atitudine pozitivă față de valorile europene, pentru a participa la cele două mobilități. Selecția se va realiza în funcție de interesul și motivația acestora de a învăța într-un cadru multicultural, multilingvistic, de a cunoaște alte culturi, de a dobândi competențe necesare cetăţeniei active, îmbunătăţirii calităţii vieţii, deprinderi și atitudini specifice competențelor cheie la nivelul Europei, necesare dezvoltării personale și profesionale.
Vor fi declarați admişi 30 de elevi, astfel:
- Tehnician proiectant CAD: 6 elevi, 2 rezerve;
- Mecanic auto: 9 elevi, 3 rezerve.
- Tehnician electrician electronist auto: 12 elevi, 4 rezerve;
- Operator CNC: 3 elevi, 2 rezerve.
Vor fi declarați admişi 3 profesori VET, 2 rezerve.
După selecția beneficiarilor direcți,
aceștia vor beneficia de pregătire psiho-pedagogică, culturală, lingvistică, de specialitate, pentru a facilita integrarea lor în spațiul european partener.
Mobilitatea reprezintă pentru elevii participanți o modalitate eficientă de completare a pregătirii teoretice realizate în școală, cu o pregătire practică de calitate, la standarde europene, conducând la formarea profilului unui absolvent care va putea să se integreze mai ușor pe piața muncii.
Sfatul nostru pentru potențialii beneficiari:
„Dacă îți dorești să schimbi ceva și consideri că orice experiență este o lecție de viață atunci trebuie să accepți provocarea Erasmus+ și vei avea parte de o experiență de neuitat, ce îți va lărgi orizonturile nu doar în plan profesional, ci și în cel personal”.