O nouă librărie s-a deschis în Arad, în spiritul orașelor europene

casa literelor2 scaled
Distribuie:
În dialog cu Flavius Suciu: „Ce ne-a determinat în a face pasul spre un spațiu mai mare pentru librăria și anticariatul Casa Literelor este dorința de a construi în următorii ani în Arad o librărie cum găsești în orașele europene din zonă. Novi Sad, Belgrad, Budapesta, Praga, Zagreb dar și Timișoara au librării în care oferta de carte este atent selectată și cuprinde mai mult decât literatură de consum.”

Astăzi, poate mai mult ca oricând, cărțile au devenit un lux. Sunt prețuri care îi țin câteodată departe de librării pe cititorii adevărați, dar care nu și le permit. Sunt și cititori care își permit, material vorbind, acest lucru. Pentru ei nu prețul e un lux, ci timpul destinat lecturii. Oricum am privi lucrurile, această „frumoasă zăbavă” care e „cetitul cărților” (vorba cronicarului) devine o adevărată aventură: a scotocirii buzunarelor în scopul găsirii resurselor necesare procurării obiectelor cu pricina, ori a resurselor de timp când vine vorba de a ne delecta în spațiul fascinant al lecturii.

Și totuși, în ciuda celor menționate mai sus, cartea nu doar continuă să supraviețuiască între rafturile librăriilor existente, ci își găsește spații noi. Ca dovadă o nouă librărie s-a deschis recent în Arad. De fapt e vorba de combinarea a două spații într-unul: anticariat și librărie e ceea ce, mai nou, a devenit cunoscutul anticariat din orașul nostru.

Janina Flueraș: Domnule Flavius Suciu, Aradul vă cunoaște de ani de zile anticariatul de pe strada Tribunul Dobra. Recent, nu doar că ați ales un alt spațiu pentru cărțile dumneavoastră, ci ați lărgit sfera cărților cu o librărie. Având în vedere că Aradul e un oraș relativ mic și piața de carte destul de ofertantă prin librăriile care există deja, ce v-a determinat să faceți acest pas?

Flavius Suciu: Oferta de carte din România s-a diversificat foarte mult în ultimii ani, astfel că este imposibil ca o librărie fizică să mai poată avea toate cărțile care apar. De exemplu, în zona centrală a Aradului nu există nicio librărie de unde să poți cumpăra cărți în  limbi străine. De altfel, ce ne-a determinat în a face pasul spre un spațiu mai mare pentru librăria și anticariatul Casa Literelor este dorința de a construi în următorii ani în Arad o librărie cum găsești în orașele europene din zonă. Novi Sad, Belgrad, Budapesta, Praga, Zagreb dar și Timișoara au librării în care oferta de carte este atent selectată și cuprinde mai mult decât literatură de consum.

J.F.: Ați putea comenta, din punctul dumneavoastră de vedere, asupra relației cerere – ofertă de carte, eventual printr-o privire evolutivă a acestui aspect de-a lungul timpului?

F.S.: În cei 15 ani de când avem anticariatul și apoi librăria, cererea s-a schimbat destul de mult. La început încă erau multe cărți de dinainte de 1990 pentru care nu existau ediții noi și care erau foarte căutate. În prezent, aproape că nu mai există cărți din literatura clasică care să nu fi apărut în ultimii ani, majoritatea în traduceri noi. Știm că în perioada comunistă cărțile se obțineau cu greutate, deși tirajele erau foarte mari. Astăzi nu prea mai există cărți pe care să nu le găsești. Asta se datorează atât editurilor, dar și apariției unui număr mare de anticariate.

J.F.: Aveți mii de cărți și totuși, de fiecare dată când oamenii vă calcă pragul și întreabă despre o carte sau alta, țineți minte nu doar despre ce fel de carte e vorba, ci și designul cărții, coperta, formatul etc. Cum se explică această memorie de invidiat?

F.S.: Da, și dv. dar și alți clienți îmi spun asta. Îmi place să observ detaliile și evoluția anumitor cărți. Cine le-a tradus, ilustrat, în ce perioadă au apărut, în ce colecții. Știu că cititorii urmăresc anumite ediții, pe care le-au avut în trecut și care le trezesc amintiri. Intuiesc de multe ori ce ediție caută un anumit cititor și fac legături între cărți și oameni.

J.F.: Cum ați caracteriza publicul cititor arădean din perspectiva experienței dumneavoastră în ce privește vânzarea de carte?

F.S.:  „Tradiția industrială”, cum zicea un prieten, poate că nu situează Aradul pe primele locuri la consumul de carte, însă în ultimii ani au apărut multe evenimente culturale importante. Discuția secretă, Festivalul Doinaș, conferințele Dilema veche se desfășoară întotdeauna cu un public numeros, iar faptul că avem șapte librării și un anticariat arată un interes crescut al arădenilor pentru cărți.

J.F.: Cu siguranță, pe parcusul anilor și având în vedere situația de criză în care trăim, v-ați confruntat cu tot felul de probleme în ce privește vânzarea de carte. Ce v-a ambiționat să vă păstrați această preocupare?

F.S.: Nu aș zice că este vorba de ambiție, ci de încercarea continuă de a-i face pe cititori să vină și să rămână alături de noi. Asta am intenționat și cu magazinul online www.casaliterelor.ro  pe care îl avem deja de câțiva ani, și acum, cu deschiderea noii librării din Arad.

 

 

Casa Literelor Anticariat & Librărie vă așteaptă pe strada Tribunul Dobra, nr.1.

(Foto – Alina Suciu)

 

Categorie: Dialoguri
Etichete: cititori, Flavius Suciu, Janina Flueraș, librăria și anticariatul Casa Literelor
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 4] Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a publicat rezultatele evaluării pagubelor produse de INUNDAȚII în comuna BRAZII
Articolul următor
UVVG: Facultatea de Farmacie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie