„Piața Catedralei” a intrat în „Istoria tristă a Aradului”, iar Falcă rămâne tot constipat… având probleme cu scaunul. Cu scaunul de primar, evident! [FOTO / VIDEO de la Ședința CLM]

PIATA
Distribuie:

 

 

Dacă nu v-ați învoit de la serviciu și nici nu v-ați lăsat copiii singuri acasă pentru a fi prezenți la ședința Consiliului Local Municipal de azi, de la ora 15, bine ați făcut. Ați „pierdut” un fel de  reprezentație de circ ieftin, cu animale politice chinuite și pentru care se caută disperat metode de eutanasiere. Mult așteptata dezbatere pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea lucrărilor de investiții în noua locație a pieței Catedralei a fost, de departe, cea mai penibilă prestație administrativă pe care au putut-o  trăi  cetățenii și piețarii prezenți în sala Ferdinand.

„Dezbaterea” a fost de fapt o spontană criză de nervi colectivă, cu deja consacratul episod de scandal între primarul PNL Falcă și consilierul PSD Vărcuș, cu aceleași acuze generale că „PSD fură Primăria de la cetățeni” ba mai mult, acum am aflat că are probleme cu scaunul… scaunul pe care PSD vrea să i-l fure etc.

Au primit cuvântul și câțiva cetățeni, locuitori ai orașului și din zona actuală a pieței, câteva persoane care au legătură directă cu activitatea din piață, fiind printre producătorii care-și comercializează produsele în acea locație. Oamenii au vorbit bine, coerent și chiar politicos având în vedere contextul… Doar că, cine să-i asculte? În prima intervenție a unui cetățean au fot puse cel puțin trei întrebări la care Falcă a „uitat” să răspundă, iar în timpul alocuțiunii unei doamne, de o vârstă respectabilă, Falcă se plimba prin sală ca să-i demonstreze respectul pe care-l poartă tuturor celor care l-au votat.

După o oră de isterie și dueluri eminamente politice, de demonstrații care-pe-care, Falcă a dat lovitura de grație (cel puțin din punctul lui de vedere) prezentând „dovezi” că parcursul pe circuitul consiliului local al subiectului „ mutarea pieței catedralei” a început încă din anul  2012, în momentul în care toți consilierii  au votat Planul Urbanistic Zonal al orașului Arad. Prin acest PUZ la care se face referire, s-a stabilit, printre altele, să se creeze un traseu pietonal prin oraș, care să pornească de la Turnul de Apă, apoi Piața Reconcilierii (fosta Piața Pompierilor, desființată și ea), să treacă apoi prin Piața Catedralei, strada Mețianu ( deja pietonală), Piața Avram și să se ajungă peste podul Decebal, către Cetatea Aradului. Adică un traseu pietonal către o cetate a Aradului care, la momentul la care ne aflăm, nu este cetatea Aradului și nu se știe nici dacă va fi.

Intervenția viceprimarului Bognar, insipidă ca de obicei, cu argumente de genul intervin să nu tac: „nu se desființează, ci se mută mai încolo”, sau „trebuie să fie o locație cu locuri de parcare” ( asta în contextul în care noi nu am identificat  locurile de parcare „obligatorii” din zona pieței Fortuna sau Miorița, de exemplu).

În concluzie, proiectul de hotărâre a trecut de votul consilierilor cu majoritate simplă,

iar Lilioara Stepănescu, secretarul Primăriei Arad, a explicat că nu e vorba de nicio încălcare a legii în acest caz, întrucât astfel de proiecte mereu au fost votate cu majoritate simplă, nu cu „două treimi”.

„Întotdeauna Studiile de Fezabilitate și Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii au fost votate, în absolut fiecare caz, cu majoritate simplă”, a conchis Stepănescu.

Celor 8023 de cetățeni care au semnat inițiativa cetățenească în vederea menținerii pieței în aceeași locație, li s-a transmis sec, tot de Lilioara Stepănescu,  faptul că „inițiativa, depusă vineri și luată la cunoștință abia în dimineața zilei de azi, va urma procedura conform legii”- asta putând însemna și că poate trece cu brio proba tocătorului de hârtii cumpărat recent de primărie.

***

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Municipalitatea va amenaja o piaţă agroalimentară pe strada Ioan Rusu Şirianu

În ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Arad din data de 16 iulie 2018 s-a supus votului proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţia tehnico-economice faza DALI şi a indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare clădire spaţii comerciale str. Ioan Rusu Şirianu”. Proiectul a fost aprobat la limită, întrunind 12 voturi “pentru”. Şi de această dată consilierii PSD-ALDE şi consilierul independent Marin Lupaş s-au opus amenajării unei pieţe agroalimentare pe strada Ioan Rusu Şirianu nr. 6 A, unde Municipiul Arad deţine în proprietate privată un teren de 1.159 mp. Concret, municipalitatea doreşte refuncționalizarea și folosirea fondului actual construit prin crearea unor spaţii de expunere – vânzare produse agroalimentare, spaţiu administrativ, grupuri sanitare şi spaţii servicii- care să ofere condiţii optime comercianţilor din Piaţa Catedralei.

Durata realizării acestei investiții este de 24 de luni, iar valoarea a fost estimată la aproximativ 5,6 milioane lei. Investiţia  se va realiza din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condițiile legii.

 „Consiliul Local Municipal a aprobat realizarea unei pieţe noi pe str. Șirianu. Vreau să mulțumesc consilierilor și vreau să mulțumesc și celor care lucrează astăzi în Piața Catedralei, pentru că la dezbaterea pe care tocmai am avut-o au fost doar patru comercianți, ceilalți având încredere în noi că vom realiza o piață modernă, o piață care iarna să aibă o temperatură optimă pentru a se putea derula acolo comerțul, iar vara la fel, o temperatură optimă pentru un comerț civilizat. Mai mult decât atât, în studiul de fezabilitate veți vedea și zona de parcare, iar de astăzi înainte vom intra în procedura de licitație a proiectului tehnic și a constructorului și sperăm că în maximum un an și șase luni de zile de la finalizarea licitației, Aradul să aibă o piață modernă în zona centrală și să putem începem amenajarea unui zone pietonale în Piața Catedralei, cu o parcare subterană. Acest proiect va intra și el, în curând, în Consiliul Local, și sperăm să trecem cu bine de el, nu așa cum s-a petrecut în cazul Pieței Avram Iancu”, a declarat edilul Gheorghe Falcă.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

 

Articole asociate:

[ACTUALIZARE] ZI DE FOC azi, în CLM: SRL-ul „Falcă & co.” vrea să-și impună proiectul de desființare a Pieței Catedralei cu „majoritate simplă”. Miile de oameni care au semnat pentru menținerea actualei destinații sunt așteptați în fața Primăriei [FOTO]

 

Categorie: Știri
Etichete: Beniamin Varcus, cetățeni, Gheorghe Falca, initiativa cetateneasca, piata catedralei, PSD, sedinta CLM Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Tinerii ALDE – la al treilea turneu de fotbal în scop caritabil sub deviza „Împreună pentru o faptă bună”
Articolul următor
UTA și-a refăcut seria pozitivă prin reușita lui Manea, în amicalul cu Szeged (1-0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

Urmăriți-ne pe