Penitenciarul Arad a devenit atracție turistică

penitenciarul arad
Distribuie:
[COMUNICAT DE PRESĂ]
Parteneriatul Asociației Turism Alternativ, prin proiectul Arad Free Tours, cu Penitenciarul Arad continuă cu un nou episod inedit din seria „În spatele ușilor închise”, printr-o vizită la Penitenciarul Arad, care a adus mai aproape de societate imaginea reală a sistemului penitenciar românesc.

Dacă la începutul lunii noiembrie au realizat un tur inedit în premieră națională pentru 15 deținute care au descoperit istoria, cultura și poveștile orașului ca parte a unui proiect educativ ce sprijină reintegrarea acestora în societate, parteneriatul Asociației Turism Alternativ, prin proiectul Arad Free Tours, cu Penitenciarul Arad, a continuat cu un nou episod inedit din seria „În spatele ușilor închise”. A doua etapă a parteneriatului s-a concretizat duminică, 26 noiembrie, printr-o vizită la Penitenciarul Arad, eveniment care și-a propus să aducă mai aproape de societate imaginea reală a sistemului penitenciar românesc.

Având în vedere statutul special pe care Penitenciarul Arad îl are, numărul participanților a fost limitat la 100 de persoane, majoritatea din Arad, dar și din Timișoara sau Cluj, care au fost programați în două grupe separate. După verificările de rigoare și sub supravegherea și coordonarea personalului din diferite sectoare de activitate ale Penitenciarului, în colaborare cu voluntarii Arad Free Tours și sub îndrumarea directorului de unitate, „turiștilor” le-au fost prezentate punctele de interes ale unui penitenciar și le-au fost aduse lămuriri cu privire la activitățile desfășurate aici.

Turul a început cu partea administrativă, a continuat cu sectorul de deținere în interiorul căruia au fost vizitate spațiile destinate activităților socio-educative, spațiul de acordare a dreptului la vizită, spațiul alocat școlii, biblioteca, studioul TV cu circuit închis, biserica și parcul auto al unității. Activitatea s-a încheiat cu o discuție liberă despre ceea ce se așteptau cei prezenți să găsească într-un penitenciar și ceea ce au descoperit, de fapt, aici.

La sfârșitul turului, gazda și ghidul principal, director al Penitenciarului Arad, comisar de poliție penitenciară Elvis Ionuț Dobrescu, a fost recompensat de către Asociația Turism Alternativ cu un tricou și o diplomă de „ghid Arad Free Tours pentru o zi” în semn de recunoștință pentru participarea la acest proiect de promovare a orașului Arad și pentru susținerea turismului local.

penintenciar arad„Ne dorim în continuare, ca dincolo de zidurile unității penitenciare, să asigurăm o cât mai mare transparență și să schimbăm percepția opiniei publice despre penitenciar, executarea unei pedepse privative de libertate și persoanele custodiate. Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect!”, au declarant cei de la Penitenciarul Arad.

„Ne bucurăm de interesul pe care l-am stârnit prin vizitele noastre în locuri inedite, care la o primă impresie nu sunt identificate a fi obiective turistice, dar iată că, doar cu puțină implicare și bunăvoință, stârnesc interesul a sute de oameni. Vă da-ți seama dacă un astfel de loc stârnește atâta interes și emulație, ce interes ar putea să stârnească obiectivele clasice dacă ar fi administrate și promovate corespunzător.

Cererea pentru acest eveniment a fost foarte mare, iar numărul limitat. Ne cerem scuze celor care nu au reușit să se înscrie și am obținut promisiunea celor de la Penitenciar că o să repetăm acest tip de eveniment și în viitor, și sperăm ca cei care nu au reușit acum să viziteze să o poată face data viitoare.”, a declarant Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ

Ultimul eveniment organizat de „Arad Free Tours” anul acesta va fi un „Tur Aniversar”, care marchează 10 ani de la fondarea proiectului Arad Free Tours, 10 ani de pasiune pentru Arad. Evenimentul va avea loc în 10 decembrie, de la ora 15:00, cu punct de plecare din fața Primăriei. Urmăriți pagina de Facebook Arad Free Tours pentru mai multe detalii.

„Află poveștile orașului”

Asociația Turism Alternativ, prin proiectul Arad Free Tours, a revenit cu al patrulea sezon de evenimente intitulate „Turist la tine acasă”. Sub motto-ul „Află poveștile orașului!”, proiectul are ca scop oferirea de tururi ghidate atât localnicilor, cât și turiștilor care vizitează orașul. Astfel aceștia vor avea ocazia să se familiarizeze cu istoria și poveștile mai mult sau mai puțin cunoscute ale urbei.

„Și anul acesta încercăm să aflăm povești inedite despre clădiri pe lângă care trecem zi de zi, în care poate că pășim cu diferite ocazii. Doar că la tururile din cadrul proiectului Turist la tine acasă de anul acesta vom trece pragurile ușilor care de obicei stau închise. Alături de ghizii Arad Free Tours vor fi și invitați surpriză, care își desfășoară activitatea în clădirile sau instituțiile pe care le vom vizita. Aceștia ne vor spune povești pe care doar ei le știu, din locurile în care publicul nu are ocazia să intre în mod obișnuit”, spun cei de la Asociația Turism Alternativ.

Zece ani de pasiune pentru Arad

Din 2013, voluntarii Arad Free Tours promovează orașul și județul Arad în rândul turiștilor care vizitează această zonă, prin organizarea de tururi ghidate gratuit. „Tot de 10 ani și tot din pasiune pentru Arad, proiectul nostru promovează valorile culturale și istoria orașului atât turiștilor cât și arădenilor, fie prin ateliere și activități cu cei mici, fie prin tururi tematice organizate periodic dar și la cerere. Totul pe bază de voluntariat, din pasiune pentru Arad!”, adaugă cei de la Turism Alternativ.

Galerie foto Penitenciarul Arad:

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: Arad Free Tours, Asociația Turism Alternativ, penitenciarul arad
Distribuie:
Articolul anterior
Beniamin Laichici, securistul criminal care s-a pocăit în Penitenciarul Arad, este liber și dă cursuri de etică
Articolul următor
LIGA 4 ARAD | Cronici, pamflete și reportaje din fotbalul mic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie