O nouă lege propusă în sprijinul urmașilor deținuților politic

octav bjoza
Distribuie:

Orașul de la poalele Feleacului a fost gazda Congresului Național al Asociației  Foștilor  Deținuți Politicc. Din păcate această întrunire a membrilor filialelor din țară (tot mai puține) a fost marcată de un eveniment nedorit petrecut duminică seara. Președintele asociației, Octav Bjoza, a suferit un atac vascular cerebral, din fericire starea sa de sănătate a cunoscut o evoluție favorabilă după momentul critic. Octav Bjoza a ajuns secretar de stat pentru problemele foștilor deţinuți politic în perioada în care premier era Victor Ponta. Decorat de președintele Klaus Iohannis, Bjoza a fost demis în luna martie a acestui an de premierul Florin Cîţu, în urma unor acuzații nedovedite de antisemitism. Brașoveanul născut la Iași a fost condamnat pe când era student alături de alți tineri, pe motive politice.

În urma acestei situații mai sus amintite, s-a lansat repede zvonul că Congresul de la Cluj a fost anulat, astfel că o parte din membrii s-au întors din drum, iar ulterior nu au mai avut posibilitatea să ajungă la Cluj în timp util. Congresul a avut loc, iar principalul punct pe ordinea de zi, având mai multe subpuncte derivate a fost includerea urmașilor (copii și soție) a foștilor deținuți politic și deportați în prevederile Legii 118, privind intrarea acestora în anumite drepturi bănești. Proiectul a fost votat în unanimitate și urmează să fie prezentat în Parlament.

Legea 130 prevede ca cei deportați copii fiind alături de părinții lor să primească o indemnizație specială de pe urma părinților, noutate este acum faptul că și copii acestora să intre în posesia unor indemnizații. Filiala din Arad a fot reprezentată la Cluj de către Anton Ahalanei, în total fiind prezenți aproximativ 50 de peroane, printre care și un membru de 96 de ani. Printre altele s–a mai discutat organizarea unei nou congres în toamnă, cel mai probabil la Constanța, pentru a alege un președinte interimar, întrucât Octav Bjoza se retrage din funcția de conducere. O altă discuție a fot legată de faptul că filialele trebuiesc revitalizate cu noi membrii chiar din rândul urmașilor foștilor deportați.

Profitând de prezența în orașul de pe Someș, cei prezenți au făcut un pelerinaj la  Mănătirea Nicula și Memorialul Gherla.


 

Categorie: Politice
Etichete: Cluj, Florin Cîțu, Klaus Iohannis, octav bjoza
Distribuie:
Articolul anterior
Decalcifierea aparatelor de cafea
Articolul următor
Kaiacistul Tibor Kisvardai, dublu medaliat la Naţionalele de viteză pentru cadeţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

predare cf halmagiu2 1 large

Comuna Hălmagiu este cadastrată integral

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a finalizat lucrările de înregistrare sistematică pe întreg teritoriul comunei Hălmagiu. Au fost predate administrației locale 13 000 de cărți funciare și…
cionca charlie ottley ghioroc1 1 large

Cionca, acum și pe Netflix!

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru celebrul serial „Flavours of Romania”, a filmat miercuri în județul Arad, pentru sezonul trei al producției difuzate de Netflix. În baza prevederilor Legii 544…